Zavřít reklamu

Čas od času vám na našem webu přinášíme rozhovory se známými osobnostmi, které využívají ke svému každodennímu životu produkty od Applu či se věnují činnosti, která je pro vás, čtenáře technologického magazínu, velmi zajímavá. Jelikož mívají tyto rozhovory skutečně úspěch, což nám potvrzuje jejich skvělá čtenost, rozhodli jsme se vám v následujících několika týdnech dalších pár rozhovorů přinést. Jako první vám představíme youtubera Freescoota, se kterým jsme si popovídali o celé řadě témat od názoru na Apple až po střih videa či hudbu. Pohodlně se tedy usaďte, právě začínáme.

Začít bychom měli určitě otázkou na to, čemu se vlastně přesně věnuješ a kdo jsi. Zkus se nám tedy prosím v pár větách představit a přiblížit.

Jmenuji se Jakub Smrek, je mi 20 let a už od 13 let se věnuji natáčením videím. Jako malej jsem jezdil na Freestyle koloběžce a tím pádem jsem se věnoval natáčení mých kamarádů jak jezdí a to jsem pak stříhal a dával na YouTube. V té době jsem i objevil nějaké youtubery, a začal je sledovat. Nějak mě to chytlo a tak jsem to zkoušel taky a i přes neúspěch jsem to zkoušel dál a dál a teď jsem tam kde jsem a mám před sebou ještě dost práce. 

freescoot 5

Jaký setup k tvému fungování využíváš?

Tak hlavní je kamera a mikrofon, dále stativ, světla a na konec samozřejmě počítač, bez kterého by to asi nešlo vůbec. Momentálně k natáčení používám Canon 650D se základním objektivem + RODE mikrofon. Je to už dosta stará záležitost, kterou jsem si koupil jako první zrcadlovku v 16 letech za peníze ze stavby. Přesné parametry mého PC vlastně ani nevím. Nejlepší roky už má ale za sebou a potřebuji nový. Mám ho totiž už zhruba od 15 let.

Natáčení na zrcadlovku už je klasika a asi nikoho nepřekvapí. Zkoušel jsi ale třeba někdy natáčet i na telefon? A jaký vlastně nyní využíváš?

Přesně tak, zrcadlovka je klasika a natáčí na ní úplně každý youtuber. Na telefon jsem natáčel dřív, když jsem ještě zrcadlovku neměl a nebylo to nic moc. Jinak telefon mám značky Alcatel, s kteoru jsem 2 roky spolupracoval a momentálně přemýšlím nad pořízením iPhonu. Možná si počkám na novinku.

Kdyby ses pro pořízení iPhonu rozhodl, natáčení telefonem by tě určitě opět chytlo, protože je jeho fotoaparát skutečně perfektní. Když už jsi tedy na Apple a iPhony zabrousil, sleduješ dění okolo této společnosti a jejich produktů?

To určitě věřím, plno youtuberu si dopomáhá natáčením na iPhone a kvalita je super! Jinak ano,  sleduju. Rád se vždy podívám, co nového vyšlo, a přečtu si o tom pár informaci, abych byl v obraze. Například iPhone X jsem měl v ruce jako jeden z prvních lidí v ČR a týden jsem ho testoval a točil o něm nějaká videa.

A co jsi si o něm tedy tehdy myslel? 

Že ho musím mít  Je to fakt dokonalej telefon. Ale taky dost drahej, což mě dost odradilo, protože na telefonu jsem poněkud škrt.

Ano, cena Apple produktů je oproti konkurenci fakt dost vysoká. Jak vlastně ty osobně vnímáš jejich cenovou politiku? Už jsi naznačil, že 30 tisíc za iPhone X by sis sám před sebou neobhájil. Co ale třeba 50 tisíc za nový MacBook Pro nebo tak něco?

Já to vnímám tak že to sice drahé je, ale prostě za kvalitu se platit musí. Osobně musím říct že já kdybych měl pár set tisíc navíc, tak si od Applu kopím vše.  MacBooky jsem ale příliš do detailů nestudoval, takže si příliš nedokážu představit, co by za danou cenu nabízel.

Krom skvělého výkonu parádně zapadne do ekosystému Applu, pokud máš samozřejmě i další produkty. Nad jeho pořízením jsi tedy nepřemýšlel, když už jsi se zmiňoval o tom, že tvůj starý počítač má už leccos za sebou a bylo by fajn jej vyměnit?

