Zavřít reklamu

Siri je bezesporu skvělou asistentkou, která vám pomůže s mnoha úkony. Apple však nepřestává s jejím vylepšováním a neustále představuje nové možnosti, jak ji využít. S příchodem iOS 12 se tak dočkáme funkce Shortcuts (Zkratky), která umožní řetězení několika příkazů do jednoho. Například při sdělení Siri, že vyrážíte z práce domů, se automaticky odešle zpráva manželce, doma se zapne klimatizace a spustí se navigace. Avšak ani zde Apple nekončí a připravuje jednu převratnou novinku, která posune hlasovou asistentku na zcela novou úroveň.

Inženýři starající se právě o Siri totiž momentálně pracují na její schopnosti rozeznat více hlasů. Využití této dovednosti se nabízí především ve spojení s chytrým reproduktorem HomePod. Už nyní je v Apple zařízeních implementovaný čip, který rozpozná frázi „Hey, Siri“ a měl by asistentku aktivovat jen v případě rozpoznání hlasu majitele daného zařízení. Zatím je funkce využívána pouze k ignorování jiných osob, aby nedocházelo k nechtěnému aktivování Siri.

HomePod se možná brzy dočká díky Siri skvělého vylepšení.

Nová patentová přihláška popisuje právě rozšíření funkce rozpoznání hlasu na více uživatelů: „Funkce je určena k příjmu hlasového příkazu a identifikování uživatele, který příkaz provede. Hlas může být poté přiřazen k určité množině slov z knihovny daného uživatele. Například může množina obsahovat jedno či více slov přiřazených ke kontaktům, aplikacím či příkazům daného uživatele.“  Převedeno do srozumitelnějšího jazyka bude zkrátka Siri schopna, podle rozpoznání hlasu, identifikovat při příkazu „Call John“, jakému Johnovi má zavolat. Podle hlasu rozpozná uživatele a poté zavolá Johnovi z jeho kontaktů.

Otázkou zůstává, kdy by k implementaci tohoto vylepšení mohlo dojít. Apple poda přihlášku už v dubnu 2017, kdy ještě nebyl HomePod oznámen. K udělení patentu došlo dnes. Je tedy velmi pravděpodobné, že se za více než rok od podání přihlášky podařilo inženýrům Applu tuto funkci vyladit a od jejího oficiálního oznámení by nás nemusela dělit dlouhá doba. Že bychom se dočkali už na zářijové Keynote?

siri

Dnes nejčtenější

.