Zavřít reklamu

Rozhovor s Honzou Pelikánem bude zajímavý především pro ty z vás, kteří se zajímají o fotografování. Je totiž profesionálním fotografem a má za sebou už opravdu dlouhou řadu velmi zajímavých projektů. No řekněte sami – kolik vašich známých spolupracovalo například s Jaromírem Jágrem? Honza nabídne svůj pohled na Apple a jeho produkty, ale také na to, zda se díky čím dál vyspělejším technologiím stanou ze všech majitelů chytrých telefonů fotografové. Tak pojďme na to!

Ahoj Honzo! Nejdříve bych ti chtěl poděkovat, že jsi si udělal čas na rozhovor pro LsA. Můžeš našim čtenářům krátce představit sebe a svou práci?

Ahoj Michale! Díky moc za přizvání k tomuto rozhovoru. Jmenuju se Honza Pelikán a přibližně posledních 7 až 8 let se věnuji fotografii s tím, že poslední 2 roky mně už tenhle můj koníček živí na full time, takže by se dalo s klidem říct, že jsem zkrátka „freelance photographer“. Nejvíc se zaměřuji na komerční sféru fotografie, takže všemožné promo pro firmy a jejich kampaně, ať už se jedná o kampaně na sociální sítě nebo do printu. No, ale nejblíž jsem asi vždycky měl a budu mít ke sportovní fotce, to je zkrátka taková srdcovka, u které to začalo a snad to nikdy nepřestane.

Takže koníček je ti prací – to je přeci sen každého! Vzpomeneš si teď ještě, jaký byl tvůj úplně první „profi projekt“? Případně jaké focení se ti vybaví jako to nejlepší, co sis nejvíce užil a na které si vždycky rád vzpomeneš?

Wau, tak tohle je hodně těžká otázka, na kterou se bojím, že nedokážu úplně přesně odpovědět. Za tu dobu, co se focení věnuji, jsem toho zažil už opravdu velkou spoustu, takže vybrat jeden konkrétní projekt je opravdu složité. Asi nejvíc mě baví projekty, na kterých se můžu potkat se zajímavými a šikovnými lidmi. Super bylo třeba nedávné focení s Jardou Jágrem pro kampaň, která snad během příštího roku poběží i v televizi nebo třeba letošní kampaň české Coca-Coly s tím fajn retro VW autem – Colinem, kde jsem měl možnost se na pár zastávkách se známými českými a slovenskými youtubery a influencery podílet na vytváření contentu na sociální sítě Coca Coly. Je toho fakt velká spousta a je hodně těžké vypíchnout jednu věc.

Španělsko 2018:

Tak to je pro tebe jedině dobře, že těch zajímavých projektů bylo už tolik, že z nich nevyčnívá pouze jeden. Pojďme se trochu stočit k Applu. Vím o tobě, že jablečné produkty používáš už celkem dlouho. Jaké bylo tvé první zařízení s logem nakousnutého jablka?

Spousta lidí by si mohla myslet, že jsem začal něčím menším, třeba telefonem, ale opak je pravdou – mým prvním zařízením od značky Apple byl stolní iMac o velikosti 27″. Pořídil jsem ho myslím v roce 2011 a okamžitě jsem si ho zamiloval. Tehdy stál něco kolem 40.000 Kč a polovinu jsem dostal od mých rodičů snad ke všem „svátečním událostem“ toho roku. Takže všechny narozeniny, vysvědčení, svátky a možná i Vánoce padly na tohohle Maca. Ale stálo to za to, okamžitě se mi díky tomuhle stroji změnilo a výrazně zrychlilo workflow při práci. Tímto bych chtěl poděkovat svým rodičům, že mi vždy v potřebných chvílích dokázali podat pomocnou ruku a vždycky se snažili a snaží, abych se měl co nejlépe. Díky!

Tak to je parádní naskočení na značku Apple. Máš pravdu, že většina lidí má v dnešní době jako své první zařízení iPhone či iPad a před pár lety byl možná tím nejčastějším prvním iZařízením některý z iPodů. Jaká je tvá současná kompletní sestava Apple produktů?

K mému současnému vybavení vedla poměrně „trnitá“ cesta, protože jsem asi po 2 letech pochopil, že iMac je sice super, ale když díky focení začínám čím dál víc cestovat, ať už po České republice nebo občas i mimo ni, tahat s sebou krabici s 27-palcovým iMacem opravdu není moc fajn. Proto jsem si pořídil asi na 3 roky iPad a na něm jsem řešil práci na cestách, ale i ten mi po čase přestal vyhovovat, kvůli své občasné „nešikovnosti“ na úpravu fotek. Takže jsem skončil u toho, že jsem si v polovině roku 2015 koupil MacBook Pro (Retina, 15″, Mid 2014, 2,2GHz Intel Core i7, 16G RAM s graf.kartou Intel Iris Pro 1536MB), který mi je dodnes věrným parťákem při práci na cestách i doma. Pán v Apple Storu mi při koupi říkal, že mám teď na minimálně 7 let vystaráno. Tak uvidíme, jsme skoro v polovině a zatím bez problému. Kromě toho mám ještě iPhone 5S, ze kterého se za poslední skoro 4 roky stal ale slušný dědeček a bude potřeba ho za chvíli poslat do důchodu a povolat nějakou novější posilu.

Pro mnoho čtenářů je určitě zajímavé zjištění, že i pro profesionální práci s fotkami lze použít dnes už vlastně čtyři roky starý MacBook. Stále ti tedy svým výkonem naprosto dostačuje a nijak tě při práci nelimituje? Jinak předpokládám, že pokud nepracuješ na cestách, připojuješ ho k nějakému většímu monitoru?

