Zavřít reklamu

Pamatujete si ještě na loňský rok, kdy iPhony X s LTE modemy od Intelu rychlostně zaostávaly za těmi z dílny Qualcommu? Vsadím se, že určitě ano. Mezi uživateli totiž vyvolalo toto zjištění velké diskuze, což odnesl Apple pořádnou dávkou kritiky. Té se ale naštěstí letos obávat nemusí. Všechny letošní iPhony jsou totiž osazeny modemy od Intelu a ty jsou podle nových testů rychlostně srovnatelné právě s konkurenčním Qualcommem. 

Sérii testů, ve kterých proti sobě stály iPhone XS Max s modemem Intelu a Samsung Galaxy Note9 spolu s Google Pixelem 2 s modemy od Qualcommu, provedl americký portál PC Mag. Tomu se podařilo zjistit, že nové iPhony v testu rychlosti LTE loňské iPhony X tvrdě válcují. Zatímco se “desítka” dostala v testu rychlosti stahování v ideálních podmínkách na 200 Mbit/s , iPhone XS Max zvládl i téměř 400 Mbit/s. Za výrazné navýšení mohou nové iPhony poděkovat hned třem novým technologiím. Jedná se o 4×4 MIMO, QAM a LLA. První jmenovaná využívá vyššího počtu antén ke zvýšení rychlosti připojení. Zbylé dvě jsou pak navrženy k tomu, aby z dostupného datového připojení v daném místě vymáčkly co nejvíce. V testu rychlosti stahování tak dosáhl nový iPhone stejných výsledků, jako konkurence s modemy Qualcommu. Implementace novinek se tedy Applu náramně vyplatila. Trochu zarážející je ale fakt, že jsme se jich dočkali až nyní. Konkurence už totiž tyto technologie používá pěkných pár měsíců. Například Samsung použil 4×4 MIMO už v Galaxy S8, které představil vloni ještě před iPhonem X. 

Nová anténa zajišťuje daleko lepší výsledky při LTE připojení: 

Co se pak týče testování ve zhoršených podmínkách, i zde obstál nový iPhone XS Max na výbornou. Svého staršího bratříčka strčil opět do kapsy a jen nepatrně zaostal za konkurencí, což jen dokazuje, že se Intelu podařilo za poslední rok své modemy výrazně zkvalitnit. Na konkurenční Qualcommu, který je v horších podmínkách mírně rychlejší, ale stále nemá. Rozdíl v průměrné rychlosti stahování byl totiž mezi Galaxy Note9 a iPhonem XS Max zhruba 5 Mbit ve prospěch Galaxy Note9. Nicméně tam, kde byste měli s LTE u iPhonu X problémy, budete na iPhonu XS sufrovat bez větších omezení.

Pokud jste tedy doposud vybírali telefony podle rychlosti LTE připojení a mrzelo vás, že konkurence s Androidem na tom byla ještě donedávna lépe, můžete začít slavit. Nové iPhony se totiž v tomto ohledu výrazně zlepšily a nabízí prakticky totéž, co konkurence. Rána po Qualcommu, které se mnozí obávali, se tak podařila zacelit ukázkově. 

iphone-xs-fb

Dnes nejčtenější

.