Zavřít reklamu

Tento týden uplynulo krásných dvacet let od vydání iMacu Bondi Blue. Ten se do historie zapsal mimo jiné jako produkt, který pomohl Applu postavit se zpět na vlastní nohy. iMac nesporně v oblasti osobních počítačů způsobil jednu z dalších revolucí, nebyl ale jediným Macintoshem velkého významu. Jaké byly ty další? Pojďte na ně s námi zavzpomínat.

Pochopitelně neexistují žádná univerzální pravidla, týkající se toho, jak určit ten nejlepší či nejhorší počítač. Obdobné žebříčky jsou vždy subjektivním hodnocením, proto budeme rádi, když nám dáte v komentářích vědět, které z Maců jsou podle vás těmi nejvýznamnějšími. Jedním z hlavních kritérií, kterými se při sestavování žebříčku držela redakce magazínu Cult of Mac, bylo to, aby daný počítač nějakým způsobem vyčníval z průměru – disponoval nadčasovými funkcemi, ohromujícím výkonem, nebo nějakým způsobem znamenal výraznou změnu na poli jablečných zařízení.

20. Radius System 100

Společnost Radius byla prvním výrobcem, který vydal oficiální klon Macintoshe – počítač Radius System 100. Zařadit do žebříčku nejvýznamnější Maců klon je jistě kontroverzním krokem, jedním z hlavních důvodů je ale právě zmíněné prvenství. Jednalo se totiž o první případ, kdy Apple oficiálně udělil licenci jiné firmě, aby mohla vydat počítač s Mac OS. A opravdu se nejednalo o špatný počítač. Jeho vylepšená verze disponovala základní deskou Power Mac 8100, 110 MHz 601 procesorem, 72 MB RAM, nabízela předinstalovaný Photoshop a řadu dalších věcí.

19. Macintosh Portable

Macintosh Portable z roku 1989 se v mnoha směrech nedá pokládat vyloženě za skvělý počítač. Jeho parametry nejsou nijak špatné, jeden z hlavních problémů spočíval hlavně v jeho (ne)přenosnosti. Jeho tloušťka dosahovala 4 palců a vážil zhruba 7 kilo. Jednalo se ale o počítač, jímž cupertinská společnost zahájila svou „mobilní“ strategii, kterou postupem času dotáhla prakticky k dokonalosti. Jakkoli byl Macintosh Portable v jistém slova smyslu spíše chybou, má pro další práci Applu nepopiratelný význam.

18. Power Mac G4 Cube

V roce 2000 přišla na svět ikonická jablečná „kostka“ – počítač Power Mac G4 Cube. Při pohledu na jeho design mnoha lidem spadla čelist – Apple v něm demonstroval neuvěřitelně elegantní, nadčasovou estetiku, a spoustu zcela nových funkcí od tlačítka, citlivého na dotyk, až po inovativní chladicí systém. Apple ale sklidil kritiku za to, že u Power Mac G4 Cube upřednostnil formu před funkčností. I z této chyby se ale jablečná společnost dostatečně poučila.

17. Twentieth Anniversary Mac

Dnes je Twentieth Anniversary Mac sběratelským kouskem. V roce 1997 byl ale Macintosh, vydaný při příležitosti dvaceti let existence Applu, extrémně drahou záležitostí, kterou si koupilo jen velmi málo zákazníků. Neznamená to ale, že byl zároveň také kdovíjak špatným počítačem. Jednalo se o historicky první Mac s plochou obrazovkou a skvělými multimediálními možnostmi. Zákazníkům, kteří si zakoupili verzi za 9000 dolarů, byl jejich počítač dopraven v limuzíně zaměstnancem v obleku, který jim rovněž počítač zapojil a nastavil.

16. Mac Color Classic II

Splněný sen všech, kteří tajně toužili po barevné verzi klasického Macintoshe. Společnost Apple ho vydala v roce 1993 a jednalo se o první desktopový Mac s integrovaným barevným displejem. V roce 1994 spatřil světlo světa Macintosh Color Classic II s dvojnásobnou rychlostí CPU a kapacity RAM. Počítač Macintosh Color Classic II nebyl do Spojených států nikdy oficiálně dodáván.

15. Mac Centris 660av

Macintosh Centris 660av byl počítačem, který předběhl svou dobu i své tehdejší konkurenty. Společnost Apple ho vydala v roce 1993 a počítač disponoval AppleVision monitorem, vestavěným mikrofonem a reproduktory, a historicky prvním jablečným softwarem pro rozpoznání a syntetizaci hlasu. Jeho cena začínala na 2489 dolarech, a na tyto poměry se jednalo o skutečně výkonný stroj.

14. PowerBook 540c

PowerBook 540c měl skvělé parametry včetně displeje, a ve své době se jednalo o skutečnou pýchu Applu mezi laptopy. V roce 1994 PowerBook 540c ohromil svět svým 16-bitovým displejem, o 80 % vyšší rychlostí oproti svému předchůdci a dalšími skvělými vlastnostmi. Došlo také k nahrazení trackballu trackpadem a výdrž baterie se vyšplhala na pět hodin.

