Zavřít reklamu

Marianu Prachařovou asi nemusím v našich luzích a hájích příliš dlouho představovat. Jedná se o mladou talentovanou herečku a zpěvačku, kterou si můžete pamatovat například ze seriálu Horákovi. Právě Mariana přijala naše pozvání k rozhovoru, ve kterém jsme se s ní pobavili o spoustě zajímavých věcí převážně ze světa moderních technologií. Co Mariana využívá a jaké má na nynější trendy v tomto světě názory? Pohodlně se usaďte, vše podstatné se z následujících řádků dozvíte.

pracharova 8

Hned na úvod bych vám rád poděkoval za čas, který jste si na zodpovězení pár otázek pro náš rozhovor našla. Nebudeme tedy více meškat a začneme hned tou první, kterou asi s ohledem na zaměření portálu, na kterém tento rozhovor vyjde, už víceméně očekáváte. Jakou věc od Applu vlastníte a dennodenně využíváte?

Já moc děkuji za oslovení. Jinak používám iPhone a Macbook. Obojí používám denně již několik let. Dřív jsem měla i iPod a mám i starší verzi iPadu, ten jsem používala místo notebooku na střední.

V čem je pro vás zrovna iPhone lepší než konkurenční telefony?

V jednoduchosti. iPhone používám už několik let. Pokud se nepletu, tak ten aktuální iPhone 7 je asi můj pátý. A už bych neměnila. Jsem zvyklá na všechny funkce a trvalo by mi asi dlouho než bych se naučila pracovat s jiným, složitějším telefonem. Další veliké, a pro mě jako pro ženu podstatné plus je design.

Co vás naopak na iPhonu štve a omezuje, pokud něco takového je?

No, abych pravdu řekla, tak i já se řadím mezi ty, co na iPhone občas nadávají, ale přesto by neměnili. Třeba mi vadí jeho stále vyšší cena, malá výdrž baterie a to, že pokud máte starší typ, s každou novou aktualizací se vám ten váš telefon zpomaluje, a tak vás to nutí koupit si za pár let nový. Jsou to takové ty klasické problémy, které asi neřeším jako jediná.

Ačkoliv vás mnoho lidí především jako herečku třeba ze seriálu Horákovi, díky vašemu parádnímu hlasu již máte na kontě i několik velmi povedených písní, z nichž například Heart of Gold dorazilo i do Apple Music. Jak těžký je vůbec schvalovací proces, který předchází vložení písně do takovéto služby? Jsou potřeba splnit i nějaké speciální podmínky ?

Jelikož se mi o tohle stará hudební label, tak nemám vůbec tušení, jak takový proces probíhá. Každopádně jsem ráda, že si do Apple Music, které používám zadám své jméno a najdu tam všechny mé písně i covery.

Když už jsme u streamovacích služeb, jaké konkrétně využíváte vy?

Tak na to jsem částečně odpověděla v předchozí otázce, ale vedle Apple Music používám i Spotify, ale ten méně. U obou mě baví, že si tam najdu velké množství hudby, mohu nacházet nové interprety nebo písně díky playlistům, mohu se dívat na aktuální žebříčky, mít hudbu přímo v mobilu. Baví mě to.

Velmi aktivní jste i na Instagramu, na kterém vás sleduje 81 tisíc fanoušků. Co pro vás tato popularita znamená krom toho, že si vás určitě lidé všímají na ulici. Cítíte třeba to, že můžete mít na okolí velký vliv a kvůli tomu si hlídáte, jaké fotky a popisky k nim na IG přidáváte, nebo naopak berete IG jako vaše teritorium a nehodláte se tam omezovat?

Nemůžu říct, že je to nějaká popularita, ale Instagram mě baví už několik let a já asi bavím nějaké lidi tam, z čehož mám velkou radost. Určitě si s narůstajícím počtem sledujících více uvědomuji, že je to sice můj profil, ale veřejný a může se na něho podívat kdokoli. S tím se poslední dobou začínám více zaobírat, takže se snažím nedávat tam věci, které by mohly být nějakým způsobem špatné pro okolí. Určitě ale neřeším, jestli nahodím tuhle fotku nebo tamtu, ale snažím se tam opravdu dávat hodně ze svého života a chci být pro lidi inspirativní v dobrém slova smyslu. Chci, aby skrz tuto sociální síť poznali, jaká jsem, nechci si tam na nic hrát a doufám, že semi to daří. Vždy mě potěší, když mi lidé řeknou, že jsem jim tam sympatická, že jsem svá a je to baví. Potom to baví i mě. Svůj vliv si ale uvědomuji a snažím se s tím pracovat.

Mnoho uživatelů Instagramu by vám mohlo kvalitu vašich fotek závidět. Prozraďte nám, v jaké aplikaci je upravujete. Stačí k tomu pouze filtry na Instagramu, nebo “jedete” na něčem jiném?

Filtry na Instagramu bohužel nestačí. Já mám sama stále co dohánět a co se učit. Nejsem ten typ, co řeší vzhled svého feedu a podle toho vybírá a upravuje fotografie. Já tam házím vše, co mě napadne, beru to trochu jako svůj deník. Fotky ale upravuji, a to převážně ve VSCO, Afterlight, Facetune a Lightroomu. Baví mě umět udělat hezčí fotku, ale také se to snažím nepřehánět, aby to stále tak nějak odpovídalo realitě. Díky programům se dají vykouzlit ale neskutečné fotky, a to já ještě neumím.

