Zavřít reklamu

Všechno hezké jednou končí – a platí to i o letních prázdninách. Toto období je z mnoha důvodů v jistých směrech náročné, a to nejenom pro vás, vaši peněženku či fyzickou kondici, ale také pro váš Mac. V létě máme tendenci svému Macu nevěnovat tolik pozornosti, jako po zbytek roku, a tak se může stát, že před návratem do školy zjistíte, že vaše klávesnice není tak úplně čistá a ani monitor nevypadá nejlépe. Jak svůj Mac uvést do co nejlepšího stavu a zahájit nový školní rok s dokonale čistým strojem?

Jablečné klávesnice i displeje se od produktů ostatních výrobců mírně liší, proto se na ně také nevztahují obecně platná pravidla pro čištění. V dnešním článku vás provedeme spolehlivou metodou, s jejíž pomocí můžete svůj Mac i klávesnici bezpečně a účinně vyčistit.

Jak vyčistit klávesnici Macu

  • Pokud používáte externí Apple klávesnici, před zahájením celého čisticího procesu ji odpojte. Pokud je to možné, provádějte čištění klávesnice mimo váš pracovní stůl – ideálně na místě, kde nemůže dojít k poškození klávesnice ani jiného okolního vybavení.
  • Pokud používáte bezdrátovou Apple klávesnici, vyjměte před čištěním baterie.
  • Po odpojení klávesnice – případně po vyjmutí baterií – přišel čas s ní pořádně zatřepat. Otočte klávesnici klávesami dolů, pevně ji držte oběma rukama a opatrně s ní zatřepejte, abyste ji zbavili větších nečistot. Vyklepávejte klávesnici nad odpadkovým košem, případně rozloženými novinami. A klepejte opatrně – chcete se zbavit nečistot, ne klávesnice.
  • Přichází čas na důkladnější pročištění klávesnice. Následující rada je pro většinu z vás samozřejmostí, přesto ji pro jistotu připomínáme: vyhněte se klasickým čisticím prostředkům, jako jsou saponáty na umývání nádobí nebo desinfekční prostředky pro domácnost. Pro čištění klávesnice používejte výhradně produkty, které k tomu jsou speciálně určené, v případě nouze vám poslouží i (opatrně použitá) čistá voda.
  • Klávesnice vašeho Macu je citlivá. Při jejím čištění používejte jemné materiály – zapomeňte na hrubou stranu houbičky na mytí nádobí. Drsný peeling vaší klávesnici opravdu  neprospěje. Stejně tak se vyhněte hadříkům, z nichž odpadávají žmolky a drobná vlákna, která se snadno mohou zachytit pod klávesami.
  • Na pečlivě vybraný hadřík opatrně naneste přiměřené množství čisticího prostředku / vody, a pusťte se do čištění vnější části vaší klávesnice. Pokud narazíte na místo s odolnější nečistotou, zaplašte myšlenky na výše zmíněný peeling a místo toho opatrně zvyšte při čištění tlak. Věnujte zvýšenou pozornost samotným klávesám a prostoru mezi nimi. Klávesnice od Applu obvykle nebývají náročné na čištění, takže se nemusíte ničeho obávat.
  • Po dokončení čištění dejte klávesnici pro jistotu zhruba dvacet minut na to, aby mohla dokonale vyschnout – mezitím se můžete pustit do čištění displeje.

Čištění Apple klávesnic všech typů bývá obvykle snadné:

Jak vyčistit displej iMacu či MacBooku

  • První krok je stejný, jako u klávesnice: odpojte vše, co se dá – displej samotný i případné příslušenství, které jste k němu připojili. Jedná se o bezpečnostní krok, který je lepší pro jistotu pečlivě dodržovat.
  • Při čištění monitoru je volba toho správného materiálu obzvlášť důležitá. Nejideálnější je zvolit takový materiál (hadřík, ubrousek), který je k čištění monitorů přímo určený. Pokud nic takového doma nemáte a čištění displeje už nemůže počkat, zkuste najít co nejjemnější a nejhladší kus textilie.
  • Stejnou pozornost věnujte i výběru přípravku, který pro čištění displeje vašeho Macu použijete. Na klasické čisticí prostředky pro domácnost raději zapomeňte a použijte specializovaný čistič.
  • Vyvarujte se nanášení čisticího prostředku přímo na samotný displej. Při takovém způsobu čištění nemáte příliš velkou kontrolu nad tím, kam všude se prostředek dostane.
  • Při čištění začněte v jednom rohu a postupujte směrem dolů. Předpokládáme, že váš displej není masivně zašpiněný, takže by vám měly postačit jemné, opatrné pohyby. Nezapomeňte vždy ponechat jednu stranu hadříku, kterým displej čistíte, suchou, abyste mohli snadno odstranit případnou přebytečnou vlhkost.
iMac-with-Retina-5K-FB

 

Dnes nejčtenější

.