Zavřít reklamu

Na začátku měsíce se objevila zpráva, že se inženýr Doug Field, který pracoval na výrobě Tesly Modelu 3, se vrací do Applu. Field byl ještě před 5 lety vedoucím hardwaru u společnosti Apple. Poté ale odešel, aby v Tesle pracoval na výše zmíněném elektromobilu. Nyní se mu ale nejspíše po Applu zastesklo a vrací se zpět, aby pomohl mu s Projectem Titan, jak si myslí většina analytiků. Field ale není ani zdaleka jediným přeběhlíkem, kterého bude Tesla postrádat.

Apple má obecně přetahování Muskových zaměstnanců z Tesly na svou stranu v oblibě. Podle dat analytické společnosti Linkedin Apple přetáhl jen tento rok Tesle 46 zaměstnanců. Jedná se o pár inženýrů, manažery, stážisty a dokonce ty, kteří byli z Tesly vyhozeni. Ve své zprávě však dodává, že ne všichni přišli kvůli Projektu Titan, jak by se dalo předpokládat. Mnoho z nich pracuje například na technologii baterií, displeje nebo fotoaparátu. „V roce 2018 zaměstnala společnost Apple už 46 lidí, kteří pracovali v Tesle. Jsou mezi nimi i inženýři, kteří se velkou měrou podíleli na autopilotu elektromobilů Tesla.“ stojí v analytické zprávě.

Odchody zaměstnanců se ale samozřejmě na Tesle a jejím vnitřním rozpoložení podepisují. Web CNBC.com například informoval, že bylo mnoho zaměstnanců Tesly odchodem Douga Fielda velmi zmateno a někteří z nich dokonce přemýšleli též o odchodu. Tesla však jakékoliv zprávy o nepokojích ve svých řadách odmítá. Dodává ale, že si je vědoma ekonomické síly Applu, který je schopen zaměstnancům nabídnout mnohem vyšší plat. Web CNBC.com vychází ze zpovědi inženýra Tesly, podle kterého Apple nemá problém kvalitním inženýrům nabídnout i desetinásobek. „Všem našim bývalým zaměstnancům přejeme jen to nejlepší. V Tesle máme 100x méně financí než má Apple. Takže samozřejmě nemají problém zaplatit svým zaměstnancům víc. My svádíme extrémně těžké boje proti tradičním automobilkám, které jsou schopny vyprodukovat za rok 100x více vozů než Tesla. Nemáme ani peníze, na reklamu nebo možné slevy, takže naše auta musí být prostě kvalitní. Nicméně věříme v cestu, kterou se Tesla vydala. Svět musí přejít na udržitelnou energii a musí to být hned,“ tvrdí inženýr.

Apple a Tesla svádí boje o zaměstnance už dlouhé roky. Tohoto trendu si všiml Elon Musk už v roce 2015 a nazval Apple „hřbitovem Tesly“. Nicméně před pár dny se vyrojili spekulaci o možné blízké spolupráci, na které by mohly profitovat obě společnosti. Pokud by k tomu skutečně došlo, pohled Muska na Apple by se určitě razantně změnil.

Elon Musk

Dnes nejčtenější

.