Zavřít reklamu

Už před odhalením nových modelů iPhonu se dlouho spekulovalo o tom, že nejlevnější z nich přijde na trh až později. A skutečně po oznámení iPhonu XR jsme se dozvěděli, že jeho prodej bude zahájen až koncem října tohoto roku. Co za tímto zpožděním tedy stojí?

Už několik měsíců zpět se spekulovalo o tom, že za zpožděním stojí problémy s výrobou nového LCD displeje, který u tohoto modelu pokrývá celou přední stranu zařízení a má zaoblené rohy. To se nyní potvrzuje, ale nejedná se o jediný problém, kvůli kterému si potenciální zákazníci musí na iPhone XR počkat. Ten další je softwarový, ale také souvisí s displejem. Apple se totiž snaží pomocí operací uvnitř telefonu zlepšit kvalitu obrazu na novém Liquid Retina displeji.

Applu se prý nedařilo vymáčknout z displejů dostatečnou kvalitu, kterou si představoval. A právě i díky opožděné dodávce displejů z výroby bylo málo času na odladění toho, jak nakonec displej na iPhonu XR vypadá. Část problému souvisela také s náročností „vyříznutí“ displeje kvůli výřezu pro Face ID v jeho horní části. Na pozadí tedy probíhá opravdu mnoho výpočtů, aby kvalita obrazu na displeji mohla vypadat tak, jak bylo prezentováno. Bez těchto softwarových úprav by byl obraz velmi nekvalitní, za což by Apple jistě sklidil kritiku.

Už nyní se objevují pochybnosti nad kvalitou obrazu kvůli nízkému rozlišení u tak velkého displeje. I PPI, tedy počet pixelů na palec, není nijak vysoký a je stejný jako u iPhonu 4, který byl představen už v roce 2010. Zda se Applu podařilo kvalitu obrazu dostatečně vylepšit softwarovou cestou půjde posoudit až podle osobních zkušeností s tímto telefonem.

iphone-xr-hands-on-8

Dnes nejčtenější

.