Zavřít reklamu

Chybí vám ty staré časy, kdy jste na vašem Macu používali starý Finder?… a nebo vlastně jinak – chtěli byste se podívat na to, jak vypadal starý Finder, ještě za dob Macintoshe a System 6/7? V té době měl Finder úplně jinou vizuální podobu, než je tomu dnes. Jednalo se o naprosto jednoduchý průzkumník, který sloužil jenom k jedné činnosti – abyste se dostali tam, kam jste potřebovali. Pokud byste se chtěli vrátit do roku 1991 a vidět na vlastní oči podobu tehdejšího Finderu, tak jste tady dnes správně. Na internetu existuje skvělá aplikace, pomocí které si můžete stařičký Finder užít i na novějších zařízeních s macOS.

Jak nainstalovat retro Finder

Nejprve je nutné, abyste si stáhli aplikaci Classic Mac Finder – můžete tak učinit pomocí tohoto odkazu (vpravo dole tlačítko Download). Classic Mac Finder je klasická aplikace (stejně jako moderní Finder, ten je akorát předinstalovaný), tudíž je nutné, abychom ji nainstalovali. Jakmile se aplikace stáhne, tak její ikonu přesuneme do sekce Aplikace. Poté už jenom stačí, abyste si retro Finder přetáhli do Docku, odkud jej můžete spouštět stejně, jako moderní Finder.

Classic Mac Finder je stále ve vývoji, tudíž může obsahovat nějaké chybky – každopádně osobně jsem na žádné nenarazil. Navíc se jedná o projekt, který je open source, tudíž můžete k dílu přiložit i svou ruku.

Je mi na 100 % jasné, že starý Finder je na nynějších Macích a MacBoocích nepoužitelný. Šlo mi spíše o to, abyste se podívali, s čím se pracovalo téměř před 30 lety a jakou máme nyní „pohodu“.

old_finder_fb

Dnes nejčtenější

.