Zavřít reklamu

Na zářijové keynote, od které nás bude zanedlouho dělit již měsíc, jsme se dočkali „jen“ představení nových iPhonů a Apple Watch. Apple si pro nás však podle spousty úniků a spekulací připravil i několik dalších produktů v čele s novými iPady pro či upgradovanými Macy. Ty by nám mohl představit na speciální říjnové keynote, kterou v minulých letech právě pro podobné účely pořádal. Kdy bychom se jí ale mohli dočkat?

Pokud bychom zabrouzdali do historie, zjistili bychom, že téměř všechny říjnové keynote pořádal Apple ve druhé polovině měsíce – konkrétně od 16. do 27. října. Toto pravidlo sice porušil v roce 2011 uspořádáním keynote 4. září, představil na ní však iPhone, což tuto událost od ostatních odlišuje a tím pádem na její datum nemá smysl brát zřetel. 

Dalším důvodem, proč Apple i letos keynote uspořádá ve druhé polovině října, je Google. Ten totiž chystá představení svých novinek na úterý 9. října v New Yorku, který je od Cupertina vzdálen asi 3000 kilometrů. Nedá se tak úplně očekávat, že by Apple svou událost uspořádal 9., 10. nebo 11. října už kvůli horší dostupnosti a náročnosti pro novináře, kteří by museli být jak na události Googlu, tak Applu. 

Kdybychom tedy brali v potaz druhou polovinu října, v úvahu by připadalo:

  • úterý 16. nebo 30. října
  • středa 17.nebo 31. října
  • čtvrtek 18. října.

Pondělí ani pátek nefiguruje ve výběru kvůli tomu, že v tyto dny Apple své keynote zpravidla nepořádá. Týden od 22. do 28. října pak ve výběru nefiguruje proto, že ředitel Applu Tim Cook má být tou dobou v Bruselu a nedá se tak úplně předpokládat, že by z něj na keynote vzdálenou tisíce kilometrů přelétával. Stejně tak je velmi nepravděpodobné, že by Apple keynote udělal i bez něj. 

Jaký termín je nepravděpodobnější?

Na tuto otázku je momentálně poměrně těžké odpovědět, jelikož se jeví hned několik dní jako poměrně zajímavých. V úvahu připadá například čtvrtek 18. října – tedy den před spuštěním předobjednávek nových iPhonů XR. Kdyby se Apple rozhodl uspořádat keynote tento den, mohl by povedenou prezentací mnoho uživatelů na novinku ještě více nalákat a zároveň by mohl po jejím boku spustit předobjednávky či rovnou prodeje nových iPadů a Maců.

Ani představení novinek 30. nebo 31. října by ale rozhodně nebylo od věci a to z jednoho jediného důvodu. Prvního listopadu totiž oznámí Apple své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí, na kterých by mohl o novinkách prozradit další spoustu detailů a své investory tak nabudit blížícími se skvělými zisky. Přesto se však zdá čtvrtek 18. října a potažmo i některý den před ním jako nejpravděpodobnější termín.

Kdy se dají očekávat pozvánky? 

Zde je naštěstí odpověď poměrně jednoduchá. V minulosti totiž Apple na říjnové události rozesílal pozvánky zhruba 7 až 8 dní před jejich konáním. Pokud bychom se tedy dočkali keynote už ve třetím říjnovém týdnu, čili někdy mezi 16. až 18. říjnem, pozvánky by měly dorazit už během příštího týdne. Pokud tomu tak nebude, dají se očekávat někdy mezi 22. až 24. říjnem.

Jaké novinky by mohl Apple představit?

O představení nové generace iPadů Pro s úzkými rámečky a Face ID už díky únikům z bety iOS 12 nepochybuje takřka nikdo. Otázkou však zůstává, zda se po jeho boku ukážou i nové Macy v čele s nástupcem MacBooku Air či upgradovaným Macem mini. Co se týče Pro řady, její upgrady se na této události rozhodně očekávat nedají. MacBooky Pro totiž dorazily už v létě, iMac Pro je na pultech obchodů zhruba 10 měsíců a představení Macu Pro se rýsuje až příští rok. Dočkat bychom se ale mohli alespoň nového externího monitoru z dílny Applu, což naznačuje nedostatek monitorů LG v kamenných Apple Storech po celém světě.

Takto by měl nový iPad Pro vypadat: 

Ve hře je samozřejmě i spuštění prodejů nabíječky AirPower a nového pouzdra pro AirPods, jejichž představení jsme se dočkali už před dlouhým rokem na zářijové keynote. Na druhou stranu se ale nedá úplně očekávat, že by Apple vypustil nabíjecí obal pro AirPods bez AirPower, se kterým byl prezentován jakožto parádní kombinace. Kdyby se k tomuto kroku Apple odhodlal, nejspíš by to bylo jen v případě, že by do něj zastrčil i novou generaci AirPods, která se podle spekulací také blíží.

Zda jsou podobné spekulace blízko realitě či nikoliv si budeme moci ověřit již poměrně brzy. V redakci jsme však přesvědčeni, že by ke keynote skutečně dojít mohlo. Představení skrze strohé tiskové zprávy si totiž novinky v čele právě s novou generací iPadů rozhodně nezaslouží.

Mac mini concept FB

Dnes nejčtenější

.