Zavřít reklamu

V současné době panuje obecná představa, že kdo chce mít opravdu dobrou práci, měl by ideálně strávit pár let studiem vysoké školy a zakončit ho minimálně magisterským titulem. Ne každý se touto cestou chce nebo může vydat, vystavuje se tím ale riziku, že chybějící vzdělání bude překážkou k získání vysněné pozice, ke které by jinak byl kvalifikovaný. Ve společnosti Apple se ale na diplomy zas tak moc nehraje.

Jako Steve Jobs

Volba netradiční kariérní dráhy není v cupertinské společnosti problém – a rozhodně to neplatí jen pro pozice prodavačů v Apple Store. Organizace Glassdoor zveřejnila seznam patnácti pracovních pozic u nejznámějších společností, pro jejichž získání není zapotřebí vysokoškolský titul. Seznamu suverénně dominuje právě firma Apple. Například u softwarového inženýra, který bude mít v Applu na starost vývoj iOS aplikací pro Apple Music, stačí bakalářské vzdělání nebo odpovídající pracovní zkušenost. Jinými slovy: pro některé pracovní pozice u Applu je kvalifikovaný ten, kdo je zkrátka zvládne. Jablečné společnosti záleží na schopnostech a dovednostech, ale u některých pozic už tolik nesejde na tom, kde je uchazeč získal – může to být vysoká škola, ale postačí také odpovídající praxe a náležité zkušenosti. Dává to svým způsobem smysl – kdyby společnost, jejíž spoluzakladatel a nejvýraznější postava vysokou školu nedokončila, trvala u zaměstnanců na nejvyšších titulech, mohlo by to působit pokrytecky. A netýká se to jen Steva Jobse – další ze spoluzakladatelů, Steve Wozniak, sice svůj titul získal, bylo to ale zhruba deset let poté, co se Apple stal úspěšnou společností.

Nejen Apple

Apple není jedinou z větších společností, která u některých pozic netrvá na vysokoškolském diplomu – podobnou filozofii razí například firmy Google a IBM. Laszlo Bock, který v minulosti pracoval jako šéf personalistiky ve společnosti Google, uvedl v loňském rozhovoru pro list The New York Times, že studijní hodnocení je z hlediska kritérií pro přijímání zaměstnanců prakticky zanedbatelné. „Zjistili jsme, že to vlastně nic nepředpovídá,“ prohlásil.

Na řadě pozic ve společnostech, jako je Google nebo Apple, je schopnost dobře programovat nezbytná. Podle Bocka jde ale také o obecné schopnosti – nemá tím na mysli například inteligenční kvocient, ale dobré předpoklady pro učení, schopnost tvořit za chodu nebo schopnost správně poskládat útržky informací. U některých pozic jsou zase zapotřebí dobré vůdčí schopnosti a v neposlední řadě také smysl pro odpovědnost.

Apple Park

Dnes nejčtenější

.