Zavřít reklamu

Napriek kauze so sociálnou sieťou Google+, disponuje spoločnosť zo Silicion Valley celou škálou služieb, ktoré jej generujú poradny balík financií každý deň. Okrem služieb ako Youtube, Gmail, Google Docs alebo samotný Google Search sa však na zozname nachádza jeden prvok, ktorý vykazuje rekordné počty používateľov. Na nedávnej konferencii týkajúcej sa finančného kvartálu sa generálny riaditeľ Sundar Pichai vytasil s informáciami, ktoré poukazujú na obrovský potenciál známeho internetového prekladača. Aplikácia totiž denne preloží až 143 miliárd slov v desiatkach jazykov. Podľa popredných hláv Googlu sa podiel počas posledného roka rapídne zvýšil, hlavne vďaka konaniu futbalového šampionátu v Rusku. jedná sa tak o jednu z najviac využívaných funkcií na sieti.

Google Translate dokáže preložiť slová, vety ale aj kompletné webové dokumenty behom sekundy do viac ako stovky jazykov, čo z neho robí výborného pomocníka na cestách, ale aj v domácnosti. Od svojho príchodu, ktorý sa datuje k roku 2006 sa aplikácia konštantne vyvíjala až do dnešnej podoby, v ktorej dokáže prekladať konverzácie v reálnom čase alebo pomocou kamery prekonvertovať nápisy a značky do vlastného jazyka. „Bol som neskutočne potešený zo spätnej väzby používateľov Google Translate, hlavne počas futbalových majstrovstiev. V týchto najjednoduchších situáciách využijete funkciu Translate najviac. Jej najväčšou devízou je samozrejme jednoduché ovládanie a priateľské užívateľské rozhranie, ktoré dovoľuje prístup k informáciám prakticky okamžite,“ podotkol riaditeľ na margo spokojnosti s aplikáciou.

Prekladačské schopnosti Google Translate sú momentálne dostupné zdarma a financovaná vo veľkej miere pomocou reklám. Je však dosť možné, že takzvaný „translator“ už čoskoro bude ponúkať vo svojej aplikácii služby spojené s cestovaním. Mohlo by sa jednať o prvky, ktoré na základe vašej polohy objavia informácie o okolitých hoteloch, reštauráciách alebo zaujímavých lokalitách. Žiadanejšou formou sú však edukatívne funkcie. Google Translate by ale mohol tiež ponúkať služby v podobe sprievodcov pri náučných prehliadkach alebo podobné záležitosti.

V tomto prípade si však Google musí dať pozor na implementáciu rušivých a nežiadúcich reklám, ktoré môžu od práce s prekladačom odrádzať. Potenciálne príležitosti na vyťaženie ďalších finančných prostriedkov sa zvyšujú s každou implementovanou funkciou, ktorá do Google Translate dorazí. Voľná dostupnosť aplikácie je pre milióny užívateľov pozitívnym faktom a pokiaľ Google nezvolí taktiku finančných poplatkov, zrejme sa obráti na možnosť väčšieho zaradenia reklám. V akom rozsahu tento krok príde, by sme sa mali dozvedieť už v najbližšej dobe.

Google

Dnes nejčtenější

.