Zavřít reklamu

Po tom, co Apple představil nové iPhony, určitě mnoho z vás přemýšlí právě o koupi jednoho z nich. S koupí nového většinou souvisí i prodej toho starého, a proto se dnes podíváme na to, jak co možná nejlépe prodat váš současný iPhone, abyste si mohli zakoupit nový a nebo po případě aby vám jednoduše jen neležel doma. Podíváme se na ty nejlepší tipy, které se vám určitě budou hodit a zvýší tak prodejní cenu vašeho zařízení. Zároveň se i podíváme na to, kde takové zařízení inzerovat.

Zálohování před smazáním

Pokud si chcete vaše zařízení zálohovat, tak máte dvě možnosti – zálohu na iCloud a zálohu do počítače přes iTunes. Pokud se rozhodnete pro zálohu na iCloudu, tak je postup vcelku jednoduchý. Ujistíme se, že jsme připojeni na Wi-Fi, a poté přejdeme do Nastavení. Zde rozklikneme naše jméno, a poté možnost iCloud. Počkáme, až se vše načte a sjedeme níže, dokud se neobjeví možnost Záloha na iCloudu, kterou rozklikneme. Poté už jen stačí kliknout na tlačítko Zálohovat.

V případě, že se rozhodnete pro zálohu skrze iTunes, například kvůli tomu, že nemáte na iCloudu dostatek místa, tak postupujte následovně. Připojte vaše zařízení k počítači, otevřete aplikaci iTunes a v horním menu se přepněte na vaše zařízení. Poté stačí stisknout tlačítko Zálohovat.

jak prodat iphone

Odhlášení z Apple ID a obnova iPhonu

Před prodejem každého iPhonu je nutné, aby bylo zařízení obnoveno a odhlášeno z účtu iCloud. Pokud byste tak neučinili, osoba, která by si takový telefon zakoupila, by jej měla k ničemu, jelikož nezná vaše heslo. Nejprve tedy provedeme odhlášení – přejdeme do Nastavení a zde rozklikneme naše jméno. Sjedeme úplně dolů a klikneme na poslední možnost – Odhlásit se. Zařízení nás vyzve k zadání hesla k iCloudu a poté stačí stisknout tlačítko Vypnout. Poté dojde k odhlášení vašeho zařízení.

Jakmile máme iPhone odhlášený, tak už jej pouze stačí obnovit do továrního nastavení, aby kupující začínal s čistým štítem. Obnovu provedete tak, že přejdete do Nastavení, a poté do záložky Obecné. Poté sjedeme níže a rozklikneme možnost Obnovit. Nyní klikneme na druhou možnost seshora, tj. Smazat data a nastavení. Pokud máte na iCloudu starou zálohu, tak vyberte možnost Zálohovat a smazat. Pokud nechcete zálohu aktualizovat, stiskněte Vymazat. Poté zadáme kód a potvrdíme vymazání.

Očista

Nejprve je samozřejmě nutné, aby váš iPhone vypadal dobře. Snažte se tedy, abyste iPhone vyčistili od všech nečistot. Nejvíce se jich nachází například v přepínači tichého režimu, znám ale i jedince, kteří svůj iPhone fotili se špinavými zády – to určitě nedělejte. Pro vyčištění nejlépe poslouží vlhčený hadřík, pro úzké místa poté například vatová tyčinka do uší.

Fotografie

Poté, co váš iPhone vyčistíte, je na čase, abyste jej vyfotili. U fotek si dejte opravdu záležet. Pokud nemáte k dispozici například zrcadlovku, tak si ji zkuste půjčit. Pokud ji neseženete, zkuste si sehnat alespoň telefon s dobrým fotoaparátem. Fotografie musí být detailní a hlavně bezprostředně ostré tak, aby upoutaly pozornost potencionálního kupujícího. Právě fotografie je to, na co se lidé při procházení inzerátu nejvíce dívají, a proto berte tento krok opravdu seriózně.

Inzerát

Jakmile máte nafoceny fotografie, tak už nezbývá nic jiného, než si nachystat text do inzerátu. Inzerát by měl být určitě napsán spisovně a gramatický správně. Ne každý ale češtinu ovládá na 100 % a pokud si nejste jisti, raději se zeptejte někoho, kdo vám poradí. Špatně napsaný inzerát může kupujícího odradit hlavně kvůli tomu, že si o vás může myslet, že jste negramotný a raději dá přednost někomu jinému. Znalost i/y, s/z a dalších patálií v českém jazyce je při psaní inzerátu povinností.

V inzerátu určitě nelžete. Možná si můžete myslet, že když napíšete, že je iPhone v super stavu a není, tak máte vyhráno – ne zdaleka. Zaprvé jsou tady fotografie, které hodně o stavu iPhonu vypovídají a zadruhé určitě nechcete mít s kupujícím zbytečné problémy, když jste přece tvrdili, že je iPhone „jako nový“. Dále se určitě nebojte na konci inzerátu použít hesla jako při rychlém jednání sleva, poštovné zdarma, apod.

Chybět samozřejmě nesmí veškeré info o produktu – tzn. jeho barvy, kapacita, datum zakoupení, zda-li je ještě platná záruka atd. Pokud máte k dispozici příslušenství, jako například náhradní skla nebo obaly, určitě je přihoďte k inzerátu zdarma. Zvýší se tak hodnota telefonu, sice o pár stovek, ale zvýší. To pro kupujícího znamená, že nedostane pouze telefon, ale dostane i přidanou hodnotu v podobě dalších věcí zdarma a nebude je tak muset řešit. Vy se tak zbavíte obalů, které by vám stejně jen ležely doma.

Příklad inzerátu

Prodám iPhone X 256 GB v černé barvě včetně krabičky. Zařízení má po těle lehké oděrky z běžného používání, na displeji bylo po celou dobu používání nalepeno ochranné sklo. Zařízení bylo zakoupeno 14. července 2018 v iWantu, záruka je platná dva roky, tzn. do 14. července 2020. K iPhonu přidám zdarma tři obaly a ochranné sklo navíc. Cena je 21 990 Kč, při rychlém jednání možná sleva.

Kde inzerát vložit?

Inzerát můžete vložit na nespočet inzertních portálů v Česku i na Slovensku. Osobně vám ale doporučuji náš Letem světem Applem Bazar, na kterém jsem já osobně už prodal několik věcí. Po přesměrování na stránku stačí pouze v pravé části obrazovky kliknout na Přidat inzerát a vyplnit jednoduchý formulář. Dostanete se tak do podvědomí čtenářů magazínu a věřím, že se vám zrovna na váš inzerát někdo ozve.

prodat_iphone_fb

Dnes nejčtenější

.