Zavřít reklamu

Operační systém iOS 12 přináší především zrychlení a stabilitu, ale také několik nových funkcí. Kromě velkých novinek v podobě Zkratek, přepracovaných notifikací, upravené aplikace Fotky a ARKitu 2 je tu i mnoho menších vylepšení či funkcí, o kterých možná ani nevíte. Pojďme se na ně společně podívat.

1. Trackpad na každém iPhonu a iPadu

Jednou z nejoblíbenějších funkcí 3D Touch je možnost změnit klávesnici na trackpad a přesouvat se jednoduše v textu na displeji. V iOS 12 tuto funkci umí všechny modely iPhonu i iPadu i pokud nemají 3D Touch. Jednoduše zatlačte na klávesnice a ta se změní na trackapad. Úprava textu je s touto vychytávkou mnohem snazší než dříve.

2. Úprava notifikací na uzamčené obrazovce

Notifikace můžete nově upravovat i na uzamčené obrazovce a není tak potřeba pro jejich změnu jít do nastavení. Stačí posunout notifikaci doleva a vybrat Spravovat, tím se vám zobrazí nové možnosti. Buď můžete jednoduše vypnout notifikace pro danou aplikaci, nebo vyberete Doručovat potichu. Ta zajistí, že se oznámení neobjeví na zamknuté obrazovce, nepřehrají zvuk ani se nezobrazí odznak na ikoně aplikace. Notifikace se však uloží do Oznamovacího centra.

3. Nové možnosti u Nerušit

Funkce nerušit nyní nabízí více možností jejího nastavení. Pokud v Oznamovacím centru podržíte prst na ikoně Nerušit, zobrazí se vám nová nabídka. Můžete si funkci zapnout na hodinu, do večera případně dokud neopustíte danou lokalitu. Především poslední možnost je skvělá, pokud Nerušit využíváte například pro pracovní schůzky.

4. Živý poslech

Tato novinka se týká především AirPods, případně jiného bluetooth audio zařízení. Funkci najdete v Nastavení -> Ovládací centrum -> Upravit ovládací prvky. Zde si povolíte funkci Sluch. Tu poté najdete v ovládacím centru. Díky ní může být váš iPhone například dětskou chůvičkou, kdy jej dáte do dětského pokoje, kde spí vaše dítě a ve sluchátkách uslyšíte, pokud se náhodou vzbudí. Případně se dá novinka využít jako naslouchátko.

5. Vyhledávání písniček podle textu

Tuto novinku bohužel využijeme jen pro některé české interprety, protože zdaleka ne všichni mají u svých písní přidány i texty. Jinak je princip této funkce opravdu jednoduchý – zkrátka v aplikaci Hudba do vyhledávacího pole napíšete část textu písně a pokud je u ní takto uvedený, píseň najdete.

6. Seskupené notifikace podle aplikace

iOS 12 přichází se skvělou novinkou v podobě seskupování notifikací do skupin. Standardně je nastaveno, že se například u Messengeru seskupí vždy zprávy od jednoho uživatele. Pokud byste raději měli pohromadě všechna oznámení z dané aplikace, můžete tak učinit. Stačí jít v Nastavení do Oznámení a zde u vámi požadované aplikace pod položkou seskupení změňte Automaticky na Podle aplikace.

7. Vypnutí návrhů Siri na zamknuté obrazovce

Návrhy Siri jsou bezesporu skvělá věc, ale zobrazují se v iOS 12 i na zamknuté obrazovce. Pokud vám stačí jejich zobrazeni při vysunutí vyhledávacího pole, můžete je pro uzamčenou obrazovku vypnout. Učiníte tak v Nastavení -> Siri a hledání a zde vypnete možnost Návrhy na zamčené obrazovce.

8. Vytvořte si vlastní Zkratky pro Siri

Tato funkce je jednou z největších novinek iOS 12. Umožní vám nastavit si několik úkonů, které Siri vykoná po zadání předem nastaveného příkazu. Například pokud řeknete „Hey, Siri, I´m coming home“, tak vám tato asistentka může spustit na telefonu navigaci, zapnout oblíbenou stanici v autě a doma nastavit termostat na vaší oblíbenou teplotu. Pokud však hledáte jednoduší řešení pro určité činnosti, které děláte často, stačí jít do Nastavené -> Siri a hledání a zde hned jako první položku vidíte zkratky. Můžete si tak vybrat z úkolů, které provádíte nejčastěji a nahrát pro ně vlastní příkaz. Pouštíte si často jeden playlist? Nastavte si, aby se spustil, když řeknete „Hey, Siri, best songs“.

9. Prokrastinace? Zakažte si během pracovní doby většinu aplikací

Pokud máte problém se soustředěním se na práci a neustále zapínáte Twitter, Facebook či Instagram, můžete si pomoct jednoduchou funkcí Klidový čas. Tu najdete v Nastavení -> Čas u obrazovky a po zapnutí Klidového času nastavíte v jaké době jej chcete používat. Automaticky se vám tak zamkne většina aplikací kromě Telefonu, Kalendáře, Hodin a podobně. Můžete si samozřejmě v tomto nastavení povolit i některé další, ke kterým chcete mít přístup.

10. Skrytí aplikací

Pokud chcete z jakéhokoliv důvod skrýt některé aplikace, jděte do Nastavení -> Čas u obrazovky -> Omezení obsahu a soukromí. Pokud tuto funkci povolíte, můžete si nastavit, jaké aplikace budou povolené a jaké skryté. Stejně tak můžete filtrovat webové stránky, písně či videa s nevhodným obsahem.

