Zavřít reklamu

O různých patentových soudních sporech, kde Apple vystupuje jako jak strana žalující, tak strana žalovaná, vás informujeme docela pravidelně, protože na tomto „bitevním poli“ se neustále něco děje. Kupříkladu nedávno Apple u soudu zaznamenal ztrátu, kdy soud rozhodl o skutečnosti, že bude muset za porušení patentů zaplatit společnosti VinteX takřka 600 milionů dolarů včetně úroků a soudních výloh. Apple se v tomhle konkrétním sporu dále, dle dostupných informací, odvolávat nemíní. Ne vždy se odvolání totiž vyplácí a často to vede jen ke zbytečným průtahům a růstům soudních výloh. Jsou ale i situace a případy, kdy odvolání vyjde.

Hezkým příkladem je nedávné vyústění dalšího soudního sporu, kdy wisconsinská univerzita měla za to, že Apple ve svých čipech řady A porušil několikero jejích patentů. Žalobce se v roce 2015, kdy spor začal, domáhal po Applu odškodnění ve výši 862 milionů dolarů, porota ale rozhodla, že Apple patent neporušil úmyslně, nýbrž z nedbalosti. Soudce tedy odklepl povinnost Applu zaplatit „pouze“ 234 milionů dolarů. Po prvním neúspěšném odvolání vzrostla částka na 506 milionů dolarů, jelikož podle soudu Apple v porušení patentů i nadále pokračoval u novějších čipů. Apple se tedy znovu odvolal a to rovnou k federálnímu soudu.

Federální odvolací soud nakonec rozhodl, že Apple žádný patent nikdy neporušil. Podle soudu není možné, aby někdo po prvním procesu v roce 2015 na základě předložených důkazů vyřkl, že byl zde porušen patent. Jelikož se ale jednalo o neveřejné jednání kvůli sdělování obchodních tajemství, žádné podrobnosti o rozhodnutí zatím nejsou dostupné. Nicméně úspěch u soudu Applu ušetřil nemalé výdaje za odškodné, které by se mu platit rozhodně nechtělo.

Apple Court fb

Dnes nejčtenější

.