Zavřít reklamu

Kreativita je jedním z nejčastěji skloňovaných slov v souvislosti s tím, která z technologických firem představí nejzajímavější novinky. Nová studie společnosti Kempler Industries se zabývá právě kreativitou různých firem a Apple v ní nedopadl úplně nejlépe. Avšak metoda, kterou k výsledkům přišly, je minimálně zvláštní.

Míru kreativity totiž v Kempler Industries měřili tím, že spočítali, kolik patentů si daná společnost zaregistrovala. Vítězem (a tedy nejkreativnější firmou) se stalo IBM díky největšímu počtu patentů v roce 2017. Nicméně nikde není uvedeno, že jsou všechny patenty kvalitní nebo čímkoliv inovativní, a tak se o kreativitě dá v této souvislosti mluvit jen těžko.

Druhý v tomto žebříčku skončil Samsung, zatímco Apple se umístil až na 11. místě. A přesně to i odráží názor mnoha fanoušků Samsungu, kteří tvrdí, že jejich telefony mají určité funkce mnohem dříve, než je přinese i Apple. Avšak filozofie Applu je jiná. Cupertinská společnost se často nesnaží přijít na trh jako první s nějakou inovativní technologií. Většinu funkcí už známe z jiných zařízení, ale Apple vždy přidá něco navíc, snaží se zkrátka o vytvoření co nejkvalitnějšího a nejlepšího uživatelského zážitku. Samsung naopak razí strategii být inovátorem a přinášet co nejvíce nových funkcí jako první.

I přes velké množství patentů je Apple v tomto ohledu až na jedenáctém místě.

Nejaktuálnějším příkladem jsou skládací telefony. Čím dál více se spekuluje o tom, že Samsung už co nevidět přijde s prvním modelem, který bude možné rozložit do podoby tabletu. U Applu je téměř jisté, že si ještě nějakou dobu na příchod takového iPhonu (či iPadu?) počkáme. Dále rozpoznávání obličeje. Tuto funkci uživatelé Andoridu měli již dříve, Apple s ní přišel až vloni, ale opět s mnohem lepší funkčností. Je tedy složité určit, co je kreativita – přinést co nejvíce nových prvků, i když nefungují moc dobře, nebo daný prvek vylepšit a obohatit i přesto, že nebude na trhu jako první?

Apple vs Google vs Samsung FB

Dnes nejčtenější

.