Zavřít reklamu

Apple včerejším vydáním nových operačních systémů přinesl na naše jablečná zařízení spoustu novinek. U iOS jsme se dočkali velkého zrychlení systému, mnoha vylepšení Siri, funkce Čas u obrazovky, ale také například předělané aplikace Fotky. Kromě nového panelu Pro vás Apple předělal také vyhledávání, které je nyní mnohem chytřejší a práce s ním naprosto skvělá.

Na záložce Pro vás vidíte nejprve návrhy pro sdílení. Jedná se vždy o kolekci fotografií z nějakého data či místa, u kterých je velmi jednoduché je sdílet s vašimi přáteli pomocí dvou kliknutí. U vybrané kolekce vždy pouze kliknete na Další a poté na Přidat lidi. Zde vyberete někoho z vašich kontaktů a to je vše. Dotyčná osoba nyní uvidí vámi sdílené fotografie ve svých Fotkách.

Ještě zajímavější je však nové vyhledávání. To je v iOS 12 mnohem chytřejší a nabízí mnoho způsobů, jak najít to, co hledáte. Pod záložkou Hledat vidíte jednak Okamžiky, které jsou rozdělené do kategorií. Na mém iPhonu se zobrazily kategorie Podzim, Výlety, SvatbySportovní události. Při vybrání některé z nich se vám zobrazí seznam daných Okamžiků, které to dané kategorie patří. Kromě Okamžiků se na úvodní straně zobrazují ještě Lidé, Místa, KategorieSkupiny. Zajímavé jsou především poslední dvě položky. U Kategorií můj iPhone vytvořil Psi, Zvířata, Stadiony, Sport, Koncerty a mnoho dalších. Možnost Skupiny vám zobrazí soubor fotek, kde jsou dvě nebo více konkrétních osob.

Nejjednodušším způsobem, jak najít konkrétní fotografii, je samotné vyhledávání. Do vyhledávacího pole zkrátka napište to, co hledáte a iPhone se postará o zbytek. Víte, že jste si před pár roky fotili západ slunce ale nechcete projíždět tisíce fotografií, které v telefonu máte? Zkuste vyhledat Západ Slunce a fotku najdete za pár vteřin. Stejně tak je iPhone schopen vám najít fotografie po zadání například výrazu křižovatka, tetování nebo například park. Výsledky jsou v drtivé většině případů přesné, jen občas se vám mezi těmi správnými fotografiemi zobrazí nějaká, která tam nepatří (například si v galerii můžete všimnout fotky s lampou při vyhledávání západu slunce). Velmi potěší také fakt, že veškeré vyhledávání můžete provádět pomocí českých slov a nemusíte tak přemýšlet nad tím, jak se řekne západ Slunce anglicky.

Pokud tedy svým iPhonem rádi fotíte a máte uložené tisíce fotografií, nové možnosti jejich třídění a vyhledávání vás určitě potěší. Algoritmus pracuje opravdu dobře a v naprosté většině pokusů jsem našel přesně to, co jsem hledal.

fotky fb

Dnes nejčtenější

.