Zavřít reklamu

Ceny nových iPhonů, které Apple představil přesně před týdnem, jsou až na model XR poměrně vysoké. Menší iPhone XS totiž začíná na 29 990 korunách, za větší iPhone XS Max si v základní variantě Apple účtuje dokonce 32 990 korun. Jak dlouho ale vlastně průměrný člověk na takto drahý telefon vydělává? Přesně na tuto otázku se pokusili zodpovědět analytici z Picodi. 

Analytici si neposvítili jen na Českou republiku, ale i na dalších 41 států z celého světa, mezi kterými nalezneme jak nejvyspělejší, tak i nejchudší. Z výsledků vyplývá, že průměrný Čech, za kterého se považuje osoba vydělávající průměrnou čistou mzdu ve výši 24 011 korun, na základní model iPhonu XS vydělává dlouhých 26,2 dne a to ještě za předpokladu, že veškeré vydělané peníze dá právě za telefon. Česká republika na tom ale není ani zdaleka nejhůře, co se počtu dní potřebných na vydělání si peněz na iPhone XS týká. Pokud byste žili například na Filipínách a vydělávali průměrný plat, šetřili byste na iPhone XS 156,6 dní, což je téměř půl roku. O moc lépe byste na tom nebyli ani v Pákistánu, ve kterém lidé na iPhone XS musí šetřit 88,6 dní. Za zmínku pak rozhodně stojí i Slovensko, jehož obyvatelé si nový iPhone vydělají za 33,1 dní. 

V galerii si můžete prohlédnout kompletní seznam všech zkoumaných zemí a to, jak dlouho byste v nich na nový iPhone průměrně vydělávali: 

Moc práce se šetřením byste si naopak nedali ve Švýcarsku, kde by vám díky vysoké průměrné mzdě stačilo navštívit práci jen 5,1 dní. Jen o trochu hůře jsou na tom obyvatelé Lucemburska se 6,9 dny, Norska se 7,5 dny a Spojených arabských emirátů, ve kterých byste do práci zašli 7,6 dní. V domovině jablečné společnosti si pak můžete iPhone XS pořídit průměrně po 8,4 dnech práce. 

iPhone-X-Price-Around-the-World FB

Dnes nejčtenější

.