Zavřít reklamu

Patentový úřad ve Spojených státech zveřejnil minulý týden další z patentů společnosti Apple. Patent samotný má název „Systém a metoda pro vizuální komunikaci stavu provozu“. Technologie by měla pracovat s indikátory, které řidiče budou upozorňovat na dění na silnici a měla by předvídat i na základě drobností. Pokud se například auto za vámi začne mírně cukat do strany, systém to může vyhodnotit jako fakt, že se vás řidič bude snažit předjet a přizpůsobí jízdu tak, aby nedošlo k havárii. Zároveň by na displeji na čelním skle mělo být barevně zobrazeno, do jakého prostoru se řidič za vámi míní s vozem pohybovat.

Celý tenhle systém samozřejmě počítá se samořídícím vozem, na kterém podle některých analytiků opět začal pracovat. Systém by měl rozpoznávat i situace, kdy řidič před vámi bude chtít udělat nějaký zdánlivě neočekávaný manévr, a dokonce na něj upozornit s přesností na sekundy. Technologie by měla být schopná upozornit řidiče i na situace, které nemusí na první pohled zcela patrné. Řeč je například o mizerné kvalitě vozovky či blížící se dopravní zácpě, která ještě není na dohled.

Grafický popis patentu:

Popis patentu zní jako naprosté sci-fi a v dohledné době, jestli vůbec, jej tedy jistě nečekejme. Patentů si Apple registruje ohromné množství a spousta z nich tak nebude nikdy realizována. V souvislosti s patenty týkajících se autonomních vozidel jsme nedávno informovali o jiném, který pojednával o technologii, která by dokázala přizpůsobit styl jízdy na základě rozpoložení pasažérů vozidla. Hlavní roli by v tomhle případě sehrály detektory světla, hloubkové senzory a infračervené kamery. Pokud se ale Apple rozhodne skutečně své vlastní autonomní auto vytvořit, dá se očekávat, že pár skutečně revolučních technologií přinese.

Apple-Car-1

Dnes nejčtenější

.