Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na žhavou novinku od společnosti JBL – bezdrátový reproduktor JBL Tuner. Jak již název napovídá, novinka má kromě obvyklých funkcí také možnost příjmu radiových vln. Tedy funkci, která se dnes už moc neobjevuje. Pojďme se podívat na to, jak si stojí a jak se liší od svých produktových sourozenců, které má společnost JBL dále v nabídce.

Oficiální specifikace

Tak jako vždy začneme pohledem na oficiální specifikace. V případě reproduktoru JBL Tuner se o hudební produkci stará jeden driver o velikosti 44,5 mm, jež disponuje frekvenčním rozsahem 85 Hz – 20 kHz a maximálním výkonem 5 W. O napájení a deklarovaných 8 hodin výdrže (dle způsobu použití) se následně postará integrovaná baterie o kapacitě 2000 mAh s dobou nabití zhruba tři a půl hodiny. Pro potřeby příjmu radiového signálu tu máme jak klasický FM tuner s příjmem frekvencí v rozsahu 87,5 – 108 MHz a podporou RDS, tak DAB tuner pro frekvence 174,928 – 239,200 MHz. Samozřejmostí je přítomnost Bluetooth 4.1. Reproduktor váží necelý půl kilogram a je k dispozici výhradně v černé a bílé barvě.

Provedení

Na první pohled JBL Tuner připomíná jiné reproduktory z nabídky tohoto výrobce, zejména pak model Flip 4 (recenze zde) nebo Charge 3 (recenze zde). Tvarově jde tedy o jakýsi protáhlý kvádr se zaoblenými hranami. Čelní a horní strana je pokryta perforovaným plastovým „síťováním“, kterým prochází zvuk směrem z reproduktoru. Spodní a zadní strana je pak pokryta pogumovaným plastem, který najdeme také na obou bocích. Čelní straně vévodí oranžové logo výrobce a také maličký LED displej, který zobrazuje mnoho užitečných informací. Na horní straně najdeme také ovládací panel a nad ním pak vytahovací anténu. Na zadní straně pak prolis s microUSB konektorem pro nabíjení a audio výstupem. Co se týče kvality provedení, není zde co vytknout. Díly dobře lícují, nikde nic nevrže, chod tlačítek je příjemný a reproduktor působí robustním dojmem, byť není z výroby certifikovaný zvýšenou odolností vůči pádům/prachu/vodě.

Ovládání

Co se týče ovládání, v režimu běžného Bluetooth reproduktoru nejde o nic nového. Funguje zde párování jako všude jinde. Pro potřeby přehrávání rádia zde máme několik tlačítek navíc. První z nich určuje, v jakém režimu chceme radiostanice ladit, jestli přes klasické FM frekvence, nebo přes digitální vysílání. Vedlejší tlačítko umožňuje scanování dostupných frekvencí a další dvě zastávají funkci přepínání jednotlivých stanic/přesné ladění dle frekvencí. Na horní straně ovládacího panelu pak najdeme pětici tlačítek pro uložení jednotlivých stanic tak, abyste měli své oblíbené stanice ihned k dispozici. Párovací Bluetooth tlačítko není třeba nikterak popisovat a tlačítka pro ovládání hlasitosti v Bluetooth režimu slouží také k přepínání písniček – tedy přesně tak, jak jsme zvyklí z EarPods či jiných reproduktorů/sluchátek. Veškerá manipulace je následně doprovázena informacemi na displeji, který zobrazuje jak momentálně naladěnou frekvenci, tak RDS informace, stav nabití baterie, informace o párování přes Bluetooth apod.

Jak JBL Tuner hraje?

JBL uvádí, že model Tuner disponuje čistým a mohutným zvukovým projevem. S první částí tohoto tvrzení by se dalo souhlasit. Zvuk, který maličký driver reprodukuje, je opravdu překvapivě čistý. S maximální hlasitostí a celkovou hutností zvuku to už tak slavné není, pro osobní potřeby (nebo v případě, kdy potřebujete ozvučit běžnou místnost či bližší okolí) to však dle mého názoru dostačuje. Pokud plánujete pořádat nějaké větší párty pro několik desítek lidí, poohlédněte se po něčem jiném.

Jinak je však zvuk velice příjemný, oproti jiným produktům není tak přebasovaný a při poslechu vyniknout jednotlivé hudební nuance. Vzhledem k technickým specifikacím je třeba si uvědomovat limity reproduktoru, osobně si však myslím, že zvukový projev tohoto modelu nikoho neurazí.

Závěr

Reproduktor JBL Tuner mne po zvukové stránce opravdu překvapil, neboť disponuje opravdu čistým zvukem a výkonem, který zcela dostačuje osobnímu poslechu. Ano, pokud potřebujete ozvučit větší prostory či přehlušit partu pařících lidí, dostanete se na limit daný konstrukcí a provedením. Pro tyto potřeby budou vhodnější modely s více drivery a vyšším výkonem. Pro osobní poslech je však Tuner naprosto dostačující. Pokud je pro vás funkce přijmu radiových stanic užitečná, touto volbou rozhodně nešlápnete vedle. V dnešní době by se chtělo říci, na co rádio v momentě, kdy je téměř všude dostupný internet (a tedy i stovky radiových stanic které přes něj vysílají). Pokrytí datovou sítí však není vždy 100% a využití pro příjem radiových vln se rozhodně hodí, a to z mnoha rozličných důvodů.

JBL Tuner je možné zakoupit zde: černá varianta 2 590,-/99€, bílá varianta 2 590,-/99€

JBL Tuner (7)

Dnes nejčtenější

.