Zavřít reklamu

Internet je v dnešní době, jak jistě většina z nás ví, plný nástrah a nejlépe ho vystihuje přísloví „dobrý sluha, ale zlý pán“. Internet využívá většina z nás opravdu každý den a někteří si bez něj snad ani neumí představit žít. Na jednu stranu se můžeme těšit z jednoduché komunikace pomocí sociálních sítí, taktéž nám internet může pomoci v řešení projektů do školy a nebo tehdy, kdy zrovna potřebujeme zjistit, jestli je Země opravdu kulatá a nebo plochá. Tohle všechno je naprosto skvělé, ale poté je zde druhá strana mince. Na této, druhé straně, se nachází nástrahy v podobě virů, nebezpečných souborů a nebo programů, které sledují vše, co zrovna na počítači děláte. Bohužel, i tohle je realita a doba 21. století.

Již několikrát jsem se setkal s lidmi, kteří se mě pokoušeli přesvědčit o tom, že operační systém macOS je takřka nezranitelný. U „bráchy“ v podobě iOS bych to jakž takž skousl, ale u macOS musím bohužel nesouhlasit. Z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že i macOS je zranitelný viry a nebezpečnými soubory, stejně tak, jako je Windows. Jelikož denně píšu na LsA návody, tak občas stáhnu program, který na první pohled vypadá skvěle, ale po instalaci udělá z operačního systému pěknou paseku. A to samozřejmě neplatí jen o programech. Pokud ještě k tomu přidáte riziko v podobě stahování „cracknutých“ programů, je oheň na střeše.

ESET Cyber Security Pro

Internet je doopravdy plný nástrah, to už jsme si řekli. A přesně proto je třeba, abyste se jak u konkurenčního Windows OS, tak u jablečného macOS chránili. Od toho tady jsou antivirové programy, které udělají všechno pro to, abyste se nestali obětí právě nástrah internetu. V dnešní recenzi se proto podíváme na komplexní řešení od světoznámé společnost ESET, konkrétně na produkt ESET Cyber Security Pro, který je k dispozici speciálně pro macOS. Cyber Security Pro obsahuje mimo klasického antiviru také firewall, ochrání vás před podvodnými maily a weby a další. Pojďme se tedy Cyber Security Pro od ESETu podívat na zoubek.

100vb100-web

Instalace ESET Cyber Security Pro probíhá naprosto totožně, jako když instalujete jakýkoliv jiný program. Po samotné instalaci akorát musíte u novějších verzí macOS povolit zásah do systému – v tomto případě vám vyskočí notifikace, která vás přesně navede. Jakmile program nainstalujete, tak už se můžete kochat samotným uživatelským rozhraním. Uživatelské rozhraní je velice čisté, jednoduché a intuitivní a myslím si, že se zde nenajde nikdo, kdo by se s ním nenaučil. Respektive, ono se zde ani není moc co učit – Cyber Security Pro je navržen pro potřeby opravdu každého uživatele.

Jednoduchý přehled na kartě Domů

Samotný program samozřejmě běží na pozadí, každopádně pokud do něho budete chtít z nějakého důvodu nahlédnout, tak se s největší pravděpodobností budete často nacházet na kartě Domů, která slouží jako jakýsi „přehled“ toho, že všechny služby fungují tak, jak mají. V mém případě si můžete všimnout, že mě ESET upozorňuje i na to, že můj Mac neběží na poslední verzi macOS a doporučuje mi, abych nainstaloval aktualizaci. Takových oznámení se zde může zobrazit nespočet – pokud je vše v pořádku, tak se ukáže příslušné oznámení a pokud si ESET všimne, že je něco špatně, okamžitě vám to dá vědět právě na domovské kartě. V kartě Domů se poté nachází například Rychlé odkazy, pomocí kterých se můžete, jak už název napovídá, rychle přesunout na ostatní používané karty. V poslední řadě se zde nachází informace o počtu zkontrolovaných objektů, verzi detekčního jádra a platnosti licence.

cyber_security_pro1

Máte pocit, že je něco špatně? Proveďte kontrolu!

