Zavřít reklamu

Multimiliónová spoločnosť Facebook operuje na sieti od roku 2004, pričom si za túto dobu získala miliónové zástupy fanúšikov a používateľov. O založení Facebooku však prebehol už nejeden spor, ktorý mal na starosti zbaviť všetkých zásluh svojho zakladateľa Marka Zuckerberga. Najznámejším aktérom podobných pokusov je Paul Ceglia, ktorý bol v roku 2003 poverený naprogramovaním stránky „TheFacebook.com“, z ktorej sa stala najrozšírenejšia sociálna sieť sveta. V roku 2010 sa Paul rozhodol prehlásiť, že je väčšinovým vlastníkom spoločnosti, čo mu však na príslušných úradoch neprešlo. Kvôli falšovaniu dokumentov a rôznym podvodom v nasledujúcom období bol prevvedený pred súd a následne odsúdený vo forme domáceho väzenia. Pred troma rokmi však utiekol a odvtedy sa vyhýbal ruke zákona prakticky až doteraz. Zatkli ho až pred pár dňami v Ekvádore, odkiaľ bude deportovaný späť do USA.

Paul svojho času avizoval, že za programátorskú stránku Facebooku mu bola prisľúbená polovičná časť spoločnosti. Toto číslo sa podľa jeho tvrdení na základe od odvedenej práce zvýšilo na 84 %. Mark Zuckerber priznáva, že si dotyčného Paula Ceglia na túto prácu najal, no jedinou odmenou pre neho mala byť jednorázová finančná čiastka vo výške 1 000 dolárov. Do kauzy bola zapletená aj skutočnosť podobnosti Facebooku so sociálnou sieťou od Winklevossovcov, no tento spor prebehol už pred rokmi mimosúdnym vyrovnaním.

Paul Ceglia bude v USA súdený za podvody a falšovanie. Aj napriek tomu prehlasuje, že je nevinný.

Ceglia bol na úteku so svojou ženou a dvoma deťmi už od marca/března 2015. Podľa svojich vyhlásení sa rozhodol k úteku z domáceho väzenia, pretože sa bál o bezpečie seba a svojej rodiny. Okrem toho vyjadril svoju nedôveru v príslušné orgány, ktoré mali na starosti jeho prípad. Podvodník bol konečne dostihnutý len pred pár dňami v štáte Ekvádor a momentálne čaká na presun do USA a následný súdny proces. V jeho nevinu verí aj jeho právnik, ktorý uznáva, že pôjde o náročný a zdĺhavý proces, no pravda nakoniec vyjde najavo.

Facebook

Dnes nejčtenější

.