Zavřít reklamu

Zatímco před pár lety se nám zdál jako výdobytek nejmodernějších technologií dotykový telefon, dnes jej bereme jako zcela běžnou součást našeho života. Stejný osud by mohl potkat i další skutečně zajímavý typ smartphonu, jehož éra se dle všech dostupných informací a náznaků velmi blízko. A o jaký že typ smartphonu se jedná? O ten, který jste mohli znát doposud spíše ze sci-fi filmů – o smartphone ohebný či chcete-li skládací. 

Skládací telefony si svou slávu v minulosti již užily. Vesměs se ale jednalo o “véčka” která byla složena ze dvou částí – displeje a těla s klávesnicí – spojených kloubem. Po příchodu smartphonů s dotykovým displejem jsme ale na “véčka” zapomněli a zvykli si spíše na klasické “placky” s pevnou konstrukcí. Nicméně výrobci smartphonů se již s touto podobou nespokojí a ve svých laboratořích pracují na technologiích, které by umožnily smartphony s obřími displeji přes celou přední stranu a výkonnými vnitřnostmi ohýbat, aniž by se jakkoliv poškodily. Například takový Samsung je již dle slov šéfa mobilní divize DJ Koha téměř v cíli a svůj skládací telefon, který bude dle předpokladů nejspíš vypadat jako klasický smartphone s možností ohnutí v půli displeje, ukáže světu snad již v listopadu. Není to ale v žádném případě jen Samsung, kdo na podobném projektu pracuje. S podobným smartphonem se totiž chystá vyrukovat například i Huawei, Oppo a podle zpráv některých analytiků dokonce i Apple. Na první skutečně zajímavou vlaštovku z dílny čínského BOE se pak můžete mrknout v tweetu pod tímto odstavcem.

Ani Apple ale podle dostupných informací v tomto směru nezahálí a tvrdě pracuje na iPhonu, který půjde ohýbat. Zprávy o tomto projektu se totiž již několikrát vyrojily na světlo světa, přičemž jako datum představení uváděly rok 2020. Ten se nám sice mohl zdát před pár měsíci spíše jako sci-fi, s ohledem na pokroky konkurence, je však rok 2020 jeví jako vcelku reálný. 

Možná ještě větší otázkou, než kdy se tohoto modelu dočkáme, je to, zda o něj bude vlastně zájem a co by mohl přinést. To samozřejmě v tuto chvíli se stoprocentní jistotou říci nelze, protože se nedá dopředu předpovědět, jak budou zákazníci na toto řešení reagovat. Podle průzkumů některých společností by ale být zájem o tento typ telefonů měl. Například představa 6,5” iPhonu XS Plus, který by šel v půli ohnout a tím pádem by se z něj stal po složení poměrně kompaktní telefon, je ale určitě lákavá. Právě na milovníky velkých displejů by mohly společností cílit těmito telefony nejvíce. Na obří displej v po složení kompaktním těle by totiž mohli slyšet. 

Pokud se ale obáváte, že za pár let v nabídce žádné jiné smartphony, než ty skládací nebudou, nejspíš se obáváte zbytečně. Nedá se totiž úplně předpokládat, že by se výrobci rozhodli zaběhlou a především ověřenou klasiku vytlačit něčím, s čím zatím nemají příliš mnoho zkušeností. Cena podobných smartphonů navíc nebude nejspíš nejnižší, což by bylo pro mnoho uživatelů značně limitující. Jednat se tak zkrátka bude spíše o jakési královské modely pro opravdové technologické nadšence, kteří si chtějí sáhnout na budoucnost. Ale kdo ví. Třeba se na ně budeme za pěkných pár let dívat tak běžně, jak se nyní díváme i na klasické smartphony. 

Koncept ohebný iPhone

Dnes nejčtenější

.