Karta Domů je tedy kartou, ze které zjistíte stav počítače. Pokud už ale stav počítače dojde do takové fáze, kdy máte podezření, že je něco zle, tak je k dispozici karta Kontrola počítače. Pomocí Kontroly počítače můžete provést sken zařízení, kdy vám ESET „projede“ celý počítač a zjistí, zda-li je vše v pořádku a zda-li se v něm nenachází nějaké potencionálně nebezpečné soubory. Na výběr máte ze tří kontrol počítače – Smart, Volitelná a Hloubková.

Smart kontrola je taková kontrola, kterou budete používat nejčastěji. Jedná se o jakousi „chytrou“ kontrolu, která si při první kontrole Macu ke každému souboru uloží jeho hash (tzn. kontrolní součet). Pokud se tento hash nezmění, tak se při další provedené Smart kontrole soubor přeskočí, protože je zákonitě nezměněn a tudíž je čistý, bez virů. Každá kontrola je tak rychlejší, neboť se kontrolují jen změněné (nové či upravené) soubory. Smart kontrola je tedy po každém dalším spuštění rychlejší. Poté se zde nachází Volitelná kontrola, ve které máte několik možností na výběr – můžete si vybrat například profil kontroly a pokud máte k dispozici více disků, můžete si zvolit, na kterém z nich se kontrola provede. V neposlední řadě si můžete zvolit možnost kontroly bez léčení (respektive okamžitého smazání souborů) a pokud se chystáte takovou kontrolu provést přes noc, tak si můžete nechat automaticky vypnout počítač po dokončení. Jako poslední možnost je k dispozici Hloubková kontrola. Pamatujete si na hash (kontrolní součet), který jsme si uvedli u Smart kontroly? Tak přesně tento hash hloubková kontrola ignoruje a projede vždy znovu veškeré soubory. Hloubková kontrola trvá tedy déle, ale může najít hrozbu, která nebyla dříve odhalena. Pokud tedy chcete mít klidné spaní s jistotou, že se v počítači nenachází žádné viry či nástrahy, bude se vám Hloubková kontrola určitě hodit.

Bez aktualizací by antivir nebyl antivirem

Pokud o tom nevíte, tak ESET provádí aktualizace detekčního jádra klidně i několikrát denně. Detekční jádro je jakási „databáze virů“, pomocí které Cyber Security Pro porovnává soubory v počítači právě s touto databází. Pokud se najde shoda, ESET zakročí a soubor pošle do karantény. Aktualizace detekčního jádra jsou jednou z nejdůležitější částí samotného programu, jelikož bez příslušných aktualizací by byla vaše ochrana zbytečná – každým dnem se totiž na internetu objevují nové a nové varianty virů a co by to bylo za antivir, kdyby tyto nové varianty neznal. Každopádně to ale neznamená, že by ESET neuměl najít hrozbu, která ještě není součástí detekčního jádra. Pomocí heuristiky, umělé inteligence a cloudového reputačního systému ESET Live Grid je ESET schopen rozeznat i nové hrozby. Úspěšnost je sice menší, než když je hrozba součástí detekčního jádra, ale i tak si myslím, že je tato funkce naprosto parádní.

cyber_security_pro5

Nastavení programu pro pokročilé uživatele…

V kartě Nastavení najdeme samozřejmě nastavení samotného ESET Cyber Security Pro. Můžete si zde dle vlastních preferencí nastavit ochranu souborového systému, firewall, ochranu webu a mailu a také rodičovskou kontrolu pro případ, že vaše zařízení používají i vaše ratolesti. Pokud se rozhodnete pro rozšířené nastavení těchto komponent, jednoduše stačí na jednu příslušnou kliknout a vše si přenastavit, jak potřebujete. Možnosti programu jsou opravdu nekonečné, ale hodí se jen pro znalé uživatele – pokud tedy patříte mezi jedince, kteří si pouze chtějí být jistí, že jsou chráněni, tak není třeba nic nastavovat – ESET se už ve výchozím nastavení o vaši 100% ochranu postará. K dispozici jsou také rozšířená nastavení programu, kde se nachází opravdu všechno nastavení a nástroje, které se vám mohou hodit – kdybych vám ale měl popisovat všechny možnost ESET Cyber Security Pro, tak bych tady byl asi do zítřejšího dne.

