Zavřít reklamu

Dnešní návod bude zaměřený spíše na pokročilejší uživatele. Ukážeme si totiž, jak v nativní aplikaci Mail v macOS zobrazit hlavičku mailu, díky čemuž lze prověřit, zda mail, který nám dorazil, není náhodou podvodný. V každém mailu se nachází tzv. hlavička – čili část, kterou normálně nevidíte. Tato hlavička obsahuje kompletní informace o mailu, který vám zrovna přišel. Můžete zde nalézt například IP adresu odesílatele, ale také například zemi, odkud byl e-mail odeslán či například aliasy e-mailové adresy. Zkrátka všechno, co potřebujete k tomu, abyste mohli rozlišit podvodný mail od toho pravého.

Ve většině případů poznáme podvodný mail hned na první pohled. Většinou se v takovém mailu nachází gramatické chyby nebo „angličtino-čeština“, tzn. angličtina, která byla prohnaná překladačem do češtiny. Mnohdy jsou součástí podvodného mailu také obrázky. Někdy si dají podvodníci opravdu velmi záležet a pošlou téměř dokonalý mail – jméno, pod kterým vám e-mail přijde vypadá pravě, dokonce i věty dávají smysl a obrázky vypadají tak, jak by opravdu měly. Nejčastěji vás v tomto případě trkne to, že takový mail vlastně vůbec neočekáváte. Právě v tomto případě se nabízí možnost, abyste využili možnosti zobrazení kompletní hlavičky e-mailu. Pojďme se tedy společně podívat, jak na to.

Jak v Mailu zobrazit kompletní hlavičku e-mailu

Abychom mohli zobrazit kompletní hlavičku, je nejprve nutné přesunout se na našem Macu do nativní aplikace Mail. Nyní si v aplikaci Mail rozkliknete ten e-mail, u kterého chceme zobrazit hlavičku. Poté najedeme kurzorem do horní části obrazovky, kde se nachází lišta. V liště vybereme možnost Zobrazení a z rozevíracího menu vybereme zhruba v polovině možnost Zpráva -> Všechny hlavičky. Hlavička e-mailu se poté okamžitě zobrazí a vy si tak z ní můžete jednoduše vyčíst, co potřebujete. Pokud vám například přijde e-mail z banky, tak pro vás bude nejjednodušší podívat se na poslední řádek hlavičky, kde by se měl v případě pravého mailu nacházet řádek Zabezpečení: Podepsáno.

Pomocí zobrazení kompletní hlavičky můžete jednoduše zjistit, zda-li není příchozí mail podvodný a nebo jestli se nejedná o hoax. Pokud se v IT vyznáte, tak věřím, že vám veškeré tyto informace poslouží k tomu, abyste případný podvodný mail rozpoznali. V hlavičce se nachází celkově úplně všechny informace. Samotná hlavička je samozřejmě v angličtině, tudíž alespoň základní znalost angličtiny je žádoucí. Některé řádky představují znaky v hexadecimální soustavě, které vám nic moc neřeknou, avšak mimo tyto informace si můžete jednoduše zobrazit čas a datum odeslání mailu, název a IP serveru, ze kterého byl mail odeslán a další – většinou jsou tyto informace v řádku Received, tzn. Přijato od. Pomocí těchto informací můžete porovnat, zdali e-mail opravdu přišel, odkud měl. V případě, že čekáte například e-mail z České spořitelny, která má doménu csas.cz, měl by i příchozí mail pocházet z domény csas.cz, pokud od Microsoftu, tak z microsoft.com, v případě Applu tu naleznete apple.com apod.

Pro ty méně znalé je tady řádek Zabezpečení, který vypovídá o tom, že má mail jakýsi „certifikát“, který potvrzuje pravost – avšak společnost, která tento mail zaslala, musí tento certifikát vlastnit. Nepočítejte tedy s tím, že pokud vám nějaký váš kamarád pošle e-mail, tak bude obsahovat certifikát. V případě bank, za které se velmi často podvodníci skrývají, je však ověření skrze certifikát určitě dobré. Banky totiž zpravidla certifikátem disponují. Každopádně doufám, že vám žádný podvodný mail nepřijde a vy nebudete muset tento nástroj často používat.

mail

Dnes nejčtenější

.