Zavřít reklamu

Nedávno jsme vás informovali o knize Creative Selection: Inside Apples design proces during the Goleden age of Steve Jobs, kterou napsal bývalý inženýr Applu Ken Kocienda. V tehdejším článku jsme poskytly zveřejněnou pasáž, která se týkala vývinu první softwarové klávesnice pro iPhone. Kapitola byla poutavá a dala nám příslib velmi zajímavých situací, které v Applu nastaly. Kniha vyšla 4. září a mapuje Kenovu patnáctiletou kariéru u Applu. Zde je seznam nejzajímavějších věcí, o kterých se v knize dočtete.

1. Proč hodiny vždy ukazují 9:41?

Mohli jste si všimnout, že na PR fotkách iPhonů je zobrazen čas 9:41. Nejedná se o náhodu. Na vůbec první keynote bylo v plánu, že iPhone bude představen zhruba 40 minut po zahájení v 9:00. Steve Jobs chtěl, aby se ukázal skutečný čas. IPhone byl tedy představen v 9:41 a od té doby se tenhle čas používá. U Apple Watch se v tomhle kontextu jedná o čas 10:09. Nejedná se ale o časový údaj, který by „vzpomínal“ na první představení Apple Watch. Čas 10:10 totiž na analogových hodinkách tvoří dokonalou symetrii a poloha hodinových ručiček nezakrývá značku výrobce.. Je to nepsaná dohoda, kterou se řídí výrobci hodinek. Na digitálních Apple Watch by ale čas 10:10 nevypadal dobře, zvolili tedy 10:09.

První iPhone:

2. Podivné oční pohyby Steva Jobse

Když se konala před Stevem Jobsem demonstrace nějaké novinky, vzal si Steve Jobs danou věc do rukou, začal kymácet hlavou a divně pohybovat očima. Podle Kociendy to vypadalo velmi zvláštně, Steve dělal tyhle pohyby ale zcela úmyslně. Chtěl se svým periferním viděním přesvědčit, že daná věc vypadá dobře i z periferního vidění. Věci zkoumal z mnoha úhlů a musely vypadat dobře i při letmém pohledu.

3. Poctivá příprava na keynote

Steve Jobs vypadal ve svých projevech na keynote přirozený a sebejistý, každé jeho slovo bylo ale pečlivě nacvičeno a konzultováno týdny dopředu. Jobsovy první přípravy začaly měsíce před konáním keynote. Když se keynote blížila, chodil Steve denně do auditoria v Applu a trénoval svůj projev, dokud se jemu samotnému nezdál dokonalý. Víkend před keynote probíhala zkouška oděvů. Nic v jeho prezentaci se nestalo náhodou, každý detail byl naplánovaný.

4. Ken Kocienda aneb láska na první pohled

Z důvodu bezpečnosti a utajení nevěděl do poslední chvíle ani Ken Kocienda, jak bude iPhone vypadat. Pár týdnů před uvedením byl součástí softwarového týmu, který měl z úkol testy iPhonu. Jakmile jej zahlédl, věděl, že musí iPhone mít. Pobláznil ho stejně, jako pobláznil miliony lidí o pár týdnů později.

5. Demonstrace nápadu jako tvůrčí proces společnosti Apple

Tvůrčí proces v Applu je založen na demonstracích a neustálých konzultacích. Programátoři jsou vždy neustále nabádáni, aby svou práci konzultovali s kolegy a manažery, protože zpětná vazba je v Applu velmi důležitá. Díky zpětné vazbě jsou špatné nápady diskuzí zrušeny, ty dobré pak jen vzkvétají.

6. Ne každý programátor je dobrý matematik

Leckoho napadne, že by programátor měl být dobrý v matematice. Kocienda tohle tvrzení odmítá a prozrazuje na sebe, že skutečně dobrým matematikem není. Když ho kolegové bombardovali matematickými problémy, často říkal, že je to nad jeho hlavu. Mnohdy ale kolegům nabídl jiné nematematické řešení.

7. Steve Jobs používal Next Cube několik let po svém návratu do Applu

Steve po svém návratu do Applu používal několik let počítač z jeho bývalé firmy NeXT. Podle Kociendy byly důvodem e-maily. Řešení Applu se Jobsovi nezamlouvalo, tak používal e-mailového klienta NeXTcube.

8. Velikost ikon v iPhonu určila hra

Během vývoje iPhonu nebylo jasné, jak velké by měly být ikony aplikací na domovské obrazovce. Proto se velikost ikon rozhodli rozlousknout jednoduchou hrou. Jeden z programátorů vytvořil hru, která v náhodných rozměrech a v různých částech obrazovky čtverce, které bylo nutné zasáhnout prstem. Hra byla velmi zábavná a celý tým ji hrál asi týden. Program, který zásahy čtverců vyhodnocoval, zjistil, že vždy byl zasažen čtverec o velikosti 57 pixelů. Proto vznikly takhle velké ikony.

Apple Store logo

Dnes nejčtenější

.