Zavřít reklamu

Takmer každý deň sa vám snažíme prinášať tie najčerstvejšie novinky zo sveta mobilných videohier doplnené o recenzie tých najlepších herných počinov. Pravidlo, že na obrazovke smartfónu si nemôžeme užiť špičkové tituly dostáva každým dňom zabrať, čoho dôkazom sú enormné množstvá chystaných projektov od svetových herných štúdií a vývojárov. Samozrejme, nie každá hra sa stretne s pochopením komunity, no rok 2018 je pre platformu mobilných telefónov revolučným obdobím. Takmer všetci poprední autori si začínajú uvedomovať, že hranie na prenosných zariadeniach predstavuje budúcnosť, čo ešte viac umocňuje fakt rozprávkových finančných ziskov, evidovaných práve v prípade smartfónových nadšencov. Spomedzi obrovského počtu kvalitných hier sme pre vás vybrali desiatku najzaujímavejších, najúspešnejších a hlavne najviac hrateľných titulov roku 2018.

Monument Valley 2

Kto by nepoznal jeden z ikonických titulov mobilnej platformy posledných rokov? Pútavá puzzlovka s netradičným spracovaním osloví nejedného fanúšika netradičných titulov ako v prvom, tak aj v druhom dieli tejto perfektnej série. Monument Valley 2 sa oproti svojmu predchodcovi ešte viac zdokonalil v aspektoch logického a zábavného priebehu hry, čo takmer okamžite viedlo k jeho obrovskému úspechu.

Dvojica hier Monument Valley si vyslúžila radu ocenení a poriadnu dávku popularity, nielen z prostredia fanúšikovskej komunity.

Abstraktné zobrazenie herného sveta sa naviac už čoskoro dočká filmového spracovania na striebornom plátne. Práv na filmovú snímku sa zmovnila spoločnosť Paramount Pictures, ktorá nám pod vedením režiséra Patricka Osborna prinesie dobrodružné príbehy a optické ilúzie abstraktného fiktívneho sveta.

[appbox appstore id1187265767]

Alto’s Odyssey

Pokiaľ máte v obľube menej náročné tituly, pri ktorých netreba zbytočne prehrievať mozgové závity, určite vyskúšajte počin v podobe Alto’s Odyssey. Náramne pútavá „skákačka“ predstavuje kompletný balíček vo forme minimalistického, no zaujímavého herného prostredia, jednoduchého a intuitívneho ovládania a v neposlednom rade poriadnej dávky nekončiaceho zážitku. Pokračovanie hitu Alto’s Adventure nás zavedie do nového prostredia, do ktorého možno zasahovať na báze mini-interakcií.

Pri hraní tohoto titulu sa často pozabudnete pri obdivovaní krásnych scenérií uvedených v pozadí, ktoré dodávajú celkovému pocitu z hry atmosférický nádych. Hra je okrem jablčných telefónov dostupná taktiež na iPadoch a Apple TV.

[appbox appstore id1182456409]

Shadowgun Legends

Prostredníctvom ďalšej hernej pecky sa dostávame do akčnejších vôd, kde figuruje takmer bezkonkurenčný počin z dielne českého štúdia Madfinger Games. Nad hrou Shadowgun Legends sme sa už dostatočne rozplývali v našej recenzii, preto to tentokrát nebudeme naťahovať a povieme to rovno. Shadowgun Legends je jednoducho jasnou voľbou pre každého  vyznavača kvalitným strieľačiek a nespútanej akcie. Hru sme mali možnosť vyskúšať ako na iPhone, tak aj na iPade použitím herného gamepadu a často sa zdalo, že nejde o hru orientovanú na mobilné zariadenia, ale o plnohodnotný konzolový AAA titul. Legends disponuje výborným ovládacím systémom, vďaka ktorému je strieľanie nepriateľov ohromná zábava. Socializačné prvky a možnosti hry viacerých hráčov vás naviac upútajú na dlhé hodiny a ak nemáte náladu na multiplayerové záležitosti, stále je pre vás otvorený single-player.

