Zavřít reklamu

Název pro stolní počítač od Applu – iMac – zná velmi dobře každý fanoušek jablečné společnosti a pravděpodobně i každý, kdo se o technologie alespoň trochu zajímá. Věděli jste ale, že tento krásný all-in-one stroj, který je dnes k sehnání v luxusně vypadajícím stříbrném či vesmírně šedém kabátku, dorazil na pulty obchodů již před dlouhými dvaceti lety? A právě na dnešek připadá výročí vstupu prvního iMacu na pulty obchodů.

Přesně 15. srpna 1998 si mohli zákazníci z obchodů poprvé odnést zcela nový jablečný stroj, který přinesl krom spousty inovací i nový název – iMac. Tehdy se jednalo konkrétně o model iMac G3, který byl výjimečný zvlášť díky neobvyklému tvaru, použití průsvitných plastů na jeho těle, díky kterým bylo vidět do jeho útrob, i velmi solidnímu hardwaru. Za cenu 1290 dolarů jste totiž dostali stroj s procesorem PowerPC 750 G3, 128 GB úložištěm, 15” CRT monitorem, CD-ROM mechanikou či grafickou kartou ATI. Vzhledem k velmi slušné hardwarové výbavě si tak získal tento počítač opravdu solidní oblibu u zákazníků. I díky tomu se jej Apple rozhodl v následujících měsících obarvit do spousty nových barevných variant, díky čemuž jste jej mohli sladit například se svým domem. Nechyběla třeba ani slavná Bondi Blue či limitované Hippie vzory. 

Takto iMac G3 vypadá:

Za vším hledej Jobse

Nebyl by to ten správný příběh o produktu od Applu, kdyby v něm nefiguroval jeho otec Steve Jobs. Dalo by se totiž říci, že iMac G3 je tak trochu i jeho dítětem. Tento stroj byl totiž představen jen rok poté, co se Jobs vrátil ke kormidlu Applu, který nebyl v té době v žádném případě v dobré kondici. Stevovi se jej ale podařilo opět postupně dostat na výsluní, na kterém záři dodnes.

Od plastové kostky k výstřelku luxusu

Od zahájení prodejů iMacu G3 uplynulo již skutečně mnoho vody, která přinesla mnoho upgradů této řady. Minimálně po stránce designu totiž Apple iMac vylepšil hned v letech 2002, 2004, 2007, 2009, 2012 a 2015, přičemž za poslední designovou změnu by se dalo teoreticky označit i přebarvení iMacu do vesmírně šedé z června minulého roku. Designově tedy urazily jablečné stolní počítače obrovský kus cesty. Z plastové “krabice” se z nich totiž staly krásné hliníkové stroje, které vypadají už na první pohled skutečně luxusně. Jejich výkon je navíc velmi dobrý, za což vděčí procesorům od Intelu, grafice od AMD či velmi rychlým SSD diskům.

Uvidíme, s čím na nás Apple vyrukuje v následujících letech. Nicméně se dá očekávat, že žádná obří změna designu se nejspíš čekat nedá. Daleko pravděpodobnější je spíše hardwarový upgrade, který přinese nové generace procesorů či grafik. Třeba ale už pro nás Apple ve svých dílnách novou generaci iMaců, která nám svým designem vyrazí dech, chystá. 

imac-1998-830x500

Dnes nejčtenější

.