Zavřít reklamu

Ve světě se čas od času objeví velmi zajímavé sběratelské kousky Apple produktů, za které jsou někteří lidé ochotni vyplatit statisice dolarů, jen aby si nimi mohli rozšířit svou sbírku věnovanou právě společnost s nakousnutým jablkem v logu. Přesně tyto milovníky Applu tak bude dozajista zajímat i blížící se aukce funkčního počítače Apple-1, která se je naplánována na příští měsíc. A že je skutečně o co stát.

Počítač Apple-1 spatřil světlo světa již v roce 1976 a jak jeho název napovídá, jednalo se o první stroj sestavený Stevem Jobsem a Stevem Wozniakem. Ti jich tehdy sestrojili rovných 200 kusů, do současnosti se jich pak dochovala zhruba třetina, přičemž mnohé z nich již funkční vůbec nejsou či jsou funkční pouze díky určitým úpravám, které jejich cenu samozřejmě sráží. 

Stroj, který bude na konci září dražen v Bostonu, se může chlubit skutečně perfektním stavem. Nenaleznete na něm totiž žádné úpravy, které by jeho cenu srážely. Jeho stav pak odborníci hodnotí na 8,5 / 10 (přičemž 10 je nejlepší), díky čemuž by se měla jeho cena vyšplhat zhruba na 300 až 400 tisíc dolarů, což je v přepočtu 6 600 000 až 8 800 000 korun. A jen tak pro zajímavost, cena počítače v roce 1976 byla “pouhých” 666,66 dolarů, tedy asi 14 600 korun. 

Pokud aukci vyhrajete, tohle všechno může být vaše: 

Zdá se vám cena, kterou bude nejspíš muset kupec za tento sběratelský kousek zaplatit, šílená? To ještě nic není. Vysoké částky totiž k dražbám podobných kousků zkrátka patří. Například v roce 2016 se vydražil jiný počítač Apple-1 v parádním stavu za rovných 815 tisíc dolarů. Ten byl ale tak cenný především kvůli základní faktu, že se jednalo o model, který se nikdy veřejnosti neprodával a nebyl ani součástí žádného známého výrobního cyklu. Jednalo se tak nejspíš o počítač, který si Jobs nebo Wozniak sestavili pro vlastní potřebu například pro testování. 

apple-1-sept-2018-auction

Dnes nejčtenější

.