Zavřít reklamu

Cesta a následná kolonizácia planéty Mars je asi najhorúcejšou témou vo sfére pripravovaných vesmírnych programov. NASA, SpaceX a niekoľko iných spoločností má za úlohu pripraviť na túto futuristickú záležitosť nielen posádku, ale aj príslušné stroje, ktoré sa budú nachádzať na palube vesmírnych plavidiel. Práve táto záležitosť sa javí ako jeden z najväčších problémov, nakoľko štandardná elektronika nezvláda napätie, ktoré na ňu vyvíja kozmické žiarenie. Túto problematiku si zobrala na paškál firma HPE (Hewlett Packard Enterprise), ktorá sa posnaží o prispôsobenie elektronického vybavenia v zmysle väčšej odolnosti voči kozmickému žiareniu našej sústavy.

Vedci a vesmírni inžinieri sa s týmto problémom potýkajú už bez mála niekoľko dekád. Jediným riešením je určité zvýšenie odolnosti, ktoré však má vplyv na výkonnosť jendotlivých strojov. Ako príklad možno uviesť operačné počítače ISS, ktoré v roku 1985 používali Intel 386SX. Po implementácií čipov, ktoré mali zabezpečiť väčšiu odolnosť voči žiareniu, dosahovala rýchlosť týchto počítačov iba jednu dvadsatinu v porovnaní s čipmi v moderných laptopoch. To by sa však už čoskoro podľa HPE malo zmeniť. Namiesto zaužívaného systému, ktorý je považovaný za dlhoročný štandard, sa firma rozhodla testovať na obežnej dráhe novú formu detekcie potenciálnych problémov so žiarením a následne tieto komplikácie eliminovať. Počítač s týmto prvkom nesie meno Spaceborne Computer a jeho hlavnou úlohou bude podpora ostatných zariadení pri kolonizácii červenej planéty.

Jedná sa o akúsi umelú inteligenciu, ktorá má za úlohu v prípade detekcie chyby v procesore, ventilátore alebo pamäte počítača tento problém izolovať. Následne softvér nastaví odpovedajúci výkon počítača tak, aby sa problému predišlo. Zatiaľ je tento systém v rúkách inžinierov z NASA, ktorí sa po testovacej fáze pozrú na detekované problémy a následne svoje počítače upravia. Čo je však zaujímavé, ako najrizikovejšia časť sa doteraz javili SSD disky. Na prvý pohľad nevinný článok sa nakoniec javí ako najrizikovejší prstenec celého reťazca funkcií. Počas testovania zlyhalo rekordné množstvo diskov, čo naznačuje technologickú nedostatočnosť. Pred letom na Mars sa teda inžinieri majú s čím dostatočne zaoberať, no okrem samotných diskov je v tejto tematike veľmi vysoký počet otáznikov.

NASA

Dnes nejčtenější

.