Samozřejmě jsou momenty, kdy už na něm je poznat, že má něco málo za sebou, ale tím, že se snažím k němu v rámci mezi chovat „slušně“ a moc ho nezahlcovat zbytečnými programy a soubory, tak všechno šlape stále podle mých představ. Za dobu, co notebook mám, jsem vytvořil i několik videí a musím přiznat, že tam má konkrétní konfigurace trochu pokulhává. Přeci jen je to počítač pořizovaný primárně na fotky a proto stříhání videí například ve 4k rozlišení už není tak úplně OK. A jinak jak říkáš, pokud nejsem někde na focení nebo jinde na cestě, tak mám doma externí profesionální monitor určený primárně na práci s fotografiemi od značky Eizo a s ním je opravdu radost pracovat.

Backstage Barbershop editorial:

Všiml jsem si, že spolupracuješ například s firmou Canon. Jak těžké je v dnešní době se k podobné spolupráci dostat? Přeci jen fotografů je v dnešní době – alespoň z mého laického pohledu – celkem hodně a každý z nich by uvítal možnost podpory od některé z těchto velkých společností.

Máš pravdu že v dnešní době je “skoro každý” fotograf a podle mě je to hlavně tím, že technika se stává dostupnější a informací k tomu, aby člověk mohl zvládnout základy focení, je všude plno. Určitě za to můžou i sociální sítě jako je například Instagram, které mají v dnešní době velký vliv. A tím se dostávám k těm spolupracím. Já sám jsem se dostal ke Canonu tak, že jsem odhodil stud a napsal jsem jim přes jejich Facebook účet, že bych s nimi rád spolupracoval a oni se chytli. Takže jak se říká – líná huba, holý neštěstí. Ale ne, aby si někdo myslel, že třeba od Canonu dostávám nějakou techniku nebo tak, to vůbec. Jen když je třeba nějaký větší projekt, tak se jim můžu ozvat a vždy rádi pomůžou.

A co tvé soukromé projekty? Prozradím čtenářům, že máš za sebou například výlet na Ukrajinu před pár lety nebo nedávnou návštěvu Vietnamu a dalších zemí. V čem je pro tebe focení na těchto soukromých výletech odlišné od práce? Užiješ si to více, když nemusíš dodržovat přesné pokyny toho, co a kde vyfotit? A máš v plánu návštěvu nějaké další zajímavé země? 

Tyhle výlety bych ani tak nenazval soukromými projekty, to zkrátka byly klasické dovolené s kamarády, na které jsem si vzal foťák. Popravdě musím ale říct, že poslední dobou si celkem užívám čas, který nemusím trávit s foťákem v ruce a můžu se věnovat i jiným aktivitám. Ale jak na Ukrajinu, tak i do Asie jsem se nedokázal “udržet” a foťák nechat doma. Je to tedy poměrně velká zátěž, kterou člověk na zádech pocítí, ale určitě se mu to pak vrátí ve formě neopakovatelných zážitků zachycených na fotkách. Už delší dobu přemýšlím o nějakém menším foťáku, asi bezzrcadlovce, právě na takovéto výlety a volnočasové “cvakání”. A v blízké době se moc nikam nechystám, takže lidi můžou očekávat na mém instagramu leda tak další skate fotky z naší domoviny.

Kambodža, Vietnam, Bali 2017: 

Vzhledem k tomu, že tvůj aktuální telefon je iPhone 5S, jsi mi trochu zkazil další otázku, ale přesto to zkusím. Máš pocit, že kvalita fotografií z nejnovějších telefonů nějak „ohrožuje“ tvou práci? Myslím tím to, že drtivá většina lidí si v dnešní době vystačí pro focení čehokoliv se svým telefonem. Ty už jsou schopny vyprodukovat podle mého názoru opravdu kvalitní fotky a přesto po „fotografovi“ nechtějí žádný skill. Prostě zmáčkneš tlačítko a máš krásnou fotku. Pokud se bude tento trend i nadále posouvat, může se i obyčejná fotografie z telefonu přiblížit profesionální práci, nebo si myslíš, že mezi těmito dvěma sférami bude stále velká propast? Například časopis TIME a People už měly na svých obálkách fotografii vyfocenou právě iPhonem.

Myslím si, že mezi tím vždy bude velká propast. Samozřejmě souhlasím, že fotoaparáty v mobilních telefonech se hodně zlepšily. Věřím tomu, že třeba na sociálních sítích, někdo může být oblíbený a úspěšný “fotograf” aniž by měl nebo aspoň uměl s foťákem, ale nemyslím si, že by klienti začali hromadně přecházet za “amatéry” se zakázkami typu potřebujeme nafotit reklamní kampaň pro konkrétní značku. To zkrátka vždy bude záležitost pro profesionály, kteří neumí pouze pracovat s fotoaparátem, ale celkově se světlem, modelem apod.

Honzo ještě jednou díky za tvůj čas a tvé postřehy, které jsou pro mnoho naších čtenářů určitě zajímavé! Na závěr prozraď našim čtenářům, kde tě mohou sledovat – ať už na instagramu nebo tvých webových stránkách. 

Já zase mockrát děkuju za přizvání k rozhovoru na tenhle super portál. Lidi mě určitě můžou sledovat na všech sociálních sítích jako je FacebookInstagram, kde jsem asi nejaktivnější. Na webovém portfoliu janpelikan.cz najdete vlastně výběr top věcí, který jsem vytvářel a vytvářím a snažím se ho co nejčastěji updatovat. Takže ještě jednou moc díky za tenhle rozhovor a všechny zdravim, ať se mají fajn. Díky a čau!

honza pelikan fb

Dnes nejčtenější

.