O kvalitách hernej značky sme sa presvedčili už v prípade titulu Shadowgun DeadZone, no Legends túto mienku ešte viac umocnil. Okrem samotného combat systému, ktorý je až prekvapivo namakaný vás určite osloví možnosť vylepšovania postavy, ktorá sa dá prirovnať napríklad k populárnemu počinu Destiny na konzolách PS4 a Xbox One. Svoju virtuálnu postavu môžete meniť, zbrojiť, vylepšovať a upravovať takmer do bezvedomia. Možností je naozaj celá fúra, čo v kombinácii so všetkými vyššie spomínanými prvkami robí z hry Shadowgun Legends bezkonkurenčný herný zážitok v danom okruhu.

[appbox appstore id1091251242]

Hungry Dragon

Ubisoft je dlhoročným zástancom nielen popredných platforiem, na ktoré počas uplynulých rokov priniesol svetové pecka ako Far Cry, The Division alebo Assassin’s Creed (ktorý je v určitom zmysle slova dostupný aj v App Store). Pri svojej vysokej produkcii však nezabúda ani na mobilné telefóny a preto nás sem tam poteší nejakým zábavným titulom. Doteraz patrila medzi hnacie motory séria Hungry Shark, no kormidlo prebral zábavný spin-off v podobe dračieho prevedenia. Hra Hungry Dragon spája všetko, vďaka čomu tak milujeme predchádzajúce diely. Ovládanie je na vlas rovnaké ako v prípde žraločích počinov, no možnosti sú oveľa širšie.

Hungry Dragon ponúka nestarnúci gameplay na báze „zjedz koľko vládzeš“, pričom v úlohe draka poľujete na všetko, čo sa vám postaví do cesty. Svojich virtuálnych maznáčikov si môžete vylepšovať, upgradovať alebo vymieňať za lepších, silnejších a hlavne väčších drakov. Fantasticko jednoduché spracovanie tejto hry dokazuje, že aj jednoduchý nápad si môže získať obrovskú dávku fanúšikovskej priazne, pokiaľ je vyrobený perfektne po všetkých stránkach.

[appbox appstore id1163163344]

Asphalt 9: Legends

Séria Asphalt predstavuje skutočného veterána na poli racingových titulov. V App Store sme mali možnosť vidieť nespočet hier spod tejto značky a existuje len málo pretekárskych počinov, ktoré by dokázali Asphaltu konkurovať. V novom dieli s názvom Legends, sa nám autori snažili priniesť komplexný zážitok rýchlej jazdy a interakčných zásahov do gameplayu. Jednoduché ovládanie, v podobe automatickej jazdy nám necháva voľné ruky v zmysle výberu trasy, alebo narážania do súperiacich automobilov. Je až neuveriteľné, ako sa táto značka vypracovala, pričom grafickým spracovaním môže pokojne konkurovať niektorým titulom spomedzi ostatných dostupných platforiem.

Okrem veľkého počtu herných máp a širokej ponuky dostupných automobilov hra zaujme aj svojím systémom skúseností. Pomocou plnenia denných výziev a sezónnych úloh sa môžete dostať k bonusovým balíčkom, vďaka ktorým odomknete nové vylepšenia alebo vozidlá. Samozrejmosťou je neustále pridávaný obsah, ktorý dokáže výrazne osviežiť nie len mód „challenge“ ale aj zoznam hrateľných vozov. Asphalt je jednoducho pretekársky fenomén na zariadeniach s iOS a zdá sa, že to tak dlho ostane.

