Zavřít reklamu

Pokud jste se někdy setkali s tím, že se váš iPhone vypnul a už nezapnul, tak se vám rozhodně bude hodit tento návod. Ukážeme si základní tipy a triky, které můžete pro opětovné správné spuštění iPhonu provést. Ukážeme si ty nejzákladnější postupy, až po ty složitější. Využijeme také programu dr.fone od Wondershare, který se taktéž pokusí vašeho jablečného miláčka opět přivést k životu. Samozřejmě tedy pokud se nejedná o problém v hardwaru – ten samozřejmě pomocí softwaru nevyřešíte.

Možná jste se s tím už setkali – iPhone se jednoduše vypnul a už nenaskočil. S největší pravděpodobností poté následovalo hledání na internetu, proč tomu tak je. Jak ale všichni víme, internet je plný nástrah a ne vždy na něm najdeme úplně přesně to, co zrovna potřebujeme. A tak stejně je to i v případě, že hledáte, proč se váš iPhone nechce zapnout. Z jednoho zdroje můžete zjistit, že se jedná o fatální chybu v hardwaru, kdežto naopak z druhého zdroje zjistíte, že se může jednat o úplnou prkotinu. Pokud se bojíte především o to, že už nikdy neuvidíte svá data z iPhonu, tak se určitě podívejte na tento návod, ve kterém si ukážeme i možnost, díky které nepřijdete ani o data.

Problém s hardwarem

Pokud si jste vědomi toho, že se vám váš iPhone podařilo například utopit, či vám spadl na tvrdý povrch, tak vás asi nepotěším. Pokud vám po nějaké z těchto nepříjemností iPhone nejde zapnout, tak jsou dle mého názoru dvě možnosti. Buď je iPhone úplně mrtvý, a to například kvůli zničení základní desky a nebo pouze nefunguje displej, což je samozřejmě ta lepší varianta.

Zničený telefon

Jak už jsem psal – pokud váš iPhone nereaguje vůbec na nic, s největší pravděpodobností se s ním budete muset rozloučit – minimálně tedy se svými daty. Z vlastní zkušenosti však můžu říct, že oprava zařízení se špatnou základní deskou se mnohdy vyrovná úplně novému telefonu. Navíc k tomu ještě ani nemusíte mít 100% jistotu, že bude po opravě všechno fungovat. V tomto případě je tedy lepší koupit si úplně nový telefon a dávat si na něj větší pozor. Taktéž můžete zakoupit různé ochranné prvky – skla na displej či vysoce odolné obaly. K nákupu těchto věcí můžete využít naše partnery.

Rozbitý displej

Pokud máte štěstí a telefon jeví alespoň nějaké známky života, tzn. že se zapne a nebo se na něj lze dovolat, můžete mít pouze špatný displej. U starších zařízení vám můžu doporučit výměnu displeje doma, není to nic složitého. Každopádně pokud nemáte trpělivost a rychle se naštvete, tak určitě svěřte váš telefon do rukou odborníků. Pokud se rozhodnete pro výměnu displeje svépomocí, vyjde vás to podle typu iPhonu na maximálně dva tisíce korun. Pokud se rozhodnete pro výměnu od odborníků, připravte si minimálně čtyři tisíce korun.

Problém se softwarem

Pokud váš iPhone fungoval bez problémů a najednou z ničeho nic nejde zapnout, tak by se mohlo jednat o pouhý softwarový problém. Nejčastěji se tak děje například po aktualizaci zařízení, po neúspěšném jailbreaku, po změně některého z důležitých nastavení a další. Všechny tyto problémy se většinou dají velice jednoduše vyřešit. Pojďme se tedy společně podívat na možná řešení, která můžete pro opravu iPhonu provést.

Základní procedury

Nejprve bych vám doporučil, abyste váš iPhone zkusili nabít. Jedná se možná o absurdní věc, ale za zkoušku nic nedáte. Jen se přesvědčte, že používáte funkční adaptér a kabel lightning.

Další procedurou je klasický restart zařízení. Na každém iPhonu se tvrdý restart provádí jinak. Pokud si nejste jisti, jak se restart provádí, podívejte se níže, abyste zjistili, jak se dá restartovat právě vaše zařízení. Pokud si nejste z popisu 100% jistí jak na to, můžete taktéž využít galerie.

