Zavřít reklamu

A zase ti hackeři. Stovky uživatelů Instagramu hlásí napadení, odcizení nebo zablokování svého účtu. Za řadou těchto incidentů je údajně podepsán ruský odkaz. Podle serveru mashable.com Instagram, který spadá pod Facebook, problém s napadáním účtů svých uživatelů nepotvrdil. Nicméně existují důkazy, které prokazují, že v tomto měsíci došlo k výraznému nárůstu napadených instagramových účtů.

„Ačkoli má Instagram více než 1 miliardu uživatelů, tvrdí, že si žádných útoků hackerů nevšiml. Ovšem podíváme-li se na Twitter, tak na oficiální účet Instagramu nasměřovali uživatelé od začátku měsíce takřka 800 tweetů se slovem hack, čímž chtěli společnost na problém upozornit. Srovnáme-li to s minulým měsícem, tak podobných tweetů bylo pouze kolem 40. Zároveň lze velmi snadno dohledat nejčastější vyhledávání na Redditu nebo Google Trends. Slovní spojení „Instagram hacked“ bylo na špičce jak 8. srpna, tak 11.srpna.“

Dotčené osoby v souvislosti s odcizením účtu oznamují změnu údajů v profilu, včetně e-mailové adresy a telefonního čísla, což znemožní vymáhání účtu. V řadě případů, které monitorovala Karissa Bell z webu mashable.com, se ve změněné e-mailové adrese vyskytovala přípona .ru.

„Identifikovali jsme několik shodných prvků mezi útoky, kterými byly účty odcizeny. Často byla ihned změněna profilová fotka, nejčastěji na nějakou animovanou postavičku od Pixaru nebo Disneyho. Dále je často přepsané nebo zcela smazané BIO profilu a nová e-mailová adresa mnohdy končí ruskou příponou .ru.“

V galerii se můžete podívat na případy hacklých účtů a na četnost vyhledávání slovního spojení „instagram hacked“:

Je třeba dodat, že většina obětí nepoužívala dvoufaktorové ověření, které spočívá v zadání hesla a následném zadání šestimístného kódu, který je uživateli poslán nejčastěji skrze SMS. Ani tato metoda se ale nezdá být zcela bezpečná. Americký Národní institut pro standardy a technologie označil metodu dvoufaktorového ověření za přežitou, jelikož se hackerům často úspěšně daří zachytávat SMS zprávy s kódem odeslané uživatelům.

instagram

Dnes nejčtenější

.