Zavřít reklamu

S příchodem iOS 12 se na našich jablečných zařízeních objevila i nová aplikace Měření. Ta je navržena tak, aby pomocí fotoaparátu měřila nejrůznější objekty. Telefon si pomocí rozšířené reality zmapuje okolí, k čemuž potřebuje především dostatek světla. Poté už můžete jednoduše namířit na jakýkoliv objekt a začít měřit. To provedete buď manuálně, kdy ručně zadáváte body, případně automaticky. Pokud telefon rozpozná například obraz na zdi, automaticky změří jeho strany. Podle zpráv mnoha uživatelů na internetu je však měření opravdu velmi nepřesné.

Ve světě se ale začaly objevovat první pochybnosti o kvalitě této novinky. Při testech některých uživatelů totiž aplikace často u totožného obrázku uvedla zcela jiné rozměry, které se liší o více než 10 % (první obrázek v galerii). Další test se zaměřil na automatickou detekci a změření objektu. Aplikace rozpoznala obraz a ihned ho změřila s výslednými rozměry 63 x 82 cm. Bohužel reálná vnitřní velikost obrazu je 78 x 101 cm a iPhone se tak spletl o přibližně 20 % (druhý obrázek v galerii).

Rozhodli jsme se v redakci také otestovat přesnost aplikace Měření a to tím nejjednodušším způsobem – změřením klasického metru. A výsledek nás velmi překvapil. V našem případě totiž bylo měření celkem přesné, jak můžete vidět na dalších obrázcích v galerii. Nejprve jsme měřili vzdálenost přímo na metru a výsledek se lišil pouze o centimetr, respektive 0,5 centimetru při druhém pokusu. Při automatickém změření iPadu byl dokonce výsledek naprosto přesný.

Z testů je patrné, že se na aplikaci Měření nelze zcela spoléhat, ale pro orientační změření vzdálenosti či velikosti nějakého objektu je zcela dostačující. Navíc není vyloučeno, že Apple její přesnost bude nadále zlepšovat. Pro úplnost dodáme, že funkce Měření je dostupná na zařízeních s procesorem A9 a novějším, tedy od iPhonu 6S.

měření fb

Dnes nejčtenější

.