Zavřít reklamu

Tak jsme se konečně dočkali. Od představení nových produktů Applu nás dělí poslední desítky hodin a mnozí z nás jsou již skutečně zvědaví, co přesně nám nové produkty nabídnou. Víme o nich sice již mnoho věcí, detailní představení nám ale samozřejmě musí udělat až samotný Apple. Přesto by ale určitě nebylo od věci v pár odstavcích zhodnotit a shrnout, co vše vlastně od nových produktů očekáváme. Jako první si na paškál vezmeme chystaný iPad Pro.

Trh s tablety má již svá nejlepší léta nejspíše za sebou. Prodeje těchto zařízení totiž v poslední době rozhodně příliš neoslňují. Apple si ale přesto všechno na mizerné prodeje stěžovat nemusí. Jeho iPady jsou totiž stále ve světě obrovsky oblíbené a využívají je jak běžní lidé, tak i profesionální uživatelé pro náročnější práci. A přesně na ty by měl Apple novinkou, kterou by měl ve středu představit cílit. Dočkat bychom se totiž měli zcela přepracovaného iPadu Pro ve dvou velikostech zhruba odpovídajícím nynějším 10,5” a 12,9” verzím bez Home Buttonu, s úzkými rámečky, zcela novým ovládáním a především technologií Face ID, která nahradí stávající Touch ID. Co přesně od těchto krasavců čekat?

Elegantní tělo, které již známe 

Jak už jsem psal výše, dorazit by tablet měl hned ve dvou velikostech, které by měly odpovídat nynějším 10,5″ a 12,9″ variantám. Díky zúženým rámečkům by ale měly být iPady celkově kompaktnější, což oceníte například při cestování. Co se pak týká samotného těla, u něj bych si klidně vsadil na klasický hliník, který známe z let minulých. Sklo by v případě iPadu opravdu nedávalo smysl, jelikož se nedá očekávat, že bychom jej chtěli nabíjet bezdrátově. Akumulátor, který v tabletu bude, má totiž samozřejmě o poznání vyšší kapacitu než je tomu u iPhonu, takže by bylo jeho nabíjení skutečně velmi zdlouhavé. Krom toho by též iPad nabral na váze, což by určitě dobře nebylo.

Skvělý výkon

Jelikož se má jednat o Pro řadu iPadů, je jasné, že jednu z hlavních rolí bude hrát u této novinky její výkon. Ten by mohl Apple zajistit upraveným čipsetem A11X Bionic, tedy silnějším bratříčkem čipsetu z loňských iPhonů. V úvahu ale samozřejmě připadá i použití zcela nového čipsetu vytvořeného primárně pro potřebu tohoto iPadu. Přeci jen, bude se jednat o skutečně velkou novinku, která změní dosavadní pohled na iPady jako takové – přesně, jako tomu bylo i vloni při příchodu iPhonu X. Apple by se tak mohl v tomto ohledu odhodlat skutečně k zajímavým věcem, které posunou iPady a celkově jejich vnímání zase o kus dál. 

Displej a Face ID

Přestože se dle všeho nedočkáme v displeji výřezu, který známe právě z loňského iPhonu X, určitý upgrade by též dostat mohl. Už nynější displeje iPadů Pro jsou ale takřka perfektní, takže zde příliš prostoru k vylepšování Apple mít nebude. Zajímavé by bylo například použití OLED panelů namísto klasiky, kterou Apple využívá nyní, nicméně se zdá tento krok velmi nepravděpodobný už z hlediska výrobní ceny, která by se tím výrazně zvýšila. Nicméně se dá očekávat opět podpora True Tone či ProMotion.

Velmi zajímavé bude rozhodně Face ID, respektive jeho funkčnost. Momentálně totiž funguje Face ID jen v poloze na výšku, což by ale znamenalo u iPadu vcelku problém. Zařízení totiž valná většina lidí využívá spíše na šířku a rozhodně nechtějí při každém odemčení iPad zbytečně otáčet – tím spíš, pokud je umístěný například v pouzdře. Nicméně se dá očekávat, že i tohle bude vyřešeno a iPad si odemknete bez problému z jakékoliv polohy. Ostatně, některé úniky informací již s podobným tvrzením přišly. 

Ovládání a multitasking

O ovládání není díky iOS 12 na ostatních tabletech již víceméně pochyb. Již nyní totiž na nich fungují gesta, která potvrzují to, že se nový iPad Pro bude ovládat skrze gesta, která známe z loňského iPhonu X. Ty jsou ale velmi jednoduchá a skutečně zábavná, takže jejich učení nebude pro uživatele nového iPadu žádný problém. Díky novému designu bychom se ale mohli přesto dočkat zajímavých vylepšení ve formě přidání nových ovládacích prvků či nových multitaskingových možností, které by byly na míru šité právě novému iPadu, na jehož displeji by vypadaly skvěle. 

Výdrž baterie

Výdrž baterie se bude hodně odvíjet od toho, jaký procesor Apple v novém iPadu použije. Obecně se dá ale očekávat, že díky úspornosti čipsetů a velkému tělu v kombinaci s velmi dobře optimalizovaným iOS 12 bychom se mohli dostat na skutečně zajímavé hodnoty, které budou minimálně stejně tak dobré, jako tomu je u nynějších iPadů Pro. Ty podle stránek Applu zvládají zhruba 10 hodin prohlížení webových stránek skrze WiFi, respektive 9 hodin při použití LTE. Výdrž nového iPadu by tak mohla být zhruba stejná či o hodinku nebo dvě delší. Větší zvýšení výdrže bych ale příliš neočekával. 

Fotoaparát

Přestože fotografování není v žádném případě pro uživatele iPadu tou nejdůležitější věcí, vylepšení se fotoaparát s velkou pravděpodobností dočká. Duální fotoaparát sice příliš čekat nelze, úprava designu by ale přijít mohla. Některé rendery totiž naznačují, že se Apple rozhodl fotoaparát vytvořit po vzoru iPhonu 7, čili čočku obklopit hliníkovým šasi, díky čemuž by měl být celkově fotoaparát odolnější a snad i větší. Díky tomu tak bude zajištěno, že pokud po iPadu sáhnete jakožto pro nástroji pro fotografii, budete s výsledkem spokojeni. Kvalitní fotoaparát je navíc důležitý i pro rozšířenou realitu ARKit, jejíž využití se Apple snaží co nejvíce rozšířit mezi uživatele. 

Konektory

Jedna věc je jistá – o Lightning nepřijdeme. Zda se dá ale totéž říci i o 3,5mm Jack konektoru či Smart Connectoru z boku iPadu je v tuto chvíli ve hvězdách. V minulých týdnech se sice objevily náznaky toho, že 3,5mm Jack pro sluchátka zmizí a na zádech iPadu se objeví nová generace chytrého konektoru pro příslušenství, zatím však máme vcelku málo informací, abychom mohli s jistotou říci, že tomu tak skutečně bude. Nicméně pokud Apple letos nepřidá do krabičky k iPhonům adaptér Lightning – 3,5mm Jack, dá se předpokládat odstranění tohoto portu i z iPadu. Tímto krokem by totiž Apple opět ukázal, že budoucnost je podle něj bezdrátová a chce do ní vkročit co možná nejrychleji a nejlépe se všemi produkty, které odráží jeho ideu. 

A co vy? Jaké novinky u nového iPadu Pro očekáváte? Překvapí nás podle vás Apple například zcela novým Apple Pencil či podobnou vychytávkou?

ipad pro koncept fb

Dnes nejčtenější

.