Zavřít reklamu

Apple si na ochraně soukromí svých zákazníků zakládá a mnoho jeho rozhodnutí je touto filosofií ovlivněno. Už v několika případech jablečná společnost nepomohla například FBI s odemčením iPhonu, který by pomohl s vyšetřováním. Nyní však společnost přidala několik vět do svých zásad o ochraně soukromí, která naznačují, že částečně do soukromí svých zákazníků přeci jen nahlíží.

Už dříve Apple prohlásil, že není jeho cílem odmítat spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. Naopak jim poskytne veškerá data a informace, která má k dispozici, pokud mu budou samozřejmě doloženy všechny potřebné dokumenty. A možná i k tomuto prohlášení se vztahuje nová část zásad iTunes a ochrany soukromí:

„Pro ulehčení a prevenci v odhalování podvodů budou informace, včetně průměrného počtu uskutečněných hovorů a emailů které odešlete a obdržíte, použity k určení důvěryhodnosti daného zařízení v moment, kdy chcete provést nákup. Vše je navrženo tak, aby Apple nemohl zjišťovat přesný obsah hovorů či emailů z vašeho zařízení. Výsledek je uchováván na jeho serverech po pevně danou dobu.“

Zatím není jasné, jak přesně pomůže Applu počet hovorů a emailů k odhalování podvodů. Možná by bylo podezřelé, pokud by z jednoho zařízení odcházely stovky či tisíce mailů či hovorů denně. Avšak to jsou zatím pouze spekulace, Apple zatím žádné vysvětlení nepodal. Navíc je tato nová část zásad platná i pro Apple TV a skrze ní opravdu nemůže uživatel telefonovat či posílat emaily. Zarážející je také poslední věta o uchování těchto dat po „pevně danou dobu“. Nikdo neví, zda tato doba znamená měsíc či několik let.

Dnes nejčtenější

.