13.iMac Pro

iMac Pro, pocházející z loňského roku, je nejmladší položkou tohoto žebříčku. Je označovaný jako „nejvýkonnější Mac vůbec“ a jeho cena u nás přesahuje 100 tisíc korun. Dodává se v barvě Space Gray a jeho výkon lze – pochopitelně za odpovídající finanční obnos – vyšroubovat do neuvěřitelné výše.

12. Mac mini

Jablečný Mac mini pochází z roku 2005 a byl historicky prvním low-costovým modelem, vydaným po návratu Steva Jobse do Applu. Stal se jakýmsi dostupným vstupním bodem do jablečného ekosystému pro zákazníky, kteří měli hlouběji do kapsy, nebo do jablečných produktů nechtěli hned napoprvé investovat astronomické částky.

11. Macintosh SE/30

Macintosh SE/30 z roku 1989 patří mezi ty nejlepší černobílé kompaktní Macintoshe vůbec. Disponoval 16 MHz 68030 procesorem, zákazníci měli na výběr mezi 40MB a 80MB pevným diskem a 1MB nebo 4MB RAM. V té době se jednalo o úctyhodně rychlý počítač.

10. „Pismo“ PowerBook

Pismo PowerBook byl počítačem, kterému se podařilo pozvednout laťku pro ostatní laptopy. Pismo PowerBook z roku 200 byl jedním z nejlepších jablečných G3 laptopů, který uživatelům přinesl USB konektory a revoluční jablečný FireWire. Byl vydán v době, kdy Apple ještě nebyl tolik posedlý zbavováním se nejrůznějších portů, takže jich nabízel opravdu více než dost.

9. iBook

iBook se v roce 1999 stal jakýmsi iMacem ve světě laptopů. Z řady běžných přenosných počítačů vyčníval především svým neobvyklým designem, ale také jednoduchostí, s jakou jej bylo možné připojit k internetu. Jako jeden z mála v té době nabízel Wi-Fi konektivitu, další z inovativních funkcí byla schopnost automatického „probuzení“, kdykoliv uživatel počítač otevřel.

8. iMac G5

Bílý plastový iMac G5 z roku 2004 se svým designem zcela nepokrytě hlásil k inspiraci ikonickým jablečným přehrávačem iPod. Bylo to vůbec poprvé, kdy Apple představil koncept umístění všech interních komponent počítače do jednoho jediného plochého panelu.

7. MacBook Air

Ikonický ultralehký a ultratenký hliníkový laptop, vytažený z obálky – kdo by ho neznal? Svět byl laptopem, který Apple označoval za „nejtenčí notebook na světě“, doslova nadšený. Přestože MacBook Air nedosahoval výkonu, který nabízel MacBook Pro, stal se v řadě odvětví velice oblíbeným pracovním strojem.

6. Hliníkové Intel Macy

S Unibody iMacem se Applu podařilo přijít na dokonalý recept na iMac. Své all-in-one hliníkové unibody iMacy představila jablečná společnost v polovině roku 2007. Tehdejší iMacy nebyly tak tenké, jako ty, které známe dnes, veřejnost ale byla inovativním designem nadšená.

5. PowerBook 100 Series

Také první PowerBook 100 se podílel na revoluci na poli přenosných počítačů. S těmi Apple experimentoval již delší dobu – stačí se podívat na výše zmíněný Macintosh Portable – „stovková“ série PowerBooků ale přinesla skutečnou změnu a stala se jednou z nejdůležitějších v jablečné historii. Rok po svém vydání se PowerBooky významně podílely na příjmu jablečné společnosti ve výši 7,1 miliard dolarů, a tím pádem i na jednom z nejúspěšnějších finančních období Applu.

4. Macintosh II

Macintosh II je skvělým příkladem toho, jak sequel dokáže oživit originál. „Dvojka“ byla vydána tři roky po první generaci Macintoshe a pochlubit se mohla masivním hardwarovým vylepšením a možností pořízení modelu s barevným displejem. Jednou z mála -možná jedinou – stinných stránek „dvojky“ byla její vysoká cena, která v roce 1987 činila 7145 dolarů.

3. iMac G4

iMac G4 přišel s na tehdejší dobu neuvěřitelně obrovským displejem, čímž u desktopových počítačů nastolil nový trend. Dodnes je považován za jeden z nejkrásnějších Maců vůbec: elegantní, minimalistický, s širokoúhlým LCD dipslejem, který v tehdejší době působil doslova jako zjevení.

2. iMac G3

Rok 1998 byl rokem, kdy svět řekl „hello“ revolučnímu iMacu G3, počítači, který zachránil Apple. iMac G3 zcela změnil pohled na to, jak by měl počítač vypadat. Byl dokonalou oslavou návratu Steva Jobse zpět do Applu, stejně jako ukázkou toho, že osobní počítač nemusí nutně být béžová plastová kombinace monitoru a case.

1. Macintosh 128K

První místo v žebříčku dvacítky nejlepších Maců právem obsadil Macintosh 12K. Ve srovnání s novějšími modely nebyl jeho výkon kdovíjak úctyhodný, Macintosh 128K ale jasně stanovil vizi jablečné společnosti, co se týče spotřebitelských počítačů. Ať už to bylo grafické uživatelské rozhraní nebo sympatický design, jablečný stroj z roku 1984 se nesmazatelně zapsal do dějin výpočetní techniky.

iMac G3 New Colors Lowendmac
Zdroj: LowEndMac

Dnes nejčtenější

.