Obecně se dá o Instagramu říci, že v posledních týdnech a měsících prošel celou řadou změn, které jej možná částečně přiblížili Facebooku a potažmo Messengeru. Jak hodnotíte směr, kterým se Instagram vydal? Líbil se vám spíše dříve, nebo jste nadšená z toho, že se jeho “osobnost” mění na něco jiného?

Musím říct, že jsem byla nějakými změnami zaskočená a trvalo mi si na ně zvyknout. Některé funkce mi přišly zbytečné, jiné zase dobré. Určitě je za mě ale Instagram v dnešní době tou nejsilnější platformou, která Facebook už dávno předehnala. Baví mě čím dál víc, baví mě funkce IGTV, filtry ve stories – i když ty měl podle mého názoru lepší Snapchat -, baví mě GIFY. Je toho spousty. A za mě to jde stále lepším a lepším směrem.

Přestože jste mi při domlouvání rozhovoru říkala, že Applu příliš nerozumíte, nedá mi to nezeptat se na to, jak jej vlastně vnímáte? Vidíte ho “jen” jako další nudnou technologickou společnost na scéně, nebo spíše jako udavače trendů?

Uričtě jako udavače trendů. Nejsem moc technický typ a o novinky na trhu se nezajímám. Jako ženu mě zajímá spíše ten design a ten má Apple za mě prostě stále nejlepší. V jednoduchosti je krása a to oni odkazují již několik let.

O elektronice od Applu se dá obecně říci, že je oproti konkurenci o něco dražší, z čehož mnoho lidí usuzuje, že jsou jejich majitelé boháči. Berete i vy produkty od Applu jako jakési ukazatele prestiže či postavení jednotlivých lidí?

Určitě ne. Přijde mi, že si ho v dnešní době může dovolit čím dál více lidí díky různým akcím od operátorů, bazarům. Pokud vyjde například nový typ iPhonu, ty starší se většinou zlevní, takže se dají pořídit určitě za dobrou cenu. Je pravda, že tohle třeba více vnímám u notebooků. Ty jsou opravdu velmi drahé a člověk si musí hodně rozmyslet, jestli do něho zainvestuje. Nelíbí se mi ale třeba, že dnešní děti na základních školách berou typ a značku telefonu jako jedno z hlavních kritériií, podle čeho rozlišují. Vidím to u mladších nevlastních sourozenců. Já na to určitě takto nenahlížím. Například v Americe je iPhone běžný telefon snad u většiny. Je pravda, že tam ho mají ale podstatně levnější.

Zdá se vám, že obliba iPhonů a potažmo i dalších produktů od Applu v posledních letech v Čechách vzrostla?

Nevím, jestli vnímám, že vzrostla. Přijde mi, že obliba tu byla vždy, tedy alespoň od té doby, co jsem nějaký Apple začala vůbec vnímat. Teď ho má ale určitě více lidí, to je pravda.

Před nějakým časem jsme byla poměrně dlouhou dobu v USA. Pociťovala jste nějak více vliv Applu tam? V našich končinách se totiž razí všeobecná myšlenka toho, že Američané chodí Applem doslova “ověšeni” a vidíte ho tam skoro na každém rohu. Je to tam skutečně tak patrné? Viděla jste třeba nějak často Američany používat Siri nebo placení přes Apple Pay?

Přijde mi, že tam to lidé určitě prožívají víc než my u nás. A je pravda, že tam má iPhone snad opravdu každý, Macbook také. Já si toho ale asi tolik nevšímala, takže nedokážu posoudit. Bylo ta ale určitě více lidí s bezdrátovými sluchátky AirPods, toho si totiž nejde nevšimnout.

A co třeba vy a různé fitness aplikace? Je tomu více než rok, co jste na Instagram postla fotku, kde dřete na rotopedu a připravujete se na cestu do USA, abyste tam vypadala skvěle. Používala jste nebo používáte při cvičení různé “trenérské” aplikace, které vám ukazují, jak a co cvičit, či něco podobného?

Já a cvičení nejsme moc kamarádi, i když se opravdu snažím, aby se to změnilo. Aplikace jsem používala, cvičila jsem i videa na YouTube a teď jsem i přemýšlela, že bych si pořídila náramek, který by mi hlásil počet kroků, kilometrů, kolik bych měla ještě za den ujít a tak. Přijde mi to v dnešní době jako skvělý výmysl, který donutí spoustu lidí k pohybu. Už jsem samozřejmě koukala i po Apple Watch, tak uvidíme, co mě nadchne víc.

Myslím, že jsem se vás tou haldou otázek natrápil už dost. Závěrem mi tedy ještě prozraďte pět aplikací, bez kterých si nedokážete svůj iPhone představit.

V první řadě je to určitě Instagram jakožto součást mé práce, pak Facebook/Messenger jako zdroj informací, událostí – zkrátka abych vědě,al co se kdy a kde děje. Dále využívám Waze, protože zásadně neumím jezdit bez navigace a právě Waze je podle mě nejlepší. Zapomenou nesmím ani na Uber. Kdyby ten neexistoval, neměla bych se častokrát jak dostat domů, když se mi nechce na MHD. Poslední aplikací pak bude Mobilní banka, díky které mám veškeré své peníze stále pod kontrolou.

Díky moc za celý rozhovor a za váš čas, který je jistě drahý. Pokud byste však chtěla našim čtenářům ještě něco vzkázat, přesně teď je ta možnost.

Já moc děkuji za skvělé otázky a za rozhovor. Čtenářům bych ráda vzkázala snad jen krásný zbytek léta a ať si ho užijí! A snad mi prominou, že nejsem technický expert a mé odpovědi jsou často laické.

pracharova fb

Dnes nejčtenější

.