Zavřít reklamu

Tak jsme se konečně dočkali. Od představení nových produktů Applu nás dělí poslední desítky hodin a mnozí z nás jsou již skutečně zvědaví, co přesně nám nové produkty nabídnou. Víme o nich sice již mnoho věcí, detailní představení nám ale samozřejmě musí udělat až samotný Apple. Přesto by ale určitě nebylo od věci v pár odstavcích zhodnotit a shrnout, co vše vlastně od nových produktů očekáváme. Před pár hodinami jsme vám přinesli shrnutí toho, co očekáváme od nových iPadů. Jako další v pořadí shrneme vše, co očekáváme od Apple Watch Series 4.

Chytré hodinky od Applu se staly za pár let, co jsou na trhu, skutečným fenoménem. Produktu, který zprvu příliš mnoho analytiků nevěřilo a předpovídali mu spíše brzký konec, nyní mnozí věští zářivou budoucnost, ve které by mohl nahradit na pozici nejdůležitějšího produktu Applu dokonce i iPhone. Aby tomu ale tak bylo, musí Apple se svými Apple Watch urazit ještě pořádný kus cesty, aby z nich vytvořil skutečně dokonalý produkt, který například ve spojení s AirPods klasický smartphone bez problému nahradí. A právě letošním modelem by mohl na této cestě urazit spoustu důležitých kroků. Proč?

Změna designu

Ačkoliv Apple své hodinky představil již v první polovině roku 2015, jejich design se ještě prakticky nezměnil. To by ale měl letošek alespoň částečně změnit. Nová generace Apple Watch by totiž měla dostat větší displej, kterého Apple docílí díky zúžení rámečků okolo displeje stávajícího. Majitelé Apple Watch mi dají jistě za pravdu, když řeknu, že rámeček kolem displeje u stávajících hodinek je skutečně široký a jeho zúžením lze dosáhnout skutečně velmi solidních rozměrů displeje. 

Větší displej ale není ta jediná změna, kterou by měly letošní hodinky přinést. Podle uniklého snímku Applu bychom se totiž měli dočkat i přepracovaného bočního tlačítka pro vyvolání aplikací, které by mělo změnit podobu z klasického fyzického na haptické, které Apple používá například u iPhonů 7 a 8. V minulých týdnech se spekulovalo i o předělání digitální korunky, která však vypadá alespoň dle snímku víceméně standardně a tudíž je velmi těžké říci, zda se dočká nějakého upgradu i ta. 

Mezi bočním tlačítkem a digitální korunkou pak nalezneme poslední výraznější změnu designu, kterou je malý otvor pravděpodobně pro mikrofon či reproduktor. Díky němu by mělo být volání či odesílání hlasových zpráv o poznání kvalitnější, což je rozhodně velmi vítané vylepšení především pro uživatele LTE verzí hodinek. Právě s ohledem na oblibu LTE je dle naší redakce dokonce možné i to, že Apple Watch Series 4 dorazí jen a pouze v této verzi – čili s podporou LTE. Pokud pak budou zákazníci chtít verzi bez LTE, zvolí Series 3. 

Přes pár designových změn se ale nemusíte obávat toho, že bude k novým hodinkám potřeba dokupovat i zcela nový typ řemínků. Díky tomu, že se tvarově tělo nezmění, totiž bude zachována i kompatibilita stávajících řemínků, které můžete využívat u všech hodinek, které Apple doposud představil.

Barevné varianty a materiály

Hodinky s největší pravděpodobností dorazí opět v hliníkové a ocelové variantě. Vyloučit se ale samozřejmě nedá ani osvědčená a skutečně parádně vypadající keramika či dokonce zlato, které již Apple na své hodinky také použil. Už nyní je ale jasné, že o první dvě zmíněné varianty bude ale ve světě díky jejich ceně, která je oproti zbytku nižší, největší zájem. 

