Zavřít reklamu

Streamování hudby za měsíční předplatné je mezi uživateli čím dál oblíbenější forma poslechu hudby. Společnosti, které tuto službu nabízí, se navíc snaží vytvořit pro své zákazníky co nejvýhodnější nabídky, kterými se je snaží u své služby udržet či je přilákat od konkurence. Jednou z velmi oblíbených nabídek je i takzvané rodinné předplatné, které umožňuje za určitý poplatek využívat streamovací službu několika členům rodiny. Díky tomu tak mohou ušetřit nemalé peníze, jelikož je rodinný poplatek o poznání nižší, než kdyby každý člen rodiny platil za službu samostatně. Toho si jsou uživatelé vědomi a tak rodinné předplatné využívají i v případě, že nejsou rodina ale například jen parta přátel, kteří službu využívají a chtějí ušetřit. Tomuto “zneužívání” by ale mohl být alespoň u Spotify v budoucnu konec. 

V USA začalo Spotify rozesílat některým uživatelům využívajícím rodinné premium předplatné emaily, ve kterých je žádá, aby potvrdili své adresy přes GPS, čímž Spotify ověří, zda jsou skutečně členy rodiny. Pokud tak uživatelé neučiní, mohou se s předplatným rozloučit. To ale samozřejmě vyvolalo mezi posluchači silnou vlnu nevole a to hned ze dvou důvodů.

Co je to rodina? 

Prvním důvodem je strach o soukromí. Mnoho lidí si totiž zkrátka nepřeje sdílet adresy a další osobní údaje, pokud to není nezbytně nutné, což u streamovací služby rozhodně není. Když pak pomineme otázku soukromí, mnoho uživatelů poukazuje i na to, že je hloupost “škatulkovat” rodiny podle toho, zda bydlí ve společné domácnosti. Minimálně druhý důvod by však mohlo Spotify smést bez problému ze stolu kvůli tomu, že ve svých podmínkách využití pro rodiny uvádí, že služba je určena pro “členy téže domácnosti”, ačkoliv službu směřuje na rodiny, nikoliv přímo na domácnosti. 

Dá se očekávat, že se Spotify rozhodne pro podobnou kontrolu i v dalších zemích, kde jsou jeho služby hojně využívány. Zatím to však vypadá, že se bude jednat spíše o namátkové kontroly, které postihnou jen menší procento uživatelů. Už nyní je totiž jasné, že pokud by si Spotify došláplo na všechny uživatele, kteří rodinné předplatné svým způsobem zneužívají, naservírovalo by své zákazníky konkurenčnímu Apple Music, které se ve svých podmínkách pro rodinu o žádné společné domácnosti nezmiňuje.

spotify

Dnes nejčtenější

.