Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Uvažovali jste někdy nad tím, jak jde vývoj mobilních telefonů dopředu? Ještě před dvaceti lety bylo zcela nemyslitelné se na mobilu připojit k internetu, pustit si video nebo si díky telefonu najít nejlepší restauraci v okolí. Největší machrovinou bylo si zahrát hada a nejvíce frčelo prozvánění. Za tu dobu ale mobilní telefony ušly pořádný kus cesty. Co je ale čeká v budoucnu?

Jednou větou lze říci, že mobilním technologiím se bude dařit. Operátoři si mohou mnout ruce, protože dostupnost telefonů bude čím dál větší. Napovídá tomu i to, že indická společnost Ringing Bells chce vstoupit na trh s novinkou, která nebude stát více jak 90 Kč. Smartphone s názvem Freedom251 bude mít v sobě operační systém Android a bude jistě velkou konkurencí pro všechny dosavadní chytré telefony.

Samozřejmě že nejen díky této levné novince bude mít telefon čím dál více lidí. Z dat dostupných ze světové studie společnosti Cisco vyplývá, že v roce 2020 bude mít mobil 5,4 miliardy lidí, zatímco:

  • elektřina bude dostupná 5,3 miliardám lidí,
  • tekoucí voda bude dostupná 3,5 miliardám lidí,
  • automobil bude dostupný 2,8 miliardám lidí. 

Jen mobil stačit nebude, lidé budou mít i chytré hodinky

V roce 2020 by měly s mobilním telefonem operovat zhruba tři čtvrtiny světové populace. Někteří se dočkají rovnou i dvou a více těchto zařízení. Navíc jen u mobilu to ale neskončí. Do popředí se dostává také nejrůznější příslušenství, jako jsou například chytré hodinky. Ty ještě před třemi lety zdobily ruku sotva 97 milionům lidí, za dva roky by tuto moderní vychytávku mělo mít už 600 milionů z nás.

U čísel ještě zůstaneme. Studie ukázala, že s nárůstem mobilních telefonů se bude zvyšovat i počet přístupových bodů Wi-Fi, a to až sedmkrát. Je tak zcela možné, že mobilní sítě budou přetěžovány a uživatelům nezbude nic jiného než vsadit na jiné možnosti připojení. Mít mobilní tarif s dostatkem dat bude nutností.

Čeká nás obří objem dat. Sítěmi budou přenášeny biliony souborů

Mobilní data v roce 2020 budou nejspíš běžnou součástí už každého mobilního tarifu. Navíc čím více dat, tím lépe. Za dva roky by se roční objem mobilních dat mohl zvětšit až 120krát oproti roku 2010. Sítěmi se budou přenášet biliony fotografií i biliony videoklipů. Objem přenesených dat na jednoho uživatele naroste až o 580 %. 

A rozhodně se nebude zvyšovat jen spotřeba dat, obrovský nárůst zaznamená i rychlost mobilního připojení. Ta z 2 Mb/s vzroste na 6,5 Mb/s. Ve střední a východní Evropě se pak navíc stane ještě populárnější 4G připojení, které svou rychlostí láká nejednoho uživatele mobilního telefonu. Přehrávání videí i stahování souborů bude do budoucna ještě dostupnější a rychlejší.

24013_iphone-mobile-smartphone
iPhone in hand woman FB

Dnes nejčtenější

.