Zavřít reklamu

Rok 2018 je pre platformu mobilných zariadení veľmi štedrým obdobím, nakoľko nejedno popredné štúdio oznámilo (alebo už aj spustilo) mobilnú adaptáciu svojich najznámejších herných počinov. Spomedzi najžiarivejších výkvetov možno spomenúť Battle Royale pecky v podobe Fortnite alebo PUBG, výbornú dobrodružnú akciu ARK: Survival Evolved alebo pripravovaný The Elder Scrolls: Blades od Bethesdy. Svoju zbraň do boja proti ostatným zoskupeniam vytasilo aj Electronic Arts, ktoré vdýchne nový život svojej legendárnej stratégii Command & Conquer. Mnoho fanúšikov čakalo v súvislosti s novým C&C úplne iné spracovanie, no nadšenci mobilného gamingu dostali tentokrát prednosť, pred ostatnými platformami. Už čoskoro sa dočkáme hry Command & Conquer: Rivals, ktorá dorazí na zariadenia s iOS.

Táto herná sága nás zabáva už od minulého storočia, konkrétne od čoku 1995, kedy sme sa mohli dočkať prvej časti ikonického univerza. Za uplynulé obdobie sme sa dočkali niekoľkých spracovaní C&C, ktoré predefinovali žáner Real Time Strategy tak, ako ho dnes poznáme. Neskôr sa séria na dlhšiu dobu odložila a každý z nadšencov sa už začínal obávať, že jednoducho zapadne prachom. Tohtoročná akcia E3 nás však vyviedla z omylu, nakoľko práve najväčšia každoročná udalosť herného priemyslu objasnila, akým smerom sa bude séria uberať. EA má so smartfónmi naozaj veľké plány, čo však nie je žiadnou novinkou. Mobilné telefóny sú momentálne najsilnejším trhom, čo využíva nejeden vývojár a my sa tak môžeme tešiť s poriadnej nádielky kvalitných hier na našich obrazovkách. Na iPhonoch sa však podľa hovorcu štúdia nenachádza žiaden kvalitný reprezentant žánru RTS, čo by mal napraviť práve Command & Conquer: Rivals.

C&C: Rivals figuroval aj na nedávnej akcii Gamescom, ktorá sa konala koncom minulého mesiaca v Kolíne nad Rýnom. Fanúšikovia si okrem nových ukážok a informácií mohli vychutnať hru na vlastnej koži. Väčšina popredných odborníkov, analytikov ale hlavne obyčajných hráčov mala zo začiatku z tohoto tiulu naozajstné obavy. Kvalitná stratégia v reálnom čase by mala diponovať výbornou hrateľnosťou, pútavým priebehom a hlavne jednoduchým ovládaním, ktoré nám aj na mobiloch dovolí rýchlo a pohotovo reagovať na kroky iných hráčov. Presne týmito atribútmi sa môže Command & Conquer popýšiť. Hra je naozaj plynulá, jednoducho no zároveň pekne graficky vykonštruovaná a predovšetkým zábavná. Hra prebieha na báze eliminácie nepriateľských jednotiek a základní, ku ktorým sa možno dostať obsadzovaním kontrolných bodov. Počas zápasu sa hráčovi nabíjajú jadrové bomby, pomocou ktorých viete dať nepriateľovi smrteľnú ranu. Hra sa končí akonáhle je vaša, alebo nepriateľova základňa zničená. Svoje jednotky musíte na hernom poli usporadúvať veľmi takticky a zároveň rozmýšľať, aký bude váš ďalší krok. Jednoducho budujete svoju stratégiu v reálnom čase, čo výborne charakterizuje typ hry.

Kritika sa síce stále kopí, no to možno pripisovať k hnevu fanúšikov, ktorí sa nedočkali nového spracovania na PC. Na druhej strane ale treba uznať, že táto hra nepredstavuje Command & Conquer v pravo zmysle slova. Nejeden z nás si pamätá na staré dobré strategické zápasy s hĺbkou a príslušným príbehom. To však v prípade podtitulu Rivals chýba. Mobilná platforma ale ešte tále nedokáže ponúknuť podobné podmienky na herné zážitky ako v prípade konzol alebo počítačov. Do tej doby sa musíme uspokojiť aj s menej komplexnejšími titulmi. To však neznamená, že sa hraním obdobných počinov nezabavíme a neskrátime si čas. Command & Conquer sa momentálne nachádza v testovacej fáze. Pre zaradenie do testov alebo prípadný zisk nových informácií neváhajte navštíviť oficiálnu stránku hry.

Command

Dnes nejčtenější

.