[appbox appstore id805603214]

ROME: Total War

Stratégia v podobe Total War nás na počítačoch baví už dlhé roky. ROME: Total War je vôbec prvým predstaviteľom tejto veteránskej série, ktorého máme možnosť vidieť aj na obrazovkách našich iPhonov. O prínos tejto hry na displeje telefónov sa postaral Feral Interactive, ktorý nám niekoľko známe strategické univerzum sprístupnil aj na jablčných tabletoch. Pokiaľ máte obavy, či je titul hrateľný aj na tak malej obrazovke, akou iPhone disponuje, pokojne hoďte všetky obavy za hlavu. Hra je výborne optimalizovaná a prináša úplne totožné funkcie, ako v prípade verzie pre PC alebo Mac. Cele užívateľské rozhranie je prispôsobené k ovládaniu prstami, pričom sa zachovala komplexnosť, prehľadnosť a hlavne konštruktivita pôvodnej verzie hry.

ROME: Total War je vo všetkých ohľadoch výborný ako na iPade, tak aj na iPhone. Ak vás teda čaká dlhá cesta vlakom, alebo sa len tak nudíte, tento titul vám určite poslúži. Hru je naviac možné hrať mnohými spôsobmi, čo dokazuje, že správny vodca sa dokáže dostať k moci aj bez zbytočných konfliktov. K obsadzovaniu európskych miest môžete využívať svoje diplomatické schopnosti, zarobené finančné prostriedky, no na koniec nič netromfne staré dobré vojnové ťaženia. Neváhajte a staňte sa najslávnejším panovníkom starovekého Ríma.

[appbox appstore id1106831630]

Marvel Strike Force

Tento titul neunikol azda žiadnemu priaznivcovi a nadšencovi komiksovej kultúry. Zábavné strategicko-akčné spracovanie ponúka širokú škálu komiksových hrdinov, známych nielen z MCU. Štúdio FoxNext sa o fanúšikov svojho počinu neustále stará v podobe pridávania nových herných výziev, limitovaných udalostí alebo sezónnych zliav. Perfektne vykonštruovaný gameplay spolu s každodennými aktivitami vás doslova núti hru zapínať každý deň.

K dispozícii nie je len klasická singleplayerová kampaň, ktorá ponúka rôzne variácie herných levelov za použitia rozdielnych hrdinov. Nájdeme tu aj Arénu určenú k hre viacerých hráčov (síce bez podpory boja v reálnom čase), obľúbený rankový mód Blitz alebo zaužívané multiplayerové Raidy. Hra Marvel Strike Force predstavuje nekončiacu zábavu nielen pre fanúšikov komiksového sveta, ale aj pre vyznavačov ťahových stratégií na štýl Star Wars: Galaxy of Heroes. Neváhajte a prečítajte si uvedenú recenziu z našej redakcie!

[appbox appstore id1292952049]

Valleys Between

Priznám sa, že táto hra ma spomedzi všetkých uvedených titulov zaujala asi najviac. Tým samozrejme netvrdím, že kvalitou vyčnieva nad ostatnými uvedenými hrami, no autori zo štúdia Little Fox si zaslúžia obrovskú dávku pozornosti hlavne vďaka základnej myšlienke hry. Existuje len veľmi málo počinov, ktoré sa postarajú o revolučné prvky a unikátne herné spracovanie, ktoré v hernom priemysle nemá obdoby. Presne to sa podarilo tvorcom z Nového Zélandu, ktorí len nedávno uviedli do App Store hru s názvom Valleys Between.

Cieľom hry je zabezpečiť rovnováhu vo virtuálnej krajine pomocou otáčaním herných platforiem v podobe hexagónov. Tieto políčka disponujú určitými typmi prírodného ekosystému. Tie otáčate jednoducho posunutím prstov po obrazovke. Každý pohyb hexagónu však má v ďalšom priebehu hry vplyv na celkový vzhľad krajiny. Povedzme, že napríklad otočíte políčko, na ktorom je vybudovaná fabrika a premeníte ho na rieku. Tá následne začne obmývať okolité polia, z ktorých vznikne trávnatá krajina. Tráva sa postupne začne meniť na les a podobne. Jedná sa o premyslený systém, ktorý vám ponúkne široké možnosti ako s virtuálnou krajinkou naložiť. Titul je pútavý a relaxačný zároveň, čo z neho robí výborného partnera na krátenie dlhých chvíľ.

