Zavřít reklamu

Vypadá to, že poslední měsíce a roky doslova přejí únikům osobních dat uživatelů ze sociálních sítí. Po aféře Facebooku se totiž k obřímu dlouhodobému úniku přiznal i Google. Z jeho sítě Google+ totiž mohli vývojáři aplikací získávat zhruba tři roky soukromé informace uživatelů. Ačkoliv není tato sociální síť Googlu příliš oblíbená, únik by se mohl dotknout až 500 tisíc jejich uživatelů. Z tohoto důvodu se tak společnost Alphabet, pod kterou Google spadá, rozhodla Google+ zrušit. 

O možném úniku dat uživatelů informoval jako první deník The Wall Street Journal. Podle jeho zdrojů je zarážející jak počet zasažených uživatelů, tak i to, že Google o úniku věděl zhruba od března letošního roku, ale rozhodl se jej utajit. K “tutlání” se prý Google rozhodl především kvůli obavám z možného postihu regulátory, kteří by si na něj po oznámení tohoto problému došlápli. V březnu navíc svět řešil skandál okolo Facebooku a pokud by s podobným problémem přišel i Google, mohlo by to na něj mít též velmi nepříjemné následky. 

Přestože Google po zveřejnění zprávy výše zmíněným deníkem celou situaci komentoval s tím, že podle jeho vyšetřování ke zneužívání uniklých dat nedošlo, rozhodl se raději provoz své sociální sítě pro veřejné uživatele ukončit. Stane se tak v srpnu příštího roku, čili po osmi letech fungování.  Nicméně pro firmy bude síť fungovat i nadále, samozřejmě už s opravenými bezpečnostními trhlinami. 

google-plus

Dnes nejčtenější

.