Zavřít reklamu

Původně jsem chtěl vymyslet nějaký smysluplný úvod a říct, jak jsme tři roky čekali na větší revoluci u Apple Watch. Pak jsme si však říkal, že ten si pro vás raději nechám až do samotné recenze a tentokrát bude nejlepší se pustit rovnou do práce a podělit se o ty vůbec první dojmy z Apple Watch Series 4, které mám pár desítek minut po jejich vybalení. První, čeho si všimnete hned po rozbalení, je tloušťka samotných hodinek. Ty jsou papírově sice jen o 0,7 mm tenčí, ovšem v kombinaci s větším tělem je rozdíl v tloušťce skutečně patrný. Hodinky stále skvěle padnou na ruku a nebudou vám překážet ani v případě, kdy nemáte skutečně obří zápěstí. Pokud jste pak dáma nebo máte skutečně drobné ruce, můžete volit 40 mm variantu, která díky většímu displeji zobrazuje ještě o pár pixelů více než doposud větší 42 mm varianta.

Další novinkou patrnou na první pohled jsou záda samotných hodinek, která nově nabízí elektrické měření EKG (to není v současné době k dispozici) a druhou generaci optického měření tepu. Díky tomu působí záda hodinek čistějším a na první pohled také kvalitnějším dojmem, než tomu bylo doposud. O krycí sklíčko senzorů se tentokrát bát skutečně nebudu, je totiž vyrobeno z kombinace keramiky a safíru. Změny se dočkaly také ovládací prvky, kdy nejen, že se nově setkáváme s haptickou odezvou u korunky, která je prostě perfektní, ale boční tlačítko umístěné pod korunkou je tentokrát více zapuštěné do těla hodinek, díky čemuž působí celé tělo mnohem kompaktněji a kvalitněji než doposud. Nerad bych, aby to vyznělo tak, že doposud Apple nevyráběl kvalitně zpracované hodinky, ovšem Apple Watch Series 4 jsou skutečným šperkem, a to především zpracováním.

Jakmile hodinky zapnete, první, co vás nadchne, je displej, který sahá skutečně téměř od okraje k okraji. Hodinky díky němu na první pohled působí mnohem „využitelněji“ a hned po první spuštění vás začne napadat, jak jen využijí vývojáři větší displeji a zda se konečně dočkáme plnohodnotnějších aplikací. Upřímně by mě nikdy nenapadlo, jak významně bude působit rozdíl 237 mm čtverečních oproti předchozí generaci ve velikosti displeje. Ten nyní vybízí vývojáře k mnohem větším experimentům a vy najednou máte pocit, že nemáte na zápěstí pouze nějaké notifikační centrum, ale plnohodnotný přístroj, který vám v mnohém pomůže.

Tím, co vás může překvapit při první synchronizaci s iPhonem, je pak fakt, že se vám nemusí objevit na ploše Apple Watch Series 4 příliš mnoho ikon aplikací. Vývojáři totiž musí své aplikace pro větší displej přizpůsobit a vzhledem k tomu, že se k vývojářům s vyjímkou těch největších studií nebo aplikací na světě dostaly hodinky až v těchto dnech, podpora často zatím chybí. Systémové aplikace však vypadají skvěle a Apple opět ukazuje jak vynikající má marketing. Na větším displeji totiž dokáže prodat doslova každý jeden pixel. Vestavěné aplikace vám tak ukáží na první pohled, že se větší displej rozhodně vyplatil.

Samozřejmě, když už jsme u samotného systému, nemůže vám již při prvních dotycích stejně jako mě uniknout, s jakou rychlostí novinka funguje. Vše je neskutečně plynulé, na nic nečekáte a celé hodinky působí i díky své rychlosti jako přístroj nabízející zcela nové možnosti. Velkou zásluhu má nejen nový procesor, ale také citlivější a rychlejší senzory v podobě akcelometru a gyroskopu, které dokáží reagovat na vše, co děláte, mnohem rychleji a například probouzení displeje při pohybu ruky je instantní.

Pokud jsou pak věci, které se mi nelíbí, v úvodním nadšení je budu hledat jen velmi těžko. Mrzí mě však absence EKG, kterého se sice v USA a Kanadě dočkají uživatelé ještě letos, ovšem kdy to bude u nás je ve hvězdách. Vadí mi mít na ruce přístroj, jehož pro mě osobně jednu z nejzajímavějších novinek nemohu využít jen díky tomu, že žiji v jiné zemi než v těch Applem vyvolených. Jinak upřímně řečeno po prvních hodinách používání Apple Watch Series 4 přemýšlím zcela vážně o tom, že se po AirPods jedná po pro mě osobně dlouhé době o opět revoluční produkt od Applu.

IMG_1639
AW4

Dnes nejčtenější

.