[appbox appstore id1348135354]

Hello Neighbor

Túto hru ste si už pred nejakým časom mali možnosť zahrať na PC alebo herných konzolách. Štúdio Tiny Build však nezabudlo ani na vyznavačov mobilného gamingu a preto sme sa počas tohoto leta dočkali optimalizácie Hello Neighbor aj na zariadeniach s iOS. Hra vás postaví do úlohy nového člena obyvateľstva mestského predmestia, v ktorom budete mať za úlohu odhaliť nekalé plány vášho suseda. Cieľom je preskúmať jeho dom a odhaliť tajomstvá, ktoré ukrýva. Počas toho sa budete musieť spomínanému „susedskému záporákovi“ vyhýbať a skrývať, k čomu vám pomôžu predmety a lokality umiestnené v dome a na jeho pozemku.

Hra využíva unikátny systém umelej inteligencie, v ktorom sa nepriateľ vyvýja vzhľadom na váš postup hrou a interakcie, ktoré spôsobíte. Hlavnou úlohou bude dostať sa do pivnice susedského domu a rozlúsknuť záhadu točiacu sa okolo zlovestného suseda. Titul vás pohltí svojimi zaujímavými prvkami, no nenechajte sa uniesť až príliš, nakoľko aj animované prostredie dokáže riadne vystrašiť.

[appbox appstore id1386358600]

ARK: Survival Evolved

Prenesme sa spolu do prehistorických dôb, ktoré ponúkajú objavovanie sveta dinosaurov ako nikdy predtým. Hra ARK: Survival Evolved pre iOS, predstavuje výborne vykonštruovanú akčnú survival adventúru, ktorá sa len minimálne líši od originálnej verzie. V ARK-u sa chopíte úlohy dobrodruha, ktorý má jednoduchú úlohu: prežiť. Vaša postava nedisponuje absolútne ničím, preto vaším jediným pomocníkom bude okolitý svet, ktorý je síce bohatý na suroviny a rôzne pomocné prvky, no zároveň plný nebezpečných dinosaurov a prehistorických zvierat, ktoré vám pôjdu po krku.

Prepracovaný simulátor prehistorického života vám dovolí loviť, bojovať, alebo si ochočiť okolité zvery, ktoré vám následne pomôžu v ďalšom priebehu hry. Nejedná sa pritom iba o single-playerovú záležitosť, preto sa o tento zážitok môžete podeliť so svojimi priateľmi. S nimi môžete vytvárať rôzne spolky, zakladať dediny a postupne sa vyvíjať a budovať veľkolepé hráčske komunity. Pokiaľ ste ešte ARK nevyskúšali, môžme vám ho len a len odporučiť.

[appbox appstore id1280480538]

Bonus: Fortnite a PUBG Mobile

Myslím si, že dvojicu týchto herných počinov vôbec netreba bližšie charakterizovať. Obe hry rozpútali doslova peklo na poli videoherného priemyslu, pričom sa do pamäte hráčov navždy zapísali ako priekopníci režimu Battle Royale. Extrémny boom tu zotrváva aj naďalej, čoho dôkazom sú rozprávkové zisky štúdia Epic Games, ktoré je zodpovedné za nepopísateľný úspech hry Fortnite. PUBG Mobile síce o nejaký ten (poriadny) kúsok zaostáva, no niet pochýb o jeho kvalitách.

Táto dvojica počinov je výborným príkladom oddanosti voči fanúšikom, nakoľko sa tvorcovia stále snažia vymýšľať nové spôsoby, ako zaujať svoje publikum. To sa im samozrejme patrične vracia v podobe finančných ziskov, ktoré by mohol závidieť nejeden milionár. Battle Royale jednoducho hýbe svetom a či sa nám to páči alebo nie, bude tomu tak aj v najbližšom období. Ktorý z týchto dvoch obľúbených počinov obľubujete vy?

[appbox appstore id1261357853]

[appbox appstore id1330123889]

iPhone

 

Dnes nejčtenější

.