Zavřít reklamu

Ralph Nader je americký právník a politický aktivista, který už jednou s Applem spojován byl. V březnu letošního roku totiž zaslal dopis CEO cupertinské společnosti, Timu Cookovi. V něm kritizoval plány společnosti na zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 100 miliard dolarů. Nyní se Nader ozývá znovu, aby výjádřil svůj nesouhlas s tím, jak chce Apple utratit další miliardy.

Nedávno v rozhovoru uvedl, že by se místo odkupu akcií měly peníze použít jinak. Jako příklad uvedl zvýšení počtu zaměstnanců: „Ta suma mohla být použita na zvýšení počtu zaměstnanců. Případně se mohly vložit například do penzijních fondů.“ Dále by prý bylo lepší volbou použít je na zlepšení postupů recyklace starších telefonů, zvýšení nákladů pro výzkum a vývoj či na vyšší dividendy akcionářům. Nicméně uznal také, že Apple udělal hodně právě pro recyklační postupy a lepší pracovní podmínky.

Ale i tak je toho, dle jeho slov, stále mnoho, kde by se daly peníze použít. Jednou z možností je částka pro zaměstnance z čínských firem dodávajících Applu komponenty. „Mzda, za kterou dělníci v Číně pracují, je opravdu pod životním minimem. Dokonce i na čínské poměry. Navíc jsou pod obrovským tlakem od svých zaměstnavatelů.“ tvrdí tento americký právník, který prý nepoužívá iPhone ani Mac, ale spoléhá se na klasický psací stroj značky Underwood. Nakonec dodává: „V Applu sice vědí jak vydělat obrovské peníze prodejem jejich předražených iPhonů, ale tyto peníze už nedokáží efektivně použít.“

Tim Cook Apple money rich FB

Dnes nejčtenější

.