Zavřít reklamu

V červenci jsme ze zprávy analytické firmy B-Stock zjistili, že průměrná cena bazarového iPhone X byla 85% původní prodejní ceny (u nás tedy zhruba 25 500 korun), což je nejvíc ze všech modelů Apple ve stejném bodě jejich životnosti. Dnes se dozvídáme nejen jeho aktuální průměrnou cenu, ale také cenu bazarových telefonů ostatních výrobců.

Začněme opět s iPhonem X. Jeho aktuální průměrná cena je týden před představením nástupce 68% původní prodejní ceny nového kusu, což je asi 20 400 korun. Pokud se potvrdí odhady o cenách nadcházejícího modelu Xs, vyjde přechod majitele iPhonu X celkem lacino. I když samozřejmě po samotném oznámení cena jistě ještě trochu klesne.

I další modely iPhonu si ale vedou skvěle. Na prvním obrázku v galerii můžete vidět telefony, které za první rok své existence ztratili nejméně ze své hodnoty. S přehledem vede iPhone X s již zmiňovanými 32 %, následuje iPhone 8 Plus se 43 % a v těsném závěsu je iPhone 7 s 44 %. iPhone 8 je až na dalším místě, ale rozdíl je velmi malý, ten totiž ztratil o procento více – 45 %. A až zde, s propadem o 58 %, následují první modely jiných výrobců, konkrétně Samsungu.

Zajímavý je i druhý obrázek, který si posvítil na druhý konec tohoto seznamu. Vidíme na něm ty telefony, které naopak ztratily nejvíce ze své hodnoty po prvním roce. Těžko uvěřitelných 95 % ze své ceny ztratil telefon HTC Desire 820. následuje Huawei Honor 5x, OnePlus One a 90% „pokořil“ ještě HTC Desire 620. Třetí obrázek je jakýmsi shrnutím jednotlivých značek a i zde se potvrzuje, že hodnota zařízení od Applu tolik neklesá. Následuje Samsung, Google a LG. Nejhůře je na tom OnePlus.

I když se může zdát, že i telefony od Applu v poslední době ztrácí svou hodnotu rychleji, než před několika lety, tato statistika nás jen utvrzuje v tom, že se v tomto ohledu stále jedná o nejvýhodnější koupi. Pokud obměňujete telefon každý rok či dva, za novinku nezaplatíte takový rozdíl jako v případě Samsungu či jiných značek.

iPhone X screenshot FB

Dnes nejčtenější

.