Zavřít reklamu

Na kauzu s uniklými intimními fotografiemi celebrit z iCloudu si určitě vzpomínáte. Stalo se tak na podzim roku 2014 a skandál se dotkl hvězd jako je Jennifer Lopez, Mila Kunis, Kaley Cuoco, Jennifer Lawrenc či Kim Kardashian. Celkem se podařilo získat přístup k více než stovce Gmail a iCloud účtům a to zcela jednoduchým trikem.

Pachatelé používali metodu phishingu, kdy odesílali celebritám emaily vypadající jako od Applu a Googlu, v nich žádali o přístupové údaje. Pak už bylo velmi snadné získat přístup k intimním fotografiím a videím, ale například i telefonním číslům a iCloud zálohám. Vzhledem k tomu, že oběti svá hesla poskytli dobrovolně, nemohl být v této kauze nijak obviňován Apple ani Google. Vyšetřování nejprve vedlo k jednomu pachateli, Ryanu Collinsovi, který se v roce 2016 k činu přiznal a musel si odsedět 18 měsíční trest.

Své přístupové údaje k iCloudu nikomu po emailu nesdělujte.

Nicméně vyšetřovatelé od té doby stále pátrali po dalších spolupachatelích a další dva už se jim v minulosti podařilo zatknout. Nyní však přichází zpráva o dalším z nich. George Garofano byl za svou roli během kauzy odsouzen k osmi měsícům vězení. Jeho role byla podobná jako u ostatních třech pachatelů, jelikož se podílel jak na rozesílání phishingových emailů, tak i na ukradení fotografii a videí a jejich následném rozesílání dalším osobám. Navíc je možnost, že některé z nich prodal.

Všichni odsouzení mohou být s výší trestu spokojeni, protože jim vždy hrozilo odnětí svobody na několik let. Podle vyjádření soudu se jedná o poslední osobu zapletenou do této kauzy a ta by tak nyní měla být nadobro uzavřena.

Dnes nejčtenější

.