Zavřít reklamu

Tim Cook a prezident Spojených států amerických Donald Trump se včera sešli na společné večeři. Informoval o tom právě americký prezident na Twitteru a i když podrobnosti jejich schůzky zatím neznáme, je velmi pravděpodobné, že jedním z hlavních témat byl obchod a současné neshody s čínskou vládou.

Nedávno totiž Cook varoval před zaváděním cel na různé výrobky. Ty mohou podle něho vést až k nižšímu hospodářskému růstu: „Obchodní vztahy a dohody, které mají Spojené státy americké s dalšími významnými ekonomikami, jsou velmi složité a je zřejmé, že některé z nich potřebují modernizovat. Ale domníváme se, že cla nejsou v drtivé většině případů tím správným řešením.“

Tim Cook se s Donaldem Trumpem sešel již několikrát.

Tím Cook zcela jistě poukazoval na oznámení, podle kterého bylo uvaleno clo i na Apple Watch, coby zboží dováženého z Číny do USA. Pokud vejde toto nařízení v platnost, na Apple Watch bude uvaleno dovozní clo ve výši 10 %. Navíc by se díky vzájemným clům na americké i čínské zboží zdražila výroba produktů Applu a ve výsledku by za tato rozhodnutí pykal pouze konečný zákazník. Dá se tedy předpokládat, že i o tomto tématu při večeři Cook s Trumpem hovořili, protože je logické, že by se tím snížil zisk Applu, tedy americké společnosti a výsledek by byl kontraproduktivní.

Apple má v této obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou nezáviděníhodnou situaci. Je totiž americkou společností, která však většinu produktů vyrábí právě v Číně. Proto hrozní, že se cla jeho výrobků dotknou hned dvakrát – na americkém i čínském trhu.

Dnes nejčtenější

.