Zavřít reklamu

Ken Kocienda je bývalý softwarový inženýr Applu a právě vydává knihu Creative Selection. Ta nabízí velmi zajímavý pohled na proces tvoření softwaru produktů Applu.

Autor byl členem cupertinské společnosti dlouhých 15 let od roku 2001 a v knize popisuje sedm nejdůležitějších elementů, které považuje za zásadní a které vedly k úspěchu Applu na poli softwaru. Jsou jimi inspirace, spolupráce, úsilí, rozhodnost, chuť, empatie a znalost „řemesla“. Do každého z nich se v knize ponoří a rozvádí tuto myšlenku a mluví především o tom, jak každý z těchto prvků přispívá k tomu, že se Apple neustále snaží o inovaci a výsledné řešení, která jsou jednoduchá a užitečná pro zákazníky.

V roce 2001 byl Kocienda zaměstnancem softwarové firmy Eazel, která však zanikla. Apple si jej najal společně s Donem Meltonem pro vývoj Safari pro Mac. Celý tým kromě nich tvořili i další inženýři z Eazelu. Nejprve se snažili o vytvoření portu Mozilly na Mac OS X a až poté začal vývoj zcela nového prohlížeče. V knize se těmto začátkům v Applu také věnuje a popisuje svou snahu o vybudování svižného prohlížeče spíše podobného nepříliš známému Konqueroru než zmiňované Mozille.

Po dokončení Safari začal Kocienda pracovat na projektu emailové aplikace a jejího vylepšení. Opět je popsáno, na jakých funkcích pracoval, včetně několika přesných případů, kdy implementace dané funkce zní naprosto banálně, ale rozhodně tomu tak nebylo. A to je pouze zlomek toho, čemu se autor v knize věnuje.

Dozvíme se například o vytváření auto korektury u klávesnice pro první iPhone, návrhu slov i celkovém konceptu klávesnice, kdy se při podržení objeví více možností daného písmena. Zajímavá je i zmínka o tom, že hardwarové i softwarové týmy pracující na iPhonu byly zcela oddělené a Kocienda měl možnost si prohlédnout chystaný telefon pouze pár týdnů před jeho oficiálním představením, kdy už iOS bylo hotové.

Kniha je velmi zajímavou procházkou historií Applu v oblasti softwaru posledních 15 let, včetně vývoje prvního iPhonu či iPadu. Autor se hodně zaměřuje na specifické oblasti, na kterých skutečně pracoval, protože díky filozofii Applu často neměl přehled o ničem dalším, co se v té době dělo v ostatních týmech. Kniha je k dostání ve fyzické podobě například na Amazonu, ale také jako e-book přímo v iBook Storu.

creative-selection-steve-jobs

Dnes nejčtenější

.