…včetně užitečných nástrojů

Karta Nástroje obsahuje nástroje, které by se vám mohly hodit. Najdete zde například statistiky hrozeb – před kolika hrozbami vás už ESET ochránil. Mezi další zajímavý nástroj patří například Plánovač, ve kterém si můžete naplánovat vyhledávání aktualizací a kontrolu souborů. V Karanténě se poté nachází všechny soubory, které byly infikovány – pokud jste si vědomi, že v počítače máte potencionálně škodlivý soubor ale potřebujete jej zachovat, tak právě z karantény jej můžete obnovit. Zajímavým nástrojem je také možnost Odeslat soubor k analýze. Pokud například chcete někomu něco poslat a druhá strana má strach, aby byl soubor bez virů, tak pomocí tohoto nástroje si jej můžete nechat analyzovat a vytvořit log o nezávadnosti.

Nevíte si rady?

V poslední kolonce Nápověda se už nachází pouze několik odkazů a nápověda, která se vám může hodit tehdy, kdy si s něčím nevíte rady. Pokud ani v nápovědě nenajdete to, co hledáte, tak můžete využít služby Vytvořit dotaz na technickou podporu, kdy se můžete na cokoliv zeptat. V samotné spodní části okna se poté nachází informace o vašem produktu a o licenci – verze, typ a také platnost.

cyber_security_pro15

Závěr

Pokud hledáte komplexní antivirový program, který obsahuje všechny služby vhodné pro vaši kompletní ochranu, je ESET Cyber Security Pro tím pravým ořechovým. Vsadím se, že většina z vás už o ESETu někdy slyšela a dle mého názoru se jedná o společnost, která je na trhu už opravdu dlouho a má patřičné zkušenosti k tomu, aby mohla provozovat antivirové programy, které se starají o ochranu vašich nejcennějších dat. S programem ESET Cyber Security Pro jsem neměl žádný problém, vše fungovalo tak, jak mělo a nesetkal jsem se s tím, že by se program zasekl či například spadl. Program běží potichu na pozadí a ani si jej nevšimnete – respektive všimnete, ale až tehdy, kdy je to třeba – například při návštěvě podezřelé webové stránky, kde vás ESET upozorní na hrozící nebezpečí.

K antivirovému řešení ESET Cyber Security Pro doopravdy nemám jedinou výtku a pokud zvažujete zakoupení produktu k vaší digitální ochraně, tak si myslím, že je ESET Cyber Security Pro tím pravým ořechovým, ještě k tomu za velice příznivou cenu. ESET Cyber Security Pro vás vyjde na 1490,- na jeden rok pro jedno zařízení – když si to přepočítáte na měsíce, tak to vychází na nějakých 125,- měsíčně – jestli tedy za měsíc oželíte dvě kávy a nebo budete riskovat napadení vašeho počítače viry, tak to už nechám jen a jen na vás.

Za zmínku ještě stojí skutečnost, že pokud má někdo z vás zakoupenou licenci pro Windows, může při přechodu na macOS použít tuto licenci a na starém PC ji odinstalovat. Nemusí tedy zbytečně kupovat novou licenci. ESET také podporuje studenty a učitele a nabízí jim 50% slevu. Pokud jste navíc stávajícím zákazníkem ESETu, tak při každém dalším prodloužení licence dostane zákazník o cca 30 % lepší cenu než nový zákazník.

cyber_security_produkt
cybersecuritypro_fb

Dnes nejčtenější

.