11. Povolení skrytého widgetu počasí

Funkce Nerušit nyní nabízí i možnost Večerka. Během ní se na zamčené obrazovce nezobrazují žádné notifikace. A pokud si v Nastavení -> Soukromí -> Polohové služby -> Počasí nastavíte Vždy, ráno po zazvonění budíku se vám na zamčené obrazovce objeví předpověď na daný den.

12. Zobrazte si informace o baterii za předchozích 10 dnů

Statistiky využívání baterie vašeho zařízení jsou skvělou funkcí, pokud chcete přijít na to, jaké aplikace a činnosti vám ji vybíjí nejvíce. Nyní je možné si zobrazit také statistiku za posledních 10 dní. Stačí jít v Nastavení do Baterie a zde přepnout na Posledních 10 dní.

13. Podcasty mají možnost nastavit kapitoly

Podcasty bývají občas opravdu dlouhé, i několikahodinové. A proto bylo zcela nepochopitelné, že jejich tvůrci nemohli v aplikaci Podcasty nastavit časové značky jednotlivých kapitol. To se s iOS 12 mění a orientace a hledání v nich tak bude mnohem jednodušší.

14. Změřte cokoliv

iOS 12 sebou přineslo i zbrusu novou aplikaci Měření. Stačí jí spustit, podle pokynů jednoduše nakalibrovat a už můžete měřit pomocí svého iPhonu a jeho fotoaparátu. Za dobrých světelných podmínek jsou výsledky celkem přesné.

15. Sdílejte fotky jednoduše

Pokud chcete odeslat několik fotografií více lidem, není nic snazšího, než využít nové funkce Zkopírovat odkaz na iCloud. Vyberte si fotky, které chcete odeslat, klikněte na ikonu sdílení a zde už uvidíte možnost zkopírování odkazu. Ten už poté můžete odeslat komukoliv skrze Zprávy, Messenger či jakoukoliv jinou aplikaci.

16. Vytvořte si Memoji selfie

Memoji jsou v tuto chvíli dostupné pouze ve Zprávách. Nejprve si zde při vybrání ikony Animoji vytvoříte svou podobiznu pomocí jednoduchého nástroje. Poté vyberete ve Zprávách fotoaparát, přepnete na přední kameru a pomocí nové ikony vyberete vámi vytvořené Memoji. Pokud chcete tento obrázek uchovat, stačí udělat screenshot obrazovky. Fotku si poté můžete oříznout či dále upravit přímo v aplikaci Fotky.

17. Zapněte si automatické updaty

Pokud nemáte rádi neustále vyskakující upozornění na nový update systému, můžete si povolit automatické aktualizace. Tuto možnost najdete v Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru -> Automatické aktualizace. Při zapnutí této funkce se vám software bude automaticky aktualizovat po jeho vydání vždy v noci a zařízení bude připojené k nabíječce a Wi-Fi.

18. Siri zapne svítilnu

Siri se opět naučila něco nového. Můžete jí požádat o zapnutí svítilny a ona tak učiní. Samozřejmě ji potom dokáže i vypnout.

19. Zapněte si zobrazování ikon v Safari

Pokud chcete, aby se vám u otevřených oken v Safari zobrazovala ikona daného webu, můžete tuto funkci povolit. Najdete ji v Nastavení -> Safari -> Zobrazit na panelech ikony.

20. Rychlé kopírování kódu ze SMS

Také vám vždy přišlo zdlouhavé, když jste obdrželi v SMS zprávě ověřovací kód například pro přihlášení do internetového bankovnictví a vy jste museli jít do Zpráv, kód označit a poté zkopírovat? Dobrá zpráva, iOS 12 rozpozná, že v právě příchozí zprávě se nachází kód a nad klávesnici vám jej zobrazí pro jednoduché zkopírování.

21. Pošlete si heslo pomocí AirDropu

Pokud máte na jednom zařízení uložené jakékoliv heslo, ale na druhém ne, můžete jednoduše využít AirDrop pro jeho poslání. Stačí jít v Nastavení do Hesla a účty -> Hesla k webům a aplikacím. Tady vyberete vámi požadovaný účet, podržíte prst na hesle a zobrazí se vám možnost odeslání skrze AirDrop.

22. Jednoduché vypínání aplikací

Uživatelé iPhonu X si stěžovali na složité ukončování aplikací. Při vysunutí aplikace nahoru se vám zobrazil list všech aktuálně zapnutých a pro jejich ukončení jste museli podržet prst na jedné z nich a poté klikat na velmi malou ikonu pro zavření dané aplikace. V iOS 12 je to mnohem jednodušší. Stačí si opět zobrazit otevřené aplikace a poté jednoduchým přetažením nahoru danou aplikaci zavřít.

23. Přidejte druhé Face ID

Apple zpřístupnil možnost přidání druhého Face ID. Primární účel má být pro ty, kteří například měli problém, když nosili čočky a iPhone je poté nerozeznal, ale samozřejmě lze tuto funkci využít i pro přidání druhé osoby, která bude mít k zařízení přístup. Jděte do Nastavení -> Face ID a kód a vyberte Nastavit alternativní vzhled.

24. Apple Books nabízí nový černý vzhled

Pokud využíváte Apple Books pro čtení knih ale nevyhovoval vám jejich nynější bílý či hnědý vzhled, můžete vyzkoušet černou. V otevřeném textu stačí kliknout na ikonu A a poté vybrat barevné schéma, které vám vyhovuje.

 

To bylo 24 více či méně skrytých funkcí nového iOS 12. Některé z nich jsou opravdu velmi užitečné, jiné využije pouze určitá skupina uživatelů, ale je dobré o nich vědět. Pokud jste narazili na nějakou další novinku, o které se neví, neváhejte a podělte se s námi v komentářích!

iOS12-fb

Dnes nejčtenější

.