Zavřít reklamu

Minulý týždeň sme vám priniesli informácie o Muskovej snahe skúpiť firmu Tesla do súkromného vlastníctva. Reakcie a následne aj vážne obvinenia na seba nenechali dlho čakať. Všetko vyvolal jeden „nevinný“ tweet, ktorý obrátil hore nohami nie len akciový trh, ale aj novinársku obec. Tá sa rozhodla pátrať po potenciálnom kupcovi, ktorý by zabezpečil Muskovi proces prevodu Tesly do vlastníctva. Tu však narážame na problém, nakoľko je dosť možné, že si Musk dva krát nerozmyslel čo uverejňuje na sociálnej sieti (nie, že by to bolo po prvý krát) a ocitá sa v komplikáciách. Aké dôsledky môže mať celá kauza okolo spoločnosti Tesla?

Po Muskovom vyhlásení na Twitteri sme mohli byť svedkami rapídneho vzostupu hodnoty akcií spoločnosti. Nestáva sa často, že by akcie po dlhej stagnácii vyleteli nahor takmer o 13%. Množstvo ľudí má za to, že filantrop týmto krokom sledoval iba reakcie burzy a nemal v pláne v skutočnosti firmu kúpiť. Na druhej strane, ak by Elon nemal naozaj zabezpečené financovanie pre tento krok, pravdepodobne by sa o podobnú myšlienku so svetom nedelil. Elon Musk však nie je práve prototyp opatrného stratéga.

Vyzerá to tak, že si v tejto kauze Elon uplietol bič sám na seba. Podobne ako kauza „krachu Tesly“, sa mu ďalšia machinácia dva krát nevypláca. Pri preukázaní viny a usvedčení Muska z bezprostredných manipulácií s akciovým trhom mu môže dokonca hroziť pobyt za mrežami. Investori, ktorých táto správa naštvala ho žalujú za neoprávnené kroky vedúce práve k manipulácii burzy. Spoločnosť Tesla sa odmietla k tejto téme vyjadriť, pochopiteľne aj samotný Musk. Potenciálne odsúdenie bude brané do úvahy iba vtedy, ak Musk uverejňoval tieto informácie bez toho, aby mal zabezpečené financovanie pre ďalšie kroky a aj samotnú kúpu firmy.

Elona poznáme ako ambiciózneho filantropa so zmyslom pre humor, no tento krát pohár trpezlivosti pretiekol. Takýto prešľap sa len tak nezmení na chvíľkovú kauzu a môže sa vliecť aj niekoľko mesiacov. Kontroverzných krokov by sa dalo napočítať viac, no takto ďaleko sa Musk zatiaľ nedostal. Podľa posledných zdrojov sa na povrch dostávajú informácie, že Musk v iniciatíve privatizácie Tesly spolupracuje s viacerými spoločnosťami. O finančné poradenstvo sa starajú celky ako Silver Lake Partners a Goldman Sachs Group.

Musk

Dnes nejčtenější

.