iPhone 6s a každé starší zařízení

  • Stiskněte a držte boční tlačítko, které slouží pro odemknutí/zapnutí iPhonu
  • K bočnímu tlačítku stiskněte domovské tlačítko
  • Držte obě tyto tlačítka po dobu 10 sekund
  • Poté je pusťte a po chvíli by se mělo objevit logo Apple

iPhone 7, 7 Plus

  • Stiskněte a držte boční tlačítko, které slouží pro odemknutí/zapnutí iPhonu
  • K bočnímu tlačítku stiskněte tlačítko pro snížení hlasitosti
  • Držte obě tyto tlačítka po dobu 10 sekund
  • Poté je pusťte a po chvíli by se mělo objevit logo Apple

iPhone 8, 8 Plus a X

  • Stiskněte a ihned pusťte tlačítko pro zvýšení hlasitosti
  • Poté rychle stiskněte a pusťte tlačítko pro snížení hlasitosti
  • Nyní delší dobu držte boční tlačítko, které slouží pro odemknutí/zapnutí iPhonu
  • Po chvíli by se mělo objevit logo Apple

Použití programů

Pokud se vám nedaří iPhone opravit ani pomocí restartu, jako další možnost se jeví využití aplikací třetí strany a nebo iTunes. Ideálním programem pro opravení iPhonu můžee být například program dr.fone – Repair. Tento program je velice jednoduchý na používání a s největší pravděpodobností dokáže probudit i váš iPhone.

dr.fone – Repair

dr.Fone – Repair od společnosti Wondershare dokáže jednoduše opravit nefunkční iPhone či iPad bez ztráty dat. Zároveň je schopný si poradit například se zamrzlým či zavirovaným zařízením. Pokud nejste s počítači až takoví kamarádi, tak se navíc nemáte čeho bát, jelikož dr.fone – Repair je intuitivní a velice jednoduchý na používání – jakmile se s tímto programem jednou sžijete, nebudete chtít jiný. Navíc je k dispozici pro obě největší platformy, tzn. macOS a Windows.

Jak program použít?

Program zapneme a klikneme na ikonku Repair. Poté pomocí lightning kabelu připojíme k našemu Macu nebo stolnímu počítači iOS zařízení, které chceme opravit. Program po chvíli zařízení rozpozná – poté klikneme na tlačítko Start. Aplikace nám ukáže základní info o našem zařízení – poté stiskneme Next. Poté naše nefunkční zařízení přesuneme do tzv. DFU módu – v okně aplikace se ukáže návod, jak tento úkon provést. Jakmile se vám podaří zařízení převést do DFU módu, tak se vás zeptá na základní informace o telefonu, které programu předáte. Nyní stačí chvilku počkat, dokud dr.fone – Repair stáhne současný firmware pro váš telefon. Jakmile se stažení dokončí, stačí kliknout na tlačítko Fix Now. Ujistěte se, že máte zaškrtnutou možnost Retain native data, abyste nepřišli o data, která ve svém iPhonu máte. Po nějaké se zařízení opět spustí a vy byste tak měli mít iPhone opravený a funkční.

iTunes

Pokud se vám nepodařilo iPhone opravit ani skrze dr.fone – Repair, tak ještě můžete zkusit obnovu skrze iTunes. iTunes vám také většinou pomůže, bohužel ale přijdete o veškerá data, která na svém zařízení máte, což se v případě dr.fone – Repair nestane. Proto se obnovení skrze iTunes hodí především tehdy, pokud máte zálohu.

Jak provést obnovu skrze iTunes?

Zapneme iTunes a ujistíme se, že máme nejnovější verzi programu. Poté naše zařízení připojíme pomocí lightning kabelu k počítači nebo Macu. V horní části iTunes klikneme na ikonu našeho zařízení a v pravé části obrazovky klikneme na Obnovit iPhone. Poté nechte iTunes pracovat a modlete se, že přivede k životu i váš iPhone.

Závěr

Nefunkční iPhone může být doslova velikou nepříjemností, zvláště v dnešní době, kdy většina z nás na něm tráví několik hodin denně. Rozhodně vám tady ale nebudu tlouct do hlavy, abyste iPhone přestali používat. Spíše bych vám místo toho rád řekl, čeho se máte vyvarovat, abyste co možná nejvíce zmenšili riziko, že se váš iPhone pokazí.

Používejte selský rozum – to je jedno ze základních pravidel. Pokud se náhodou ocitnete na nějaké pochybné webové stránce, tak z ní co nejrychleji odejděte. Taktéž s takových webů v žádném případě nic nestahujte. Taktéž není od věci udržovat vaše iOS zařízení aktualizované – avšak zkuste se vyhnout betaverzím, které mohou obsahovat bezpečnostní chyby. Aby vaše baterie co možná nejméně trpěla, tak používejte originální Apple kabel a adaptér. To jsou ty nejzákladnější rady, které vám můžu dát. Samozřejmě si také dávejte pozor na to, abyste telefon nezničili po hardwarové stránce – tzn. pozor na pády z velké výšky a vodu (pokud váš iPhone není voděodolný).

IPHONE_SE_NEZAPNE_FB

Dnes nejčtenější

.