Zavřít reklamu

Posledné týždne boli pre Elona Muska extrémne náročné, čo spôsobili hlavne početné kauzy v súvislosti s jeho iniciatívou privatizácie spoločnosti Tesla. Po konečnom rozhodnutí o ponechaní firmy na verejnom trhu sa rozvírená hladina okolo producenta elektromobilov čiastočne utíšila a preto sa môže svet inovácií a technológií uprieť na iné, no súvisiace skutočnosti. Od Tesly sa presunieme k druhému prvku, ktorý operuje pod riadením filantropa Elona Muska, k jeho spoločnosti orientovanej na vesmírne programy. Plánované lety na planétu Mars naberajú čoraz väčší dôraz, s čím súvisí aj nedávna akcia s názvom „Mars Society Convention 2018“, na ktorej sa rozoberal program zahrňujúci Muskovu víziu obývania Marsu. Pri tejto skutočnosti by mali výrazne pomôcť samotné vesmírne plavidlá od SpaceX.

Okrem dopravenia prvých kolonizátorov a príslušných zariadení na povrch červenej planéty, by mali vesmírne lode poslúžiť ako prvé obydlia a útočiská. Lode s označením BFR – Big F*****g Rocket, by teda podľa posledných informácií a plánov mali na Marse zotrvať. Program zatiaľ zahŕňa 6 plánovaných letov. Prvé sa majú uskutočniť už o dva roky, pričom sa bude jednať o rakety bez ľudskej posádky. V roku 2024 by mala štartovať ďalšia dvojica plavidiel bez posádky, ku ktorým sa pripoja dve rakety, no tentoraz už s posádkou na palube. Napriek pravdepodobným odkladom projektu, ktoré avizoval Elon ešte pred pár mesiacmi sa zdá, že spoločnosť to s cestou na Mars v najbližšej dekáde myslí smrteľne vážne.

Rakety BFR od SpaceX by mali poslúžiť ako vysunuté stanoviská pre prvých kolonizátorov červenej planéty. 

Najviac rozoberanou témou ohľadom tohoto projektu, je technická stránka kolonizácie. Rakety by mali zabezpečiť vytvorenie fungujúcej a sebestačnej kolónie, vďaka ktorej budú mať bádatelia prístup k základným prostriedkom pre život, ako aj k technologickým vymoženostiam pre prieskum a operáciu na Marse. Tím expertov zložený z inžinierov firiem NASA, SpaceX a ESA už pravdepodobne začal pracovať na potenciálnom vývoji prvkov potrebných k zabezpečeniu spomínaného cieľa. V projekte však ostáva ešte veľmi veľa nedotiahnutých záležitostí ako samotná konštrukcia raketovej kolónie, podpora životných funkcií, extrakcia materiálov alebo spoločná kooperácia lodí. Vzhľadom na túto skutočnosť by sa mal podľa predpovedí projekt ešte o nejaký ten mesiac/rok odložiť. Bližšie detaily prezradí oficiálne vyhlásenie spoločnosti SpaceX.

SpaceX

Dnes nejčtenější

.