Zavřít reklamu

Podle informací zpravodajské služby Nikkei se bude Applem zabývat japonský Úřad pro hospodářskou soutěž, neboť společnost porušila tamní antimonopolní zákony tím, že nekalým způsobem zatlačila na Yahoo Japan.

Společnost Yahoo Japan vznikla jako součást podniků Yahoo a Softbank v roce 1996. Poté, co o 20 let později většinu akciíí Yahoo koupil Verizon, společnost Yahoo Japan se oddělila a nadále užívá název jakožto součást stále platné licenční smlouvy.

Yahoo Japan spustila v červenci 2017 zajímavou webovou herní platformu Game Plus, se kterou se rozhodlo spolupracovat na 50 společností včetně například Square Enix, která je známá díky skvělé sérii Final Fantasy. Platforma byla navržena tak, aby dokázala obejít klasické internetové obchody s aplikacemi a nabídla lepší podmínky vývojářům. Služba tak umožnila uživatelům hrát zdarma značné množství her bez nutnosti stahování. Yahoo Japan měla s Game Plus velké plány. Díky zhruba 60 milionům aktivních uživatelů měsíčně a možnosti sledovat například informace o historii vyhledávání a seznam her, za které uživatelé rádi zaplatí, měla v plánu pomoci vývojářům vytvářet tituly, které by se trefily hráčům do gusta. V neposlední řadě mělo být spektrum nabízených aplikací rozšířeno i o běžné aplikace. Společnost ale na podzim oznámila několika obchodním partnerům, že je nucena snížit rozpočet na udržování služby a nyní přestává tuhle službu úplně podporovat. Důvodem je údajně tlak ze zákulisí Applu.

Je jasné, že se tenhle postup obcházení App Store Applu nelíbil, jakým způsobem a jestli vůbec zasáhl do této služby rohodne až Úřad pro hospodářskou soutěž. App Store je jedním z hlavních zdrojů příjmů společnosti (jen v minulém roce plynuly z Japonska tržby z aplikací ve výši 13 miliard dolarů) a dává Applu kontrolu nad nezávadností aplikací, které si uživatelé stahují. Tahle nepříjemná situace se ale jistě vyřeší, vztahy mezi Applem a Japonskem jsou totiž velmi dobré. Začátkem tohoto roku oznámila obchodní ředitelka Applu pro maloobchodní styky, že v příštích 5 letech plánuje Apple v Japonsku otevřít hned několik Apple Storů.

Apple China

Dnes nejčtenější

.