Co se pak týče barevných variant, dá se očekávat klasická vesmírně šedá, stříbrná, zlatá a růžová v hliníkové verzi spolu s černou a stříbrnou ve verzi ocelové.

Apple Watch Series 4 budou vypadat podobně, jako hodinky na tomto konceptu:

Výdrž baterie a výkon

Výdrž baterie u Apple Watch je jedním z nejvíce diskutovaných témat. Jedna část lidí totiž výdrž hodinek tvrdě kritizuje a nevidí v nich kvůli poměrně častému dobíjení žádný přínos, druhá však naopak zastává názor, že je výdrž hodinek pro běžné uživatele dostačující. Vloni představené Apple Watch Series 3 dokáží například na jedno nabití vydržet zhruba tři dny při běžném využívání, což je vcelku solidní. Nové hodinky by ale mohly tuto hranici opět o něco posunout. Nicméně výdrž baterie je úzce provázána s čipy, které Apple ve svých hodinkách použije. Pokud se mu opět podařilo vyvinout čipy s mimořádnou energetickou úsporností a zároveň nebude větší displej spotřebovávat o mnoho energie více, mohli bychom se skutečně dočkat dalšího prodloužení výdrže. Nicméně bych úplně nevsázel na to, že se konečně přiblížíme kýženému týdnu. Mnohem reálnější se mi zdá prodloužení v řádech hodin, maximálně pak jednoho dne. 

Co se pak týče samotného výkonu hodinek, ten se pravděpodobně opět o něco zvýší. Při běžném používání to ale pocítíme jen díky rychlejšímu spouštění aplikací či podobných věcech. Už nynější Apple Watch Series 3 jsou ale skutečně velmi svižné, takže by v tomto ohledu Apple příliš inovovat nemusel. 

Nové senzory

Apple Watch jsou u uživatelů oblíbené i díky jejich schopnosti monitorovat jejich srdeční činnost skrze senzory na spodní straně hodinek. I ty by mohly přijít s upgradem a být opět o něco přesnější. Apple by navíc mohl svým hodinkám vnuknout i novinku v podobě měření krevního tlaku, EKG či hladinu cukru v krvi, o jejímž měření spekulovalo již před příchodem loňských Series 3. Krom toho pak ciferník z uniklého snímku prozradil, že bychom se měli dočkat i upozornění na výši UV. Těžko ale říci, zda k jeho měření Apple využije senzor na hodinkách či bude vycházet z informací o poloze uživatele díky GPS.

Ciferníky

Když už jsem se v předchozím odstavci zmínil o jedné komplikaci z ciferníku, je samozřejmě toto téma rozvést trochu detailněji. Díky většímu displeji se totiž dá očekávat, že si Apple pro tyto hodinky připraví několik zcela nových ciferníků, které maximálně využijí celou plochu displeje. Ty by mohly být určeny výhradně pro tento model hodinek, protože jen na něm by dokonale plnily to, co od nich Apple očekával při jejich vývoji.

Větší úložiště

Pokud milujete hudbu a vlastníte zároveň bezdrátová sluchátka a Apple Watch, určitě jste si do hodinek jež nějaké své playlisty nahráli, abyste k nim měli rychlý přístup a nemuseli si vybíjet baterii při přehrávání na vašem iPhonu. Hodinky jsou ale limitovány poměrně nízkým úložištěm – 8 GB bez LTE, 16 GB s LTE podporou. Právě úložiště by se tak mohlo o něco zvýšit, díky čemuž byste mohli na svém zápěstí nosit o poznání více věcí. 

Hodinky by tedy mohly přinést skutečně spoustu zajímavých vylepšení, které by mohly jejich úroveň opět o pořádný kus posunout. Stoprocentní jistotu ale budeme samozřejmě mít až po oficiálním představení, které proběhne ve středu večer. Tam nám Apple krom specifikací hodinek prozradí i to, jakou cenovku na ně nalepí. Snad se nám tedy při pohledu na ní neprotočí panenky.

apple watch series 4

Dnes nejčtenější

.