Zavřít reklamu

Nestává se často, že by Apple umožnil někomu z veřejnosti nahlédnout do jejich datacenter či jiných „interních“ budov. Avšak výjimku udělal v případě redaktorů novin The Arizona Republic, kteří si prohlédli datacentrum v Arizoně.

Budova se rozprostírá na 120 tisících metrech čtverečných, které jsou zaplněny dlouhými chodbami s nepřeberným množství serverů po stranách. Podle Applu se jedná o globální datové „velitelství“, které zaměstnává celkem 150 zaměstnanců. Ti se střídají po desetihodinových směnách při kterých dohlíží na správný chod celého centra.

Zvenku byste nepoznali, že se jedná o budovu Applu. Viděli byste pouze tmavé stěny obrostlé vinou révou a samozřejmě  hlídače u vjezdu na parkoviště. Uvnitř se nachází desítky řad velké a hučící elektroniky. K jejímu chlazení slouží velké množství větráků umístěných na stropě. Redaktoři The Arizona Republic sice směli pořídit několik fotografií, které vidíte v galerii, avšak zaměstnanci Applu jim neposkytli mnoho detailů o tom, co se uvnitř budovy přesně děje. Samozřejmě kvůli obavám o zabezpečení dat.

Takto vypadají útroby data centra v Arizoně:

Apple začal s budováním datacentra v roce 2014. V budově dříve sídlila firma GT Advanced, která vyráběla safírová skla pro jablečné produkty. Stovky zaměstnanců byly bez práce poté, co společnost zkrachovala, avšak Apple otevřením datacentra vytvořil nová pracovní místa. Transformace na velitelské datové centrum trvá do dnešního dne, naposledy přibylo několik hal se servery letos v dubnu.

data centrum fb

Dnes nejčtenější

.