No, musím říct, že jednu dobu jsem o MacBooku přemýšlel, protože je vhodný i na cesty a sám jsem měl jeden starší půjčený na léto a dost jsem se s ním sžil. Každopádně když to vezmu z mého pohledu, což znamená z pohledu uživatele, který vlastně od Applu nic nemá, tak by pro mě bylo výhodnější si za tu cenu složit nějaký počítač s Win, který bude o dost silnější a třeba i levnější.

To je pravda. Navíc by ses mohl setkat třeba i s tím, že program, ve kterém stříháš videa, by nebyl na macOS dostupný a musel by sis zvykat na něco nového a pro tebe třeba ne zcela ideálního. A když už jsme u toho, jaký program vlastně využíváš?

To by se naštěstí nestalo, jelikož střihám v Adobe Premiéře a ta je i na macOS.

Na Premiéře jsi již začal, nebo ses k ní “prostříhal” přes dalších x programů, než jsi našel ten pravý?

Nene, začál jsem na Movie Maker, pak to pokračovalo na Camtasii, Pinnacle Studio, Sony Vegas až právě na Premiéru.

Jaké má pro tebe oproti všemu ostatnímu největší výhody, pokud to jde takhle zjednodušeně říci?

Já vždy přecházel na ty těžší a těžší programy, abych byl vždy schopen sestříhat video. Zůstal jsem u Premiéry, protože mě asi baví nejvíc a furt se mám v ní co učit. Navíc je propojená s ostatními programy od Adobe, což sice nepoužívám, ale je to určitě super.

Jak dlouho ti vlastně trvá průměrně dlouhé video sestříhat?

Podle toho jestli si s tím dávám hodně práce a nebo méně. Průměrně ale  4 až 5 hodin.

Jasně.  Přesuňme se teď k trochu jinému tématu, konkrétně k hudbě. Není to tak dávno, co jsi nahrál svou písničku 10.4.98 a sklidil si s ní solidní úspěch. Dokonce ji můžeme naleznout i na Apple Music či ve Spotify. Jak těžké je pro někoho jako jsi ty – de facto hudební začátečník – svou věc protlačit na takovéto platformy?

No, úspěch se říct nedá, je to totiž české video, které má nejvíc palců dolů u nás.  Každopádně sledovanost to má dobrou a to tak nějak i moje další výtvory. Dostat skladbu na Apple Music, Spotify a tak je poměrně jednoduché, že jsem to zvladl i já. Existuje mnoho firem, které to dělají za nějaký poplatek ročně. Já jsem například u jedné americké firmy, která si za jednu skladbu za rok říká 10 dolarů.

A můžeš nám alespoň hrubě nastínit, kolik jsi si přes Apple Music a Spotify touto písní vydělal peněz?

No, to už netuším. Ale moc toho nebylo, protože tyhle sítě pro nehudebníky jako jsem já moc nevydělávají, já to tam spíš dávám z důvodu, aby to bylo všude dostupné.

Chápu. No a když už jsme u té hudby, co ty a sluchátka, reproduktory? Na čem posloucháš?

Repráky mám GX Gaming a sluchátka Meze, což je od jedné zahraniční firmy s kterou jsem spolupracoval.

Bezdrátová sluchátka tě netáhnou?

Ty mám taky jedny od NiceBoy, které momentálně poslední dobou využívám a testuju co je pro mě lepší.

Pokud by ses rozhodl pro nákup iPhonu, asi by sis musel na bezdrátová sluchátka zvyknout. Apple sice přibaluje redukci na klasický jack, ta ale zablokuje Lightning a tím pádem nemůžeš současně nabíjet a poslouchat hudbu. To by tě na iPhonu třeba neštvalo? Absence 3,5mm jacku je přeci jen poměrně odvážná.

Sledoval jsem kauzu když to poprvé odstranili z modelu iPhone a vím že o tom byla dost silná diskuse, každopádně si myslím, že to je dobře a že doba jde do předu. Myslím, že já bych s tím úplně takový problém neměl.

Díky za tvůj čas. Pokud bys chtěl něco našim čtenářům vzkázat, teď máš možnost

Super, tak díky moc ještě jednou za rozhovor, bylo to super!  Čtenárům přeji hezký den a ať si mají u vás stále co číst.

37093183_2110117752646925_4495014941228531712_n

